5 bijzondere feitjes over walvissen
Nieuws
Er valt zó veel te vertellen over walvissen. Ze zijn er in vele soorten en maten en ze bewonen alle oceanen van de wereld. Genoeg informatie om vele boeken mee te vullen. We verzamelden de vijf bijzonderste weetjes voor je.
Walvissen zijn intelligente, fascinerende dieren. Wetenschappers bestuderen hun complexe gedrag al vele jaren en nog steeds is er veel dat we nog niet weten. Toch weten we ook veel al wél over het leven van walvissen. Dit zijn de vijf bijzonderste feitjes:
-
Tanden of baleinen?
Er bestaan twee typen walvisachtigen: tandwalvissen en baleinwalvissen. De tandwalvissen hebben, zoals hun naam al doet vermoeden, tanden. Hiermee eten ze onder andere vissen, schelpdieren en schaaldieren. Een bekende en tevens de grootste tandwalvis is de potvis. Baleinwalvissen hebben baleinen, een soort borstels, in hun bek. Hiermee filteren ze kleine diertjes, maar ook fytoplankton en algen uit het water. Bekende voorbeelden van baleinwalvissen zijn de bultrug en de blauwe vinvis.
-
Sociale wezens
Walvissen zijn sociale dieren: veel soorten hebben een sterke band met de rest van hun pod en vertrouwen op elkaar om te overleven. Er zijn gevallen bekend van walvissen die rouwen om gestorven soortgenoten: ze houden uit verdriet het lichaam bij zich.
-
Babysitters
Bij sommige walvissoorten hebben kleine walvissen heeft een eigen oppas. Deze oppas neemt de rol van beschermer op zich als de moeder diep duikt en foerageert. Dit blijft niet onopgemerkt bij de rest van de groep: de oppas wordt zeer gewaardeerd en heeft een hoge sociale status.
-
Zangers
Onderzoekers bestuderen de complexe zang van walvissen al jaren. Walvissen gebruiken deze zang om met elkaar te communiceren en om elkaar te kunnen vinden in de grote oceaan. Onderzoek heeft aangetoond dat walvissoorten verschillende liedjes hebben, afhankelijk van de oceanen die ze bewonen. Bijzonder: als walvissen van de ene oceaan naar de andere zwemmen (bijvoorbeeld van de oostkust naar de westkust van Australië), nemen de inwoners het lied van de bezoekers over.
-
Schoonmakers
Wist je dat walvissen met hun poep helpen het klimaat te beschermen? Hun poep is namelijk het voedsel voor plankton, en plankton zet CO2 om in zuurstof. Daarnaast slaan walvissen koolstof op in hun lichaam, dat als ze eenmaal gestorven zijn verdwijnt in de bodem van de oceaan.
Diervriendelijk walvissen spotten
Wil je deze bijzondere dieren graag in het echt bewonderen? Doe dat dan bij een Whale Heritage Site. Hier kun je walvissen in hun natuurlijke leefomgeving spotten, op een authentieke en respectvolle manier. De bestemmingen streven naar een duurzaam evenwicht tussen de dieren en de natuur, de verwachtingen van bezoekers en de behoefte van de lokale gemeenschap. Dat betekent: zorgeloos genieten van wilde grienden, potvissen en bultruggen.
Samen met de World Cetacean Alliance werken we, onder meer via de Whale Heritage Sites, aan een betere wereld voor walvisachtigen. Meer lezen over wat we voor wilde dieren betekenen?