Tips voor een diervriendelijk kerstdiner
Kerst is het feest van liefde en samenzijn. Toch worden dieren hierbij vaak vergeten, en massaal verwerkt tot kerstdiner. Daarom geven wij je een aantal tips voor een diervriendelijk kerstdiner: een feest voor mens én dier.
Jaarlijks worden er op eerste en tweede kerstdag in Nederland zo’n 2,7 miljoen dieren gegeten – 2 keer meer dan op een normale dag. Vooral varkens, kippen en kalkoenen lijden hieronder. Een plantaardig kerstdiner past beter bij de kerstgedachte. Geen kerstdiner maar een Kerstdiernee! Daarom bieden we je deze toolkit met onder andere recepten, gespreksstarters en boekentips.
4x zo inspireer je je familie en vrienden voor een plantaardig kerstdiner
Stel, je wilt een kerstdiernee met alleen maar vegetarische of veganistische kerstgerechten. Geweldig idee, maar met een familie of vriendengroep vol vleeseters is het wellicht een lastig onderwerp. Daarom geven we 4 tips.
- Leg uit dat je het verdrietig vindt om juist tijdens het feestelijke kerst te zien dat er dieren worden gegeten. En vraag of ze het erg vinden om deze ene keer in het jaar samen iets anders lekkers, plantaardigs, te eten.
- Stel voor om het kerstdiner bij jou thuis te doen. Beloof dat ze het vlees écht niet gaan missen en maak (eventueel met onze tips) het meest verrukkelijke Kerstdiernee.
- Inspireer je familie en vrienden door kerstrecepten met ze te delen, of laat ze weten dat ook de supermarktschappen vol met feestelijke, plantaardige en vooral gemakkelijke producten liggen. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Een kant-en-klaar paddestoelenwellington, vega gourmetschotels, champignon truffel sterrenravioli of pompoensteak.
- Voor competitieve familieleden: organiseer een wedstrijd onder je familie om het lekkerste kerstgerecht te maken, van groenten. Jullie beoordelen samen wie de winnaar is…
Gespreksstarters
Lukt het je dit jaar niet om een Kerstdiernee te organiseren? Met deze gespreksstarters kun je de conversatie aangaan met je vrienden of familie. Hopelijk is dit een goed opstapje om hen te overtuigen volgend jaar wél een diervriendelijk kerstdiner te organiseren.
1. Met welk dier zou je jezelf vergelijken?
Iedereen houdt van dieren, dus met deze vraag creëer je direct verbinding. Verder is het een speelse vraag, wat het gesprek luchtig houdt. Vraag natuurlijk door waarom dat zo is en welk dier iemand het liefst zou willen zijn.
2. Wat is het meest uitdagende gerecht dat je hebt bereid? Wat zou je maken als je een plantaardig kerstgerecht zou moeten maken?
Een mooie vraag om het gesprek over plantaardig eten op gang te brengen én te overdenken of veganistisch, vegetarisch of plantaardig eten maken nu moeilijk is, of niet.
3. Hoe belangrijk is eten voor je?
Wie houdt er niet van lekker eten? Wat ís lekker eten, en wat zou je ervoor over hebben in relatie tot dierenwelzijn en klimaat? Deze vraag brengt een mooi gesprek op gang over het consumptiepatroon van je tafelgenoten en belangrijke maatschappelijke thema’s.
4. Ik heb een kleinigheidje voor je meegenomen.
Kerst is de tijd om te geven. Daarom geen vraag, maar wel een mooie gespreksstarter: print een leuk recept voor een lekker (kerst)ontbijtje, zodat je gesprekspartners daar de volgende ochtend mee aan de slag kunnen. Of geef een klein zakje met groentezaadjes of een klein (plantaardig) chocolaatje als ‘toetje’, om het gesprek over plantaardig eten op gang te brengen.
