Crocodile farm in Australia

4x wilde dieren die worden uitgebuit

Nieuws

Van leeuwen tot olifanten en van krokodillen tot beren: er worden wereldwijd enorm veel wilde dieren uitgebuit. Waarom? Bijvoorbeeld voor hun vacht of om toeristen te entertainen. De dieren worden gefokt of grootgebracht in zogenoemde wildlife farms en vervolgens verkocht en gebruikt in allerlei industrieën. Hier komt onvoorstelbaar dierenleed bij kijken.

Uit ons nieuwe onderzoek blijkt dat wereldwijd ongeveer 5,5 miljard wilde dieren worden opgesloten en uitgebuit in wildlife farms voor commerciële doeleinden. Hier lijden ze aan ondervoeding, ziekten, stress, verwondingen, infecties en er komt zelfs kannibalisme onder de dieren voor. We geven je 4 voorbeelden van dieren die wereldwijd worden uitgebuit.  

Naar het rapport


1. De Afrikaanse leeuw
 

In Zuid-Afrika worden er momenteel 7.979 Afrikaanse leeuwen gehouden in 366 farms. Deze leeuwen worden gebruikt als toeristische attractie’. Dit begint vlak na hun geboorte, wanneer ze als klein welpje met toeristen moeten knuffelen. Als ze ouder worden en niet meer ‘schattig’ zijn, kunnen toeristen met de leeuwen wandelen. Hierna eindigen ze vaak als jachttrofee. De botten van leeuwen worden vaak gebruikt in traditionele Aziatische medicijnen.

In veel gevallen leven de leeuwen in kleine hokken met slechte hygiëne, een gebrek aan ruimte en veel te weinig voeding. Het intensieve fokken heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van deze leeuwen in gevangenschap. Er is ook regelmatig sprake van inteelt. Praktijken zoals het scheiden van welpen van hun moeders – om snel te kunnen fokken – veroorzaken veel stress.

2. De Aziatische zwarte beer 

Beren worden gefokt voor hun gal: een spijsverteringsvloeistof die zich in de galblaas bevindt. Dit gal wordt al duizenden jaren gebruikt in traditionele geneeskunde om allerlei ziekten mee te behandelen, waaronder leveraandoeningen, aambeien, nierproblemen en sommige vormen van kanker. Er zijn echter genoeg diervriendelijke alternatieven, en in veel landen is de berengalindustrie verboden. 

Vroeger werden beren bejaagd voor hun galblazen, maar sinds ongeveer 1980 worden de beren gefokt voor een constante aanvoer van gal. Op dit moment worden er ongeveer 20.000 beren gehouden op tientallen erkende berenboerderijen in China. Veel van deze dieren zien nauwelijks daglicht en brengen hun leven door in een klein hok. Deze beren lijden ernstig – met onder meer huidaandoeningen, parasieten, haaruitval, misvormde botten en ademhalingsproblemen. Dit fysieke lijden gaat gepaard met gedragsafwijkingen die wijzen op ernstige stress. 

 
 Berengal

 

3. Krokodillen 

Wereldwijd worden miljoenen krokodillen intensief gefokt voor hun vlees en het leer van hun huiden. Deze krokodillenboerderijen zijn enorm en houden soms meer dan 50.000 dieren. Deze farms fungeren ook als toeristenattractie: mensen komen er om krokodillen te zien, en eten vervolgens krokodillenvlees in restaurants op het terrein. 

De omstandigheden waarin deze krokodillen worden gehouden, veroorzaakt verschrikkelijk leed. Er worden touwen over de kaken van de dieren gespannen om ze uit te putten voordat hun kaken veilig kunnen worden samengebonden – wat vaak voor zó veel stress zorgt dat krokodillen dagenlang niet eten. Maar ook door onjuiste warmtevoorziening, slechte hygiëne, stress en ziekten sterven enorm veel krokodillen. Daarbij vechten de krokodillen met elkaar door beperkte ruimte en beschikbaarheid van voedsel en water. 
 

