5 (schokkende) dingen die Rabobank financiert
Nieuws
Rabobank belooft het geld van hun klanten te gebruiken voor een meer eerlijke en duurzame wereld. Maar in de praktijk houdt de bank met hun schadelijke investeringen wereldwijd ernstig dierenleed in stand. Dit doet Rabobank écht met het geld van hun klanten.
Als je een rekening hebt bij Rabobank komt jouw geld op de grote hoop terecht waarmee de bank leningen kan verstrekken en kan beleggen. Wij onderzochten wat Rabobank precies doet met al dat geld, en ontdekten dat er vele miljarden gaan naar de grootste vleesbedrijven ter wereld, zoals Tyson Foods en JBS. Daar leven kippen, koeien en varkens in bar slechte omstandigheden. Deze vijf vormen van dierenleed spelen zich af bij deze bedrijven, en worden dus in stand gehouden door Rabobank — met misschien wel jouw eigen geld.
Stuur een kaartje
Wij vragen Rabobank om te stoppen met het financieren van dierenleed, en geen geld meer te beleggen in grote vleesbedrijven en megastallen. Doe jij mee?
1: Plofkippen
Kippen kunnen wel tien jaar worden, maar vleeskuikens worden in zes weken vetgemest en vervolgens geslacht. Door deze onnatuurlijk snelle groei kampen ze vaak met gezondheidsproblemen zoals hart-, huid- long- en botproblemen. De kuikens worden zo zwaar dat ze door hun poten zakken en niet kunnen scharrelen zoals ze van nature willen doen. Ze leven opgepropt op een veel te kleine leefruimte, in donkere megastallen waar ze zelden of nooit een streepje daglicht zien.
2: Kraamkooien voor moedervarkens
Tyson Foods en JBS gebruiken zeugen om nog meer biggen te produceren. Ze houden de zeugen bijna hun hele leven vast in zogenaamde ‘kraamkooien’: krappe, metalen kooien. Daar hebben ze geen ruimte om een nestje te maken voor hun biggen, of om in de modder te wroeten, zoals ze in de natuur zouden doen. De moedervarkens zijn gestrest omdat ze niet aan hun natuurlijke instincten kunnen toegeven en worden hun hele leven uitgebuit, tot hun lichaam het opgeeft.
3: Melkkoeien
Koeien zijn echte kuddedieren. Ze leven graag buiten, en koeien die naast elkaar grazen of slapen, sluiten vriendschappen met elkaar. Melkkoeien leven echter binnen, op harde, kale vloeren, in een omgeving met slechte ventilatie. In de natuur blijven kalveren tot een jaar lang bij hun moeder, maar bij de bedrijven die Rabobank financiert, worden kalveren binnen enkele uren na de geboorte bij hun moeder weggehaald. Al op een leeftijd van slechts vijfeneenhalf jaar worden de meeste moederkoeien geslacht – als ze dat fysiek halen. Kijktip: de aflevering van Food for thought over de (melk)koeienindustrie in de Verenigde Staten.
4: Ernstige incidenten van dierenleed
Niet zelden komt er undercover-videomateriaal naar buiten van ernstige dierenmishandeling in de bedrijven waarin Rabobank investeert. Een paar jaar geleden is er bijvoorbeeld gefilmd hoe er bij Tyson