Dierenleed: mede mogelijk gemaakt door ABP
Elke dag lijden miljarden kippen, koeien en varkens in de veefabrieken van de industriële veehouderij. Vooral bij vleesgiganten JBS en Tyson Foods – de twee grootste vleesbedrijven ter wereld – hebben de dieren het zwaar te verduren. Koeien staan urenlang in overvolle veewagens in de volle zon, varkens slijten hun veel te korte leven in donkere kooien zonder enige bewegingsruimte en plofkippen worden in een maand tijd van kuiken tot kip gefokt.
Regelmatig komen er schandalen naar buiten over extreme dierenmishandeling. Een paar jaar geleden zijn er schokkende beelden vrijgegeven van Tyson Foods, waarop er bijvoorbeeld met kippen werd gegooid en de dieren werden geschopt. De dieren worden uitgebuit als machines, en niet behandeld als levende wezens met gevoel.
ABP en dierenleed
Helaas krijgen deze bedrijven financiële steun vanuit Nederland. ABP, het grootste pensioenfonds van Europa en een van de grootste pensioenfondsen ter wereld, investeert jaarlijks 8 miljard in de wereldwijde vee-industrie. Daarvan gaat 1,5 miljard direct naar bedrijven waar dieren slecht behandeld worden, zoals JBS en Tyson Foods. Maar ook andere bedrijven in de keten krijgen financiële steun, zoals McDonald's en supermarktketen Costco. Daarmee houdt ABP het dierenleed in de veefabrieken in stand. Zolang er geld binnen blijft komen, hebben de bedrijven geen reden om iets aan hun beleid te veranderen. En zo blijven de dieren lijden… elke dag opnieuw.
ABP kan voor directe verandering in het leven van de dieren zorgen. Een investering is feitelijk een lening aan een bedrijf, en om een lening te verstrekken, mag je voorwaarden stellen. ABP kan met bedrijven in gesprek gaan om te zorgen dat de dieren beter worden behandeld. Dat varkens meer ruimte krijgen bijvoorbeeld, of er speeltjes komen in hun stal. Daarnaast kunnen ze de keuze maken om helemaal geen geld meer in vleesbedrijven te beleggen. Als ze dat doen, worden vleesbedrijven flink aan het denken gezet; er zouden zomaar eens meerdere investeerders kunnen volgen.
Onlangs heeft ABP al besloten om niet meer in fossiele bedrijven te investeren om zo aan schonere wereld bij te dragen, maar de vee-industrie is een van de grootste oorzaken van klimaatverandering! Stoppen met investeringen in vlees- en zuivelbedrijven zou dus een logisch besluit zijn. Duurzame investeringen doen de pensioenpot net zo hard – zo niet harder – groeien, maar dan wél op een manier die goed is voor dier, mens en planeet. Tel uit je winst!
Investeer niet in dierenleed
Eén op de zes Nederlanders bouwt pensioen op bij ABP. Het gaat om mensen die onder meer bij de overheid of in het onderwijs werken of gewerkt hebben, zoals (hoog)leraren, ambtenaren, wetenschappers, militairen en politie. Zij betalen dus eigenlijk mee aan deze wrede praktijken, vaak zonder dat ze het weten. Je kunt je pensioenfonds niet kiezen, maar je hebt als deelnemer wel het recht om je stem te laten horen en mede te bepalen waar je pensioengeld in wordt geïnvesteerd. Elk pensioenfonds heeft de verantwoordelijkheid om aan de wensen van de deelnemers tegemoet te komen. Als de deelnemers van ABP hun ontevredenheid over de investeringen in dierenleed uitspreken, is ABP dus verplicht om te reageren.
ABP is overigens niet het enige pensioenfonds dat het slecht doet op het gebied van dierenwelzijn: geen enkel pensioenfonds in Nederland scoort bij de jaarlijkse onderzoeken hoger dan een één. Wel heeft ABP verreweg de grootste portemonnee om mee te investeren: de geldbedragen waarom het gaat, zijn gigantisch. Daarbij heeft het pensioenfonds als grootste van Nederland een voorbeeldfunctie. Een koerswijziging van ABP kan álle (vlees-)bedrijven in hun portfolio bereiken én andere pensioenfondsen inspireren om dierenwelzijn op de agenda te zetten. Daar zijn veel dieren tegelijkertijd bij gebaat.
Het is niet de eerste keer dat we ABP op deze pijnlijke investeringen wijzen. Eerder hebben we een petitie met maar liefst 100.000 handtekeningen voor een koerswijziging aangeboden, maar het pensioenfonds weigerde om die in ontvangst te nemen. Daarom zetten we nu een tandje bij. Dierenleed is geen investering!