schildpadden conchas 2

Schildpadden Conchas (zoete broodjes)

Deze Mexicaanse zoete broodjes in de vorm van schildpadjes zijn super leuk om te maken en werkelijk verrukkelijk. De schildjes zijn gemaakt van een soort krokant koekdeeg, wat een aangenaam contrast is tegen het fluffy brooddeeg. Eet ze zonder toppings en doop ze in een kop hete koffie of vegan chocomel, of snijd ze door en smeer er wat plantaardige boter en aardbeienjam op, en beleg nog met wat verse aardbeien.

 

Schildpadden conchas

Ingrediënten voor 13 stuks

Brooddeeg

250 ml soja- of havermelk

4 el gecondenseerde kokosmelk*

1 zakje instantgist van 7 g

450 g bloem

1 tl zout

2 tl vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker

50 g plantaardige boter, gesmolten zeer zacht op kamertemperatuur of gesmolten en weer een beetje afgekoeld

*Te vinden in een blikje bij vegan (web)winkels, toko’s en grotere AH’s. Kun je er niet aan komen? Gebruik dan 4 el rijststroop of gewoon suiker. Dat maakt het deeg net wat minder rijk van smaak en textuur, maar geeft vooralsnog een goed resultaat.

 

Craquelin

100 g poedersuiker

150 g bloem

natuurlijke groene kleurstof (of een schepje matcha of spinaziepoeder)

1 tl vanille-extract of vanillesuiker

100 g plantaardige boter, in blokjes

 

Eetbare verf voor de oogjes en mondjes

1 afgestreken tl cacaopoeder

1 tl water

 

Bereiding

Verwarm de soja- of havermelk tot lauwwarm, maar niet boven de 36℃. Roer de gecondenseerde kokosmelk en de inhoud van het zakje gist erdoor. Laat even staan tot het begint te schuimen, het gist is nu geactiveerd.

Doe de bloem over in de mengkom van een staande tafelmixer, of in een grote kom als je met de hand gaat kneden. Meng het zout door de bloem. Maak een kuil in het midden en voeg de

gistende melk, het vanille-extract of zakje vanillesuiker en de plantaardige boter toe. Kneed het deeg in ca. 10 minuten tot een elastisch, zacht en soepel deeg. Dit gaat wat makkelijker met een mixer omdat het rijke deeg aan de zachte en plakkerige kant is. Dek de kom af met een deksel, groot bord of vochtige theedoek en laat het deeg minstens een uur op een warm plekje rijzen, of tot het verdubbeld is in volume.

Maak ondertussen het craquelin deegje: Meng alles door elkaar in een kom. Kneed de plantaardige boter goed door het mengsel, tot er een zeer zacht play-doh-achtig deegje ontstaat. Normaal kneed je koekdeeg zo min mogelijk, maar dit type deeg vereist juist een flinke massage. Je moet het deeg uiteindelijk goed kunnen uitdrukken tot een mooi lapje. Als het te kruimelig is, kun je een paar druppels water toevoegen (doe dit letterlijk druppel voor druppel, het is al snel te veel!).

Sla het brooddeeg als het eenmaal gerezen is terug, door simpelweg de lucht uit het deeg te drukken. Verdeel het deeg in 16 ongeveer gelijke stukken. Maak van 13 deegstukken mooie ronde bolletjes. Dit doe je door met je hand in cirkels over het stukje deeg te draaien met gematigde druk. Check eventueel filmpjes op youtube als je wilt zien hoe je brooddeeg perfect kunt opbollen. Leg de bolletjes met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat (gebruik eventueel 2 bakplaten als je een kleine oven hebt). Vorm van de overige 3 bolletjes deeg 1 hoofje en 4 pootjes per schildpadje, en schik deze tegen de ‘lijfjes’ aan.

Verdeel het craquelin deeg in 13 stukken, maak er bolletjes van en druk deze tussen je handpalmen uit tot een dun rond lapje dat mooi op de bolletjes deeg past. Je kunt het deeg eventueel ook uitrollen tussen 2 laagjes keukenfolie of met behulp van een tortillapers platdrukken. Leg de plakjes op de bolletjes. Kerf met een scherp mesje horizontale en verticale snedes in het craquelindeeg, zodat er een mooi motief in de schildjes ontstaat. Dek de schildpadjes lichtjes af met huishoudfolie en laat ze nog even rijzen tot het deeg weer in volume verdubbeld is, in ca. 20-30 minuten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175℃.

Meng het cacaopoeder met de theelepel water. Dip de achterkant van een satéprikker in deze ‘cacaoverf’ en teken daarmee mondjes en oogjes op de schildpaddenhoofdjes. Zet de bakplaat in de oven en bak de broodjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.