10 fascinerende feitjes over kippen
Nieuws
Kippen zijn heel bijzondere dieren. Wist je bijvoorbeeld dat de kip de meest voorkomende vogel op aarde is? Er zijn namelijk bijna drie keer zoveel kippen als mensen. Meer fascinerende feitjes? Lees dan verder om de kip beter te leren kennen.
1. Bosdieren
Kippen zijn van nature bosdieren; ze stammen af van het rode kamhoen uit Zuidoost-Azië. Wilde kippen besteden een groot deel van hun tijd aan scharrelen op zoek naar voedsel, waardoor ze grote afstanden moeten lopen. Dat kippen van scharrelen houden, is ook terug te zien aan de kippen die in gevangenschap leven. Daarnaast klimmen wilde kippen graag in bomen om te slapen, dit doen ze zodat ze 's nachts beschermd zijn tegen roofdieren. Die instincten zien we nog altijd terug bij de kip uit de veehouderij; dat is namelijk ook de reden dat zij op stok gaan om te slapen.
2. Kleurrijk
Kippen hebben kleine oogjes, maar zien meer kleuren dan wij. Het netvlies van een mens bestaat namelijk uit drie verschillende soorten lichtgevoelige cellen, terwijl het netvlies van een kip uit wel vijf soorten lichtgevoelige cellen bestaat! Nog iets bijzonders over het zicht van kippen is dat zij tegelijkertijd iets in de verte kunnen zien, en dichtbij. Wij zouden de wereld graag eens door kippenogen willen bekijken!
3. Een uitgebreid woordenboek
Het woordenboek van de kip is erg uitgebreid. Op dit moment kunnen we al 24 verschillende stemgeluiden onderscheiden, en er zijn er waarschijnlijk nog veel meer! Met al die verschillende stemgeluiden communiceren ze onder andere met elkaar over voedsel, gevaar, paren en nesten.
4. Nooit te vroeg om te beginnen
Terwijl de kuikentjes nog in hun ei zitten, praten ze al tegen hun moeder. Dit doen ze door piepgeluidjes te maken. De moeder kan zo reageren op een kuiken dat bijvoorbeeld geluiden van ongemak maakt, door het ei te verplaatsen.
5. IJzersterk geheugen
Het geheugen van kippen is erg goed. Ze kunnen wel honderd soortgenoten herkennen en onthouden. Daarnaast herkennen ze ook elkaars sociale status in de groep. Kippen leven namelijk in een duidelijk sociaal systeem, genaamd de pikorde.
6. Dinosaurussen
7. Survival of the kippest
Ook in de kippenwereld geldt survival of the fittest. Dit betekent dat de zwakste kip wordt gepikt en verstoten door zijn soortgenoten. Dit heeft te maken met het feit dat een zwakke wilde kip roofdieren zou aantrekken.
8. Het verhaal achter bruine en witte eieren
Is het je wel eens opgevallen dat het ene ei bruin is, en het andere ei wit? Dit heeft te maken met de kleur van de oorlellen en van de kleur van de kip. Donkere rassen leggen namelijk bruine eieren terwijl lichtere rassen witte eieren leggen. Nu is het tegenwoordig zo dat puur witte en puur bruine rassen zeldzaam zijn. Daarom wordt er nu vaak gekeken naar de oorlellen van de kip, omdat deze een goede kleur indicatie van het ei geven. Een kip met donkere lellen legt bruine eieren, terwijl een kip met lichtroze lellen witte eieren legt. Grappig toch?
9. Een vleugje Italiaans
Kippen die in een natuurlijke omgeving leven, brengen de dag door met het eten van torren en kevertjes en slurpen grassprieten op alsof het spaghetti is!
10. Een relaxed stofbad
Kippen zijn dol op het nemen van een stofbad in een zelf gegraven kuiltje. Doordat de kip in het stof rolt en fladdert, blijft de isolatie van de veren op peil en worden parasieten bestreden. Het eerste wat kippen doen als ze vrijgelaten worden na een heel leven in een klein hokje, is een stofbad nemen!