Diervriendelijke geldzaken
1: Doe de check
Weet jij waar jouw bank, pensioen of verzekeraar in investeert? Bij de Eerlijke Geldwijzer kun je de scores van financiële instellingen op verschillende thema’s gemakkelijk vergelijken. Zo kun je zien hoe de instelling scoort op diervriendelijkheid, maar ook klimaatverandering of natuur. Je kunt ook onderzoek doen op de website van jouw bank, pensioen of verzekeraar. Zoek naar het investeringsbeleid en lees het kritisch door: wat wordt er expliciet genoemd over duurzaamheid en dieren? Houd wel in gedachten dat woorden helaas kunnen verschillen van daden — zoals ook is gebleken voor Rabobank.
2: Laat van je horen
Is er sprake van verkeerde investeringen, of is er helemaal geen dierenwelzijnsbeleid? Laat van je horen! Financiële instellingen nemen hun klanten serieus en willen dat zij tevreden zijn. Als veel mensen ontevreden zijn, is er een kans dat ze iets met die geluiden doen. En het geeft ons een extra argument om te gebruiken voor betere leefomstandigheden voor dieren! Stuur dus een brief, mail of WhatsApp en geef aan wat er beter kan. (En een compliment mag natuurlijk ook altijd!)
3: Stap over
Doet jouw bank of verzekeraar niet genoeg, en wil je niet dat jouw geld de industriële veehouderij financiert? Stap dan over. Dit lijkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee! Zoek uit welke bank of verzekeraar bij jou past en diervriendelijk is, en maak de switch. Ook voor hulp bij het overstappen naar een andere bank of verzekeraar staat de Eerlijke Geldwijzer voor je klaar.
Vecht mee voor dieren
Wil je meehelpen om het leven van duizenden dieren in de vee-industrie te verbeteren? Roep dan Rabobank op om te stoppen met het financieren van dierenleed, en geen geld meer te beleggen in grote vleesbedrijven en megastallen.
Stuur Rabobank een klacht via de Eerlijke Geldwijzer
Of lees hoe overstapen werkt en stap over naar een diervriendelijkere bank, zoals ASN of Triodos.