Kippen in het gras

Diervriendelijk eten

Een makkelijke manier om iets te doen voor dieren (en het milieu en je eigen gezondheid), is door te letten op wat je eet. Door diervriendelijker te eten, draag je iedere dag bij aan een beter leven voor dieren. Maar is dat niet lastig en duur? Dat hoeft niet! Hieronder vind je drie tips om lekker én diervriendelijk te eten. 

1. Let bij dierlijke producten op keurmerken

Het beste voor de dieren is natuurlijk om ze niet op te eten. Maar wanneer je toch dierlijke producten koopt, kies dan voor producten met een keurmerk. Voor alle dierlijke producten, dus zuivel, eieren en vlees bestaat er het Beter Leven Keurmerk. Het keurmerk bestaat uit drie sterren. Hoe meer sterren het product heeft, hoe beter het leven van het dier. Koop, als het even kan, altijd producten met de meeste sterren. Dat zijn de dieren die van alle dieren in de veehouderij, het beste leven hebben (gehad). Bij zuivel kun je daarnaast ook letten op het Weidemelklogo, dat garandeert dat koeien tenminste 120 dagen per jaar, zes uur per dag buiten komen. Lekker met de hoefjes in het gras! Nog beter is biologische zuivel of zuivel van ‘Weide weelde’, waarin naast weidegang voor koeien, extra aandacht is voor weidevogels en biodiversiteit. Zo zorgen ze voor kruidenrijke graslanden en toegankelijke oevers, wat aantrekkelijk is voor de vogels

2. Een dagje minder

Met een dagje geen vlees, ben je goed op weg. Het is voor de mens niet nodig om elke dag vlees te consumeren, en het scheelt weer aan dierenleed en CO2-uitstoot. Het is lastig uit te rekenen welke impact je daar daadwerkelijk mee maakt. Als je een jaar lang elke week een dag geen vlees eet, bespaar je volgens de Nationale Week Zonder Vlees bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 587 kilometer rijden met de gemiddelde auto en 750 liter aan water. Dat is het wel waard, toch?

veehouderij, varkens

3. Eet helemaal diervriendelijk! 

'Is het niet moeilijk om geen vlees of vis meer te eten?', is een veelgehoorde vraag voor vegetariërs en veganisten. En het antwoord is: nee! En als zij het kunnen, kun jij het vast ook. Als je een dagje geen vlees of vis eet, worden er voor jouw eten geen dieren gedood. Zo simpel is dat. En niet alleen voor de dieren is het beter; ook draagt de vee-industrie (dus jouw stukje vlees of glaasje melk) bij aan klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Ook voor jezelf is het dus goed om meer plantaardig te eten. Je hoeft niet in te zitten over je gezondheid, alleen bij een volledig veganistisch dieet is het slikken van B12, D3 en Omega3 aan te raden.

Een plantaardig dieet is het beste dat je in je dagelijkse leven kunt doen voor dieren. Dat betekent: geen vlees, geen vis, geen zuivel of andere dierlijke producten. Je kunt daarin zo ver gaan als voor jou mogelijk is; elke dag meer plantaardig helpt al. Een paar tips om je op weg te helpen.

  • Probeer vleesvervangers

De schappen met plantaardige schnitzels, falafel, tofu en groenteburgers groeien al jaren enorm. Vlees is zó verleden tijd. Probeer je stuk vlees (of vis) eens te vervangen voor een alternatief zonder dier.

Door met de Challenge mee te doen, motiveer je jezelf een maand plantaardig te eten. Je krijgt tips via de mail en raakt langzaamaan gewend aan je nieuwe eetpatroon. Ook vind je op de site van de Vegan Challenge smakelijke recepten.

  •  Koop voordelig in

Dat plantaardig eten niet per se duur hoeft te zijn, benadrukt Judith met haar account de Bonusvegan. Wekelijks deelt zij op haar website plantaardige producten die in de aanbieding zijn bij de supermarkt.

  • Zoek de lekkerste vega(n) recepten

Op internet zijn enorm veel blogs vinden met de lekkerste vegetarische of veganistische recepten. Op Culy.nl worden bijvoorbeeld 10 inspirerende vegetarische blogs genoemd. Of volg leuke foodinfluencers via Instagram, zoals Plantbased DennisVeggiereporterWat eet je dan wel en Lisagoesvegan. Of bekijk een aantal van onze feestelijke recepten voor feestdagen en lekkernijen.

Vegetarische maaltijden
  • Vind ‘jouw’ favoriete zuivelproduct

Je kunt proberen zuivel te vervangen voor een plantaardige variant. Er zijn tegenwoordig veel opties! Eet je ’s ochtends graag ontbijtgranen met melk? Dan kun je je melk vervangen door bijvoorbeeld soja-, amandel-, rijst- en haverdrank. Iedere soort heeft zijn eigen smaak, dus er is genoeg uit te proberen. Maar ook voor bijvoorbeeld yoghurt zijn er allerlei alternatieven te vinden. Ook zijn er plantaardige variaties te vinden voor andere zuivelproducten zoals kwark, kaas, room, boter en vla. 

  • Let op ingrediënten 

Een tip voor als je al vaker plantaardig eet: let goed op ingrediënten. Zo kan brood melk bevatten, snoepjes gelatine en maaltijdpakken garnalenpoeder. Ook niet alle vleesvervangers zijn plantaardig. Voor je het weet heb je precies door welk product wel, en welk product niet plantaardig is.

4. Kies onbespoten en palmolie-vrij

Veel groenten en fruit zijn bespoten. Fijn voor jou, want dan zitten er geen onuitgenodigde gasten in je maaltijd. Maar groenten en fruit worden vaak bespoten met pesticiden die insecten doden. Dat terwijl insecten onmisbaar zijn voor onze planeet. Ook worden de (dode, bespoten) insecten weer opgegeten door andere dieren, zoals kleine zoogdieren en vogels, wat ook voor hen niet goed is. Kies daarom het liefst zoveel mogelijk biologisch.

Ook zit in veel producten palmolie: olie die wordt gewonnen uit de vrucht van de oliepalm. Palmolie wordt zoveel gebruikt dat stukken regenwoud worden gekapt om palmolieplantages aan te leggen. Met het regenwoud verdwijnt het natuurlijke leefgebied van bijvoorbeeld de orang-oetan.

Orang-oetan