Wild Asian elephants in a national park in Sri Lanka

6x tips voor een diervriendelijke vakantie

Nieuws

Eindelijk: de lente is begonnen en voor veel mensen staan er vakanties voor de deur. Of je nou weggaat of thuisblijft, er is niets mooier dan dieren spotten waar ze thuishoren: in het wild. Maar soms is het lastig om te zien welke activiteiten nou écht diervriendelijk zijn. Daarom zetten we een aantal tips voor je op rij.

1. Kom nooit te dicht bij dieren in de buurt 

Wilde dieren worden vaak op brute wijze getraind om ‘veilig’ te worden ingezet voor mensen. Dat geldt voor babyolifantjes en tijgers in Azië, maar ook voor dolfijnen in het Nederlandse dolfinarium. De dieren worden mishandeld, gedrogeerd of verminkt zodat toeristen ze kunnen aanraken.  Winstgevende organisaties zijn daarnaast heel goed in het misleiden van bezoekers, en claimen zelf vaak wél diervriendelijk te zijn. Daarom geldt: als je dicht bij een wild dier in de buurt kan komen, is er altijd sprake van dierenleed. Een locatie waar je dieren kan voeren, berijden, wassen of aaien is het dus geen diervriendelijke plek. 

2. Bezoek een Wildlife Heritage Area 

Het is geweldig om dieren te zien in hun natuurlijke leefomgeving. Daarom hebben we samen met de World Cetacean Alliance de Wildlife Heritage Areas in het leven geroepen. Dit zijn bestemmingen over de hele wereld waar je op een verantwoorde wijze wilde dieren kunt spotten. Lokale gemeenschappen spelen een centrale rol in het beschermen van deze dieren en hun leefgebied. Daarom weet je hier zeker dat je op een respectvolle manier met dieren en de natuur omgaat.

Van Peru tot Australië, of dichter bij huis in Italië: je vindt Wildlife Heritage Areas op bijna alle continenten. Wil je meer weten? Neem een kijkje op de website. 

walvis

 3. Vind een diervriendelijke opvang 

 Een bekende manier om wilde dieren te zien in het buitenland is het bezoeken van een zogenaamde sanctuary of dierenopvang. Maar let op: niet elke opvangplek is daadwerkelijk diervriendelijk. Veel van deze plekken draaien uitsluitend om winst en geven weinig om het welzijn van dieren. Ook hier geldt: je mag nooit wilde dieren voeren, wassen of aaien. Het fokken van dieren is uit den boze, want dit houdt alleen de gevangenschap van dieren in stand.

Gelukkig zijn er ook genoeg opvangplekken waar dierenwelzijn wél voorop staat: bijvoorbeeld Libearty in Roemenië, waar onze adoptieberen wonen, en de verschillende olifantenopvangplekken die we steunen in Thailand. Lees hier waar je een goede opvang aan herkent.  

4. Boek een safari 

In veel natuurparken en open wateren kun je een safari maken: met een jeep of boot ontdek je het gebied op zoek naar wilde dieren. Let hierbij op dat de organisatie nóóit garantie geeft dat je ook echt dieren gaat zien. Wilde dieren gaan en staan waar ze willen, dus er is altijd een kans dat je niets ziet. Dieren mogen daarnaast nooit gelokt worden met voer of opgejaagd worden met boten of auto's.  

Safari

5. Diervriendelijke tips voor thuisblijvers 

Als je aan wilde dieren denkt, denk je vast aan verre oorden zoals Tanzania of Indonesië. Maar ook in ons eigen kikkerlandje kun je op een diervriendelijke manier wilde dieren observeren. Een paar tips:  

  • Waddenzee: Hét gebied in Nederland waar je naast veel vogelsoorten ook zeehonden kunt spotten. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan georganiseerde wadlooptochten die het milieu respecteren.  
  • Biesbosch: Van bevers en vossen tot talrijke vogelsoorten: er leven veel bijzondere diersoorten in dit nationaal park. Wist je dat er zo'n 300 bevers in de Biesbosch wonen? Grote kans dus dat je er één ziet. 
  • Lauwersmeer: In dit nationale park zijn speciale vogelkijkhutten gebouwd om de talloze vogels te bekijken zonder ze te verstoren.  

6. Download onze reisgids

Wil je nog meer advies? Of wil je altijd informatie bij de hand hebben? Je kan ons e-book ‘Dierenleed en Dierenliefde op Reis’ gratis downloaden. Hierin vind je alle tips over diervriendelijk reizen, wat je wel en niet moet doen én lees je de valkuilen per continent. Zo trap jij nooit meer in verborgen dierenleed! 

Download de gids 

Meer over