5. Wat is de meest inspirerende documentaire die je hebt gezien?
Er bestaan onwijs veel mooie documentaires die mensen aan het denken zetten over hun eetgewoonten en over dieren. Denk aan Common Ground, Cowspiracy en Seaspiracy, What the Health en My Octopus Teacher. Leuk om een nieuwe traditie in het leven te roepen: Tweede Kerstdag Documentairedag. Dat is weer eens iets anders dan Home Alone…
6. Stel je voor, je mag een miljoen weggeven aan een goed doel, welk doel zou je kiezen en waarom?
Er zijn zo veel non-profitorganisaties die fantastisch werk verrichten. Zijn je tafelgenoten al donateur van een goed doel? En waarom zouden ze dat doel kiezen?
Tip, ook leuk voor meer verdieping aan tafel: schrijf vragen over diergerelateerde onderwerpen op een briefje en stop ze in een pot. Bijvoorbeeld: Wat zou je doen als je directeur van het Dolfinarium was? Hoe slim is een varken? Welke reptielen mogen we in Nederland houden, vind jij? Laat vervolgens iedereen een briefje trekken en de vraag beantwoorden. Het levert ongetwijfeld leuke gesprekken op!
Diervriendelijke kerstrecepten
Heb je je familie overgehaald tot een plantaardig kerstdiner, maar zoek je nog lekkere kerstrecepten zonder vlees of vis? Geen zorgen: Maartje Borst en Lisette Kreischer bedachten verschillende kerstmenu’s. Kies voor feestelijk, rokerig, bourgondisch of easy-peasy.
Wil je wel inspiratie, maar volg je liever geen samengesteld menu? Kies dan voor een los recept. Voor het voorgerecht kun je bijvoorbeeld kiezen voor fruitige tartaar met engelenhaar of gouden kerstsoep. Als hoofdgerecht hebben we een hoge veg-taart, gnocchi met zuurkoolsaus en druiven of een heerlijke seitan-stoofpie. Voor het dessert kun je een klassieke tulband maken, of een choco mousse taart met espresso. Wedden dat niemand de dierlijke ingrediënten mist?
Alle recepten zijn bedacht door Maartje Borst. Foto’s door Lisette Kreischer
Dierencadeaus
Een diervriendelijke kerst houdt niet op bij het kerstdiner: ook diervriendelijke cadeaus staan geweldig onder de kerstboom. In onze webshop vind je bijvoorbeeld verschillende dierentassen, een verjaardagskalender met dierenillustraties en duurzame thermosflessen met dieren. Liever een symbolisch cadeau? Geef je dierbaren een geredde adoptieolifant cadeau.
Boekentips voor plantaardig kerstdiner
Wil je ook inspiratie voor de rest van het jaar? Met plantaardige kookboeken kom je heel ver. Van simpel tot stoer, van lokaal tot Italiaans. Dit zijn onze favorieten:
- Verry Merry Vegan December. Het ultieme kerstkookboek van Maartje Borst, in samenwerking met Lisette Kreischer. Van vegan 'garnalencocktail' tot chique ravioli's, speculaas en andere feestelijke recepten waarmee je alle shine pakt tijdens kerst.
- Vegetalia. De Italiaans-Vlaamse chef Luna Trapani laat zien dat vegan koken heel goed aansluit op de Italiaanse keuken.
- De veganbijbel laat je de oneindige mogelijkheden van plantaardig eten zien. Van bietenburgers tot chocolademousse.
- Onze collega's in Amerika creerden de Meating Halfway-gids: tips over plantaardige proteïne, ei-alternatieven en de heerlijkste recepten.
Tips voor inspiratie op social media
Ook op social media vind je genoeg influencers die gratis en voor niets hun tips voor een diervriendelijke maaltijd delen. Volg bijvoorbeeld:
- Plantbased Dennis
- Bonusvegan Judith
- wateetjedanwel
- Lisagoesvegan
- Sanne Vogel
- En natuurlijk Maartje Borst en Lisette Kreischer
- Of kijk naar de video's van Bosh!. Op YouTube delen ze korte video’s waarin ze je razendsnel door hun gerechten heen helpen.