10 interessante feitjes over dolfijnen!
Nieuws
Dat dolfijnen ontzettend intelligent zijn, is natuurlijk niks nieuws. Maar er is nog zoveel meer bekend over deze prachtige zeebewoners. Lees snel verder en ontdek 10 bijzondere feitjes over dit slimme dier!
1. Ware communicatiespecialisten
Dolfijnen kunnen heel goed met elkaar communiceren door middel van fluittonen. Net als mensen, bezit elke dolfijn over een unieke toon. Zo weten ze dus precies wie spreekt, en op welke afstand deze dolfijn zich bevindt. Dolfijnen gebruiken naast verbale communicatie ook lichaamstaal om met elkaar te communiceren.
2. Gaan voor goud
Dolfijnen kunnen erg snel zwemmen. Tuimelaars kunnen wel een snelheid tussen de 30 en 40 km per uur behalen. Deze snelheid is ruim 7 keer sneller dan de snelheid van een olympisch zwemmer op de 100 meter vrije slag.
3. Echte hoogspringers
Dat dolfijnen echte atleten zijn, weten we inmiddels al. Maar wist je ook al dat ze door hun gestroomlijnde lichaam en gespierde wel 7 meter hoog kunnen springen?
4. Slimmeriken
Dolfijnen hebben de op een na grootste hersenen van het dierenrijk, alleen de mens staat daar nog boven. Deze slimme dieren gebruiken echolocatie om te kunnen navigeren en jagen.
5. Altijd in voor een spelletje
Dolfijnen zijn nieuwsgierig en blijven hun hele leven speels. Dit komt vooral doordat dolfijnen hele sociale dieren zijn die vrijwel altijd in groepen leven. Het spel maakt een belangrijk onderdeel uit van hun groepsstructuur.
6. Slimme slapers
Dolfijnen hebben iets slims bedacht wanneer ze slapen. Omdat ze onder water slapen en ze af en toe boven moeten komen om adem te halen, slapen hun hersenhelften om de beurt. Daarbij houden dolfijnen één oog open tijdens hun slaap zodat ze waakzaam zijn voor gevaar.
7. Echte lekkerbekken
Dolfijnen eten zowel krab, vis, kreeft en garnalen als inktvis. Deze echte lekkerbekken eten ongeveer 8 kilo per dag.
8. Ademhaling
Dolfijnen hebben net als elk zoogdier een longademhaling. Ze halen adem via het blaasgat boven op hun hoofd. Onder water wordt het blaasgat afgesloten met een soort klepje waardoor Tuimelaars zo’n 15 minuten onder water kunnen blijven. Er bestaan ook dolfijnen soorten die wel een uur onder water kunnen blijven zonder adem te halen.
9. Babysitters
Vrouwtjesdolfijnen helpen elkaar bij de geboorte van hun jongen. Wanneer een moeder een jong krijgt zwemt een ander vrouwtje om haar en haar pasgeboren jong heen, voor het geval er haaien op het bloed afkomen. Daarnaast passen ze ook op elkaars jongen, terwijl de moeders op zoek gaan naar eten.
10. Een grote familie
Orka’s zijn ook dolfijnen. De orka’s zijn de grootste vertegenwoordigers van de dolfijnenfamilie. Mannetjes kunnen 10 meter lang worden en de vrouwtjes kunnen een lengte van zo’n 8 meter bereiken. Er bestaan ongeveer 36 soorten dolfijnen waarvan de kleinste soort zo’n 1 meter groot is.
Wat kun jij doen voor dolfijnen?
We weten dat er meer schuilt achter die lach van de dolfijn; een dier dat ruimte nodig heeft om te zwemmen, duiken, te jagen en op golven te surfen. We weten dat een leven in gevangenschap, geen leven is voor een dolfijn.
Wellicht denk je dat je niet veel voor dolfijnen kunt betekenen. Maar er zijn zeker een aantal stappen die jij kunt ondernemen om dolfijnen in gevangenschap te helpen!
- Bezoek geen attracties met zeezoogdieren. Ga niet naar dolfijnenshows in dolfinaria en boek geen excursies zoals zwemmen met dolfijnen.
- Geef een gift om te helpen bij de bescherming van dolfijnen.
- Deel de boodschap. Misschien ken je vrienden of familie die met dolfijnen hebben gezwommen of naar het Dolfinarium gaan. Probeer het gesprek aan te gaan en ze te wijzen op het dierenleed.
- Help ook wilde dolfijnen: Consumeer geen of minder vis. Soms vormen dolfijnen bijvangst bij de visserij. Door geen vis te eten draag je hier zelf in elk geval niet aan bij. Zorg ook dat je minder plastic gebruikt en geen afval laat slingeren; dit kan in zee belanden, wat schadelijk is voor het zeeleven.
Heb je nog vragen of dolfijnen in gevangenschap?
Lees hier meer