Jonge ouders van nu zijn vroeger misschien ook wel grootgebracht met ‘Chicken Tonight’, een pot met saus die je over stukjes gebakken kipfilet diende te gieten. Veel van die sauzen hebben een mildzoete smaak, die ook bij kinderen goed in de smaak valt. Nu is het heel makkelijk om zelf zo’n soort saus te maken, en dat is natuurlijk een stuk leuker en gezonder! Als we onze ogen sluiten zitten we weer aan de eettafel van onze jeugd.
Ingrediënten voor ca. 4 personen
275 g witte rijst
450 ml water
4 el wokolie
250 g oesterzwammen, in grove stukken
zout en peper naar smaak
1 groene paprika, zaad en steeltje verwijderd en in blokjes gesneden
1 rode ui, gepeld en verticaal in partjes gesneden
1/2 verse ananas, in blokjes (of een blikje fair trade ananasblokjes van 227g)
2 gegrilde paprika's uit een pot, gepureerd
1 blik (400 g) tomatenblokjes
2-4 tl rietsuiker
Bereiding
Breng de witte rijst zachtjes aan de kook met het water, met het deksel op de pan. Zet het vuur laag zodra de rijst kookt. Laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Draai het vuur uit als al het water opgenomen is. Laat nog ca. 10 minuten nastomen met het deksel op de pan. Zo krijg je perfect gekookte rijst! Verhit 2 eetlepels wokolie in een wok of wadjan. Bak hierin de stukken oesterzwam aan, tot ze mooi goudbruin gebakken zijn. Kruid ze met zout en peper, en schep ze uit de pan. Leg even apart op een bordje. Verhit de overige 2 eetlepels wokolie, en bak hierin de groene paprika, rode ui en ananas tot ze er licht gebruind uitzien. Voeg de oesterzwam weer toe. Voeg de gegrilde paprika en de tomatenblokjes toe. Roer goed door. Breng op smaak met zout en peper. Voeg naar smaak 2 tot 4 theelepels rietsuiker toe, zodat je een heerlijke en uitgebalanceerde zoetzure saus krijgt. Serveer met de rijst.
Wereldwijd worden meer dan zeventig miljard dieren gehouden en gedood voor hun vlees, melk of eieren. Ongeveer vijftig miljard van deze dieren leven in de industriële veehouderij. Hier staat productie voorop, waardoor het welzijn van de dieren ernstig wordt aangetast. Ze worden doorgefokt, leven in krappe kooien en krijgen antibiotica toegediend. Daglicht zullen ze tijdens hun korte leven niet of nauwelijks zien. Ze zijn geen dier, maar machine.
Wat kun jij doen?
Als je met bovenstaande recepten je verjaardag (of ander feestje) viert, weet je dat er geen enkel dier voor geleden heeft. Dubbel feest! Maar je kunt meer doen. Help ons om het leven van alle dieren in de vee-industrie te verbeteren:
Teken de diervrij belofte. Diervrij eten is niet alleen goed voor dieren, maar ook voor het milieu en je eigen gezondheid. Maak het verschil en teken de diervrij belofte!
Steun dieren in de veehouderij met een gift. Help ons een einde te maken aan de misstanden in de wereldwijde vee-industrie. Met jouw gift geven we de dieren een beter leven.