Intensieve veehouderij
Wereldwijd worden meer dan zeventig miljard dieren gehouden en gedood omwille van hun vlees, melk en eieren. Ongeveer vijftig miljard van hen leven in industriële veehouderijsystemen, vaak in erbarmelijke omstandigheden.
In deze systemen staat de productie voorop. De dieren moeten zo veel mogelijk zo snel mogelijk opbrengen. Met als triest gevolg dat de dieren worden doorgefokt (denk aan de ‘plofkip’), op elkaar worden gehouden in kleine hokken of kooien, en gemutileerd en ‘gezond’ worden gehouden door toediening van antibiotica. Buiten komen ze niet. De dieren zijn gereduceerd tot machines. En hun welzijn wordt ernstig aangetast.
Vijf domeinen
Dierenwelzijn kan worden gedefinieerd met de ‘Vijf Domeinen’, een reeks op wetenschappelijke feiten gebaseerde principes voor de veehouderij, die zijn vastgelegd door de Britse Farm Animal Welfare Council. Als aan deze vijf domeinen wordt voldaan. De vijf domeinen zijn:
1. Voeding: de toegang van het dier tot voldoende, uitgebalanceerd, gevarieerd en schoon voedsel en water.
2. Omgeving: factoren die het verblijf zo comfort mogelijk maken, zoals de aanwezigheid van een goede temperatuur, een juiste ondergrond, een fijne geur, en voldoende ruimte en lucht.
3. Gezondheid: een goede gezondheid door de afwezigheid van ziekte, letsel en beperkingen en de aanwezigheid van een goede leefconditie.
4. Gedrag: factoren die zorgen voor gevarieerde, nieuwe en boeiende uitdagingen voor het dier, zoals verkenning, foerageren, binding, spelen, en de ruimte om zich terug te trekken.
5. Mentaal: een overwegend positieve mentale staat, zoals plezier, comfort of vitaliteit, en de afwezigheid van negatieve gevoelens als angst, frustratie, honger, pijn of verveling.
In de vee-industrie schiet het op deze domeinen (ernstig) tekort. We werken er hard aan om daar verandering in te brengen, en daar hebben we je hulp hard bij nodig. Geen enkel dier verdient een leven vol leed.
Verbeteringen
Met name in Europa zijn de afgelopen jaren gelukkig stappen gezet om enkele van de ergste misstanden in de vee-industrie uit te bannen. Zo is er inmiddels een Europees verbod op de kale legbatterij en moeten zeugen in de EU tegenwoordig op stro in een groepshuisvesting worden gehouden. Dat is een stap in de goede richting. Maar we blijven campagne voeren om dergelijke verbeteringen ook wereldwijd mogelijk te maken.
Hoe kun jij helpen?
Met jouw hulp kunnen we nog sneller een einde maken aan de misstanden in de vee-industrie. Kijk hier wat jij kunt doen.
- Let op wat je eet. Er zijn tegenwoordig veel plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel. En als je vlees eet of zuivel neemt, bevorder je dierenwelzijn door te letten op de sterren van het Beter Leven Keurmerk (hoe meer sterren, hoe beter) en bijvoorbeeld het weideganglogo, wat betekent dat koeien gegarandeerd een deel van het jaar buiten komen.
- Help ons campagne te voeren tegen leed in de vee-industrie en steun ons werk met een donatie. Samen kunnen we een einde maken aan de misstanden!