stop-olifantenrit

Stop olifantenritten

Olifanten bij toeristische attracties worden op jonge leeftijd wreed afgericht. Onze onderzoeken wijzen uit dat misbruik van olifanten wijdverspreid is in de toeristenindustrie. Wij vinden dat geen enkele olifant geslagen en misbruikt zou mogen worden voor ons toeristisch vermaak.

Een wrede industrie in beeld gebracht 

In tegenstelling tot wat je misschien in reisbrochures ziet, is de realiteit voor olifanten bij toeristische attracties: een leven lang lijden en misère. Olifanten worden op jonge leeftijd weggerukt van hun moeders waarna op zeer traumatische wijze hun wilskracht wordt gebroken. Pas dan kunnen olifanten, het zijn immers wilde dieren, worden getraind voor ritten en ander vermaak waarbij er direct contact is tussen de olifant en mensen. 

Olifantenrit

Wilskracht gebroken 

Voordat olifanten kunstjes doen en ritten op hun rug accepteren, ondergaan zij een intensief en wreed breekproces. Dit breken van de wilskracht betekent afzondering, vastbinden, uithongeren, slaan en het onthouden van slaap. Deze methoden worden toegepast, net zo lang totdat het jonge dier ‘breekt’ en zich daardoor voorgoed onderwerpt aan de mens. Door gebruik van de zogenaamde olifantenhaak, houten latten en zwepen, lijden ze intense pijn.

Dit breken van de wilskracht wordt ook wel ‘Phajaan’ of ‘The Crush’ genoemd en traumatiseert de jonge olifanten zo erg dat ze grote angst voor mensen en hun martelwerktuig ontwikkelen. Bloedige wonden zijn geen uitzondering. Jonge olifanten worden afgezonderd en krijgen geen water en voedsel. Dit traumatische proces kan weken duren en blijft de olifanten hun hele leven bij. Het is bekend dat olifanten een Post Traumatische Stress Stoornis ontwikkelen na een dergelijke behandeling, net als mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt.

Levenslang lijden

Veel van de olifanten bij toeristische attracties die we bezochten, hadden wonden van de olifantenhaken, zweren van zadels en afwijkingen aan hun gebit, door verminking van hun slagtanden. Olifanten bewogen zich abnormaal wat op kreupelheid leek te duiden, een mogelijk neveneffect van gedwongen onnatuurlijk gedrag.

Onze oplossing

We weten dat mensen toeristische attracties met wilde dieren zoals olifanten bezoeken omdat ze van dieren houden en vaak helemaal niet weten welk leed er schuilgaat bij wrede parken en kampen. Echter groeit de industrie helaas wereldwijd. Op dit moment lijden naar schatting 3.000 olifanten bij toeristische attracties verspreid over Azië en zuidelijk Afrika. 

Daarom werken we samen met de reisbranche en olifantenkampen en -parken om deze olifanten te bevrijden van een levenslang lijden. Ook kunnen we voorkomen dat nog meer olifanten hetzelfde tragische lot ondergaan door de cyclus van wreedheid te doorbreken. Meer dan 200 reisorganisaties wereldwijd hebben al beloofd dat ze nooit meer olifantenritten zullen aanbieden. Met jouw hulp kunnen we deze industrie voorgoed veranderen! 

blije_olifant

Ja, ik doe mee

Vul hieronder je gegevens in: