Kalfje in het hooi

3x waarom de Mercosur-deal slecht is voor dieren

Nieuws

Verdrietig nieuws: de Europese Commissie heeft akkoord bereikt over de Mercosur-deal. Dit handelsverdrag tussen de Europese Unie en Zuid-Amerikaanse landen maakt het makkelijker om vleesproducten te importeren, wat rampzalige gevolgen heeft voor dierenwelzijn. Maar wat houdt deze deal in en waarom is dit zo’n probleem? Wij leggen het uit in 3 punten.

Wat is de Mercosur-deal? 

Mercosur is een samenwerkingsovereenkomst tussen verschillende Zuid-Amerikaanse landen. De leden Argentinië, Brazilië, Uruguay, Bolivia en Paraguay willen vrije handel hiermee bevorderen. Na decennia van onderhandelen sloot de Europese Unie in 2019 een concept-handelsverdrag af met de Mercosur-landen. Deze deal maakt het makkelijker om goederen te importeren uit deze landen.  

Het akkoord dat vandaag is bereikt moet wel nog worden goedgekeurd door de Europese landen. Sommige landen zijn tegen, zoals Frankrijk en Polen. In Nederland werd deze week nog een motie door de Tweede Kamer tegen het verdrag aangenomen. De kans is echter groot dat er binnen de EU genoeg steun is voor het verdrag. Samen met andere dierenorganisaties binnen Eurogroup for Animals vochten we jarenlang tegen de voorgenomen handelsafspraken. Maar helaas mocht dat niet baten: vandaag is een akkoord bereikt. Dit kan schrijnende gevolgen hebben voor dieren in de vee-industrie en voor wilde dieren van wie hun leefgebied door de uitdijende vleesindustrie steeds verder wordt vernietigd. 

Kippen

1. Het verdrag bevordert de vee-industrie 

Deze deal maakt het makkelijker om goedkoop vlees te importeren. Het zorgt ervoor dat die import toeneemt, waardoor de Zuid-Amerikaanse vleesindustrie gaat groeien. Het welzijn in deze landen ligt aanzienlijk lager dan in de EU en dus worden er dan méér dieren onder slechte welzijnsstandaarden gehouden. Een van de bedrijven die hiervan zal profiteren is de Braziliaanse rundvleesgigant JBS, die regelmatig in het nieuws verschijnt vanwege schandalen. 

Maar niet alleen koeien lijden hieronder: Brazilië en Argentinië behoren tot de landen die het meeste kippenvlees ter wereld exporteren. Ook deze dieren worden gehouden in erbarmelijke omstandigheden. De dieren worden zo snel mogelijk vetgemest en zitten op elkaar gepropt in grote megastallen. En dit vlees komt onder het Mercosur-verdrag in onze supermarktschappen te liggen. 

 2. Het verdrag leidt tot meer ontbossing 

De deal zal er dus voor zorgen dat de vleesproductie in Zuid-Amerika verder wordt opgeschaald, wat leidt tot meer ontbossing. Enorme stukken regenwoud en Cerrado (een soort Braziliaanse savanne) worden gekapt voor veeteelt óf voor soja om deze dieren te voeden. Die soja wordt bovendien deels geproduceerd met pesticiden die in Europe verboden zijn omdat ze te gevaarlijk zijn. De aantasting van de natuur heeft catastrofale gevolgen voor inheemse volkeren, maar ook voor wilde dieren zoals manenwolven, jaguars en miereneters. Naast de dreiging voor deze dieren, jaagt ontbossing hen ook steeds dichter naar bevolkt gebied. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen voor mens én dier. 

Miereneter

 3. De deal vertraagt vooruitgang van dierenwelzijn in de EU 

In Europa vechten we al jaren voor betere dierenwelzijnsstandaarden. Bijvoorbeeld voor langzamer groeiende, gezonde rassen en het bieden van huisvesting met meer ruimte en de mogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen. Als er meer dierlijke producten met een lage welzijnsstandaard op de markt komen, komen pogingen om dierenwelzijn in de Europese Unie te verbeteren (verder) onder druk te staan. Om al deze redenen zijn wij tegen de huidige vorm van dit handelsverdrag.  

Julia Bakker, onze campagnemanager Dieren in de veehouderij, zegt hierover: Deze deal is slecht voor dieren, mensen en biodiversiteit. Er zullen producten binnenkomen die worden geproduceerd onder lagere dierenwelzijnsstandaarden dan gelden in de EU waarbij de dieren een dieronwaardig leven hebben gehad. Ook is deze deal oneerlijk voor Europese boeren, die zich moeten houden aan EU-regels. De EU zou moeten inzetten op dezelfde dierenwelzijnseisen voor zowel import als export. 

Hoop voor de vee-industrie 

Hoewel de aankondiging van de deal een zeer zorgelijke ontwikkeling is, is er nog hoop. Het handelsverdrag moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de EU-lidstaten. Een minderheid van de landen kan de deal nog blokkeren. Deze week sprak een grote meerderheid in de Tweede Kamer, van links tot rechts, zich opnieuw uit tegen het verdrag. Een officiële positie heeft het kabinet echter nog niet ingenomen. Wij roepen het kabinet dringend op om zich uit te spreken tegen de deal. Samen met Frankrijk, Polen en andere tegenstanders kan Nederland het verdrag in de huidige vorm te blokkeren en eisen dat de EU-dierenwelzijnsstandaarden worden toegepast.

Wij streven naar een wereld waar kippen kunnen scharrelen en varkens kunnen wroeten, en niet worden vetgemest in kleine hokken. En deze dieren hebben ons harder nodig dan ooit. Wil je ook iets voor deze dieren betekenen? Vraag een persoonlijk plan aan hoe jij diervriendelijker kan leven. 

Ik doe mee

Meer over