orang-oetan met baby

5 bijzondere weetjes over de orang-oetan

Nieuws

Orang-oetans zijn heel bijzondere dieren, die veel met mensen gemeen hebben. Wel 97% van hun DNA komt overeen met dat van ons! In het Maleis betekent hun naam dan ook ‘mens van het bos’. Wist je dat orang-oetans volgens oude legendes kunnen praten? En dat ze nesten bouwen? Wij zetten vijf bijzondere feitjes over de orang-oetan op een rij.

1. Orang-oetans zijn de zwaarste dieren die in bomen leven

Orang-oetans brengen de meeste tijd door in bomen, en komen in het wild nauwelijks op de grond. Met hun lange armen kunnen ze gemakkelijk klimmen en aan takken slingeren. Mannetjes wegen vaak ruim honderd kilo; ongeveer drie keer zoveel als de vrouwelijke dieren.

 

orang-oetan in boom

2. Ze bouwen nesten om in te slapen

Bij het bouwen van nesten denken we al snel aan vogels, maar van mensapen is ook bekend dat ze dit doen. En van alle mensapen hebben orang-oetans de stevigste en meest ingewikkelde nesten. Ze bouwen veilige, comfortabele bedden door takken, twijgjes en bladeren aan elkaar te weven.  

3. Mannetjes trekken vrouwtjes aan met hun wangen

Misschien heb je het wel eens gezien: mannelijke orang-oetans met enorme kwabben op hun wangen. Dominante dieren krijgen namelijk wangplaten en een grotere keelzak. Als de dominante mannetjes wegvallen, kunnen andere mannelijke orang-oetans deze kenmerken later ontwikkelen. We weten niet precies hoe dan kan, maar we weten wel dat de vrouwtjes dit héél aantrekkelijk vinden.

orang-oetanmannetje met wangplaten

4. Orang-oetans kunnen gereedschap gebruiken

Orang-oetans hebben veel dingen met ons gemeen, en één daarvan is het gebruik van gereedschap. Orang-oetans gebruiken namelijk handige tools om hun dagelijks leven iets makkelijker te maken. Zo gebruiken ze scherpe takjes om mee te snijden en maken ze zelfs paraplu’s van bladeren.

5. Inheemse volkeren geloven dat orang-oetans kunnen praten

Wist je dat er mensen zijn die denken dat orang-oetans zelfs kunnen praten? Volgens inheemse legendes kunnen orang-oetans praten, maar doen ze dat niet in het bijzijn van mensen. Ze zijn namelijk bang dat mensen ze dan gaan misbruiken.

Helaas is dat laatste niet heel onlogisch. Orang-oetans worden namelijk enorm uitgebuit voor menselijk vermaak. Vaak worden ze als baby in het wild gevangen. Ze worden weggerukt bij hun moeder, die deze traumatische jacht vaak niet overleeft. De baby komt vervolgens terecht bij een dierenshow of -park waar toeristen goud geld betalen voor een selfie of een knuffel met de dieren. Helaas hebben we dit zelf gezien: samen met Floortje Dessing bezochten we het eiland Bali, waar we het leed van orang-oetans én vele andere dieren blootlegden. Benieuwd naar onze bevindingen?

Kijk de documentaire.

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over