4. De Aziatische olifant 

In Thailand worden Aziatische olifanten in gevangenschap gefokt voor ‘olifantenkampen’, waar toeristen de olifanten kunnen aaien, voeren, wassen of berijden. Soms worden deze olifanten gedwongen om op te treden in circusachtige shows. In 2020 zaten bijna 2.800 olifanten opgesloten in 246 kampen – en de meesten waren in gevangenschap gefokt. Uit ons onderzoek blijkt dat het aantal olifantenkampen tussen 2010 en 2020 met maar liefst 134% is gestegen.  

Nog voordat de olifanten voor vermaak worden ingezet, hebben ze al een verschrikkelijke lijdensweg ondergaan. Olifanten zijn wilde dieren en moeten altijd eerst worden ‘gebroken’ zodat het als toerist relatief ‘veilig’ is om dicht bij een olifant in de buurt te komen. Dit is een extreem stressvol en pijnlijk proces, waarbij de jonge olifanten bij de moeder worden weggehaald, geïsoleerd opgesloten en onthouden van voedsel en drinken. Vaak wordt het dier ook nog geslagen met een stok met haak om het proces te versnellen. Deze traumatische ervaring heeft psychische gevolgen die het dier zijn hele leven meedraagt. Olifanten lijken een dikke huid te hebben, maar deze huid is erg gevoelig. Er ontstaan wonden die makkelijk infecteren en littekens achterlaten. De rug is ook niet gebouwd om zware objecten te dragen. Olifanten in de toeristenindustrie lijden dan ook hun leven lang. 

 

Gezondheid van de mens

Buiten het vreselijke leed voor dieren vormen wildlife farms ook een risico voor de volksgezondheid. Door de grote aantallen dieren, slechte hygiëne en het nauwe contact tussen mens en dier is er sprake van een verhoogde kans op het ontstaan én de overdracht van ziekten. Besmettelijke ziekten, zoals COVID-19, kunnen zich zodoende eenvoudig verspreiden en zelfs uitgroeien tot pandemieën. 

Sommigen stellen dat wildlife farms de inspanningen voor natuurbehoud bevorderen door marktconcurrentie te bieden en daardoor de prikkel om dieren uit het wild te halen vermindert. Maar er is heel weinig bewijs om deze theorie te ondersteunen. Integendeel, in sommige gevallen is aangetoond dat wildlife farms een negatieve invloed hebben op wildpopulaties; lage prijzen voor producten van gefokte wilde dieren kunnen juist de vraag stimuleren en het illegaal witwassen van in het wild gevangen dieren mogelijk maken. Ontsnappingen van diersoorten kunnen ook hele ecosystemen in gevaar brengen, aangezien niet-inheemse soorten deze delicate ecosystemen kunnen veranderen en het verlies aan biodiversiteit kunnen versnellen. 

Wat is wildlife farming precies? 

Wildlife farming is het in gevangenschap fokken en grootbrengen van wilde dieren, om deze wilde dieren – of hun producten – vervolgens te verkopen voor commercieel gewin. De wilde dieren komen dus terecht in allerlei schrijnende industrieën, waarbij ze voortdurend uitgebuit worden. Belangrijkste drijvers zijn de handel in exotische huisdieren, traditionele medicijnen, mode en toerisme. Deze industrieën worden veelal mogelijk gemaakt door nationale regelgeving, die het gebruik van deze wilde dieren zelfs aanmoedigt. De situatie is inmiddels zó erg dat de aantallen van sommige wilde diersoorten in gevangenschap nu groter zijn dan de soorten die nog vrij in het wild rondlopen. 

 Leeuwen

 
Iets doen? Adopteer een olifant!

Koop geen wilde dieren of producten hiervan, bezoek geen plekken waar wilde dieren worden uitgebuit of adopteer een olifant. Omdat geredde dieren niet meer veilig kunnen terugkeren in het wild, steunen wij diervriendelijke opvangplekken. Door een olifant te adopteren zorg je voor genoeg voedsel, medicatie en zorg voor geredde olifanten. 

 Ik wil meer lezen

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Kangoeroeleer viking

Teken tegen kangoeroe- producten

Schubdier zit op de hand van een man.

Wilde dieren zijn geen producten. Wil je weten wat we hier nog meer tegen doen?

Meer over