Doe de belofte
Klimaatverandering is een grote bedreiging voor de wereld, en de intensieve veehouderij levert hier een grote bijdrage aan. Wanneer je let op wat je eet, heeft dit impact op het leven van miljarden dieren, het milieu en je eigen gezondheid. Beloof diervrij te gaan eten, en maak zo het verschil!
Als je eieren, een pak melk of een stukje vlees koopt, zie je niet waar dat nu eigenlijk vandaan komt. Sta je er wel eens bij stil? Het is misschien even omschakelen, maar als je weet waar je het voor doet, wordt het een stuk makkelijker. Een aantal redenen om je dieet om te gooien:
1. Goed voor het milieu
De intensieve veehouderij draagt bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en het verlies aan biodiversiteit. Naar schatting is 14,5% van alle broeikasgassen afkomstig van de veeteelt. Bos wordt gekapt om plaats te maken voor veeteelt en de aanleg van grote sojaplantages. Sojaplantages zijn onder andere nodig om voldoende soja te produceren voor de vleesindustrie; soja is namelijk een belangrijk bestanddeel voor veevoer, voor koeien, kippen en varkens. Diervrij eten zorgt voor minder uitstoot van fijnstof en methaan en minder watergebruik.
2. Voorkom dierenleed
Wereldwijd worden meer dan zeventig miljard dieren gehouden en gedood voor vlees, melk en eieren. Ongeveer vijftig miljard van deze dieren leeft in de industriële veehouderij, onder erbarmelijke omstandigheden. Denk aan plofkippen en kooivarkens, biggetjes waarbij de tanden en staartjes worden geknipt, varkens die met CO2 worden vergast, dieren die nooit daglicht zien en hun hele leven opeengepropt leven, maar bijvoorbeeld ook dieren die omkomen bij stalbranden. Door geen dierlijke producten te consumeren, draag je hier niet aan bij, maar steun je financieel juist plantaardige alternatieven.
3. Beter voor je gezondheid
Diervrij eten is niet alleen goed voor het milieu en de dieren, maar heeft ook voordelen voor je gezondheid. Door plantaardig te eten heb je onder meer minder risico op hart- en vaatziekten, omdat plantaardige vetten veel vaker onverzadigd zijn. Het eten van rood en bewerkt vlees, hangt samen met een hoger risico op beroertes, darmkanker, diabetes type 2 en longkanker. Ook gebruik van antibiotica in de veehouderij zorgt voor grote risico's voor de wereldwijde volksgezondheid.
Vlees en zuivel zijn prima te vervangen. Denk aan vleesvervangers, tofu en bonen, maar ook bijvoorbeeld havermelk. Voor yoghurt, kwark, kaas, room, boter en vla zijn ook allerlei plantaardige alternatieven te vinden, zo liggen er steeds meer veganistische kazen in het schap, is kokosyoghurt een goed alternatief en is er een heel scala aan zuivelvrije ijsjes. Voor advies over het innemen van supplementen voor bijvoorbeeld B-12, kun je terecht bij het Voedingscentrum.
Doe de belofte: help dieren door diervrij te eten
Met jouw hulp verbeteren we de levens van miljarden dieren in de vee-industrie! Door te beloven diervrij te eten, red en bescherm je samen met ons dieren wereldwijd.
Plantaardig eten is een win-win-win-situatie. Als je belooft diervrij te eten draag je bij aan je eigen gezondheid én aan de planeet en tenslotte help je de dieren. Teken dus de belofte! En deel deze stap als inspiratie met vrienden en familie. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om één of meer keren per week diervrij te eten, of bijna diervrij te gaan eten, want elke stap in die richting draagt al bij. Veel succes en plezier en… eet smakelijk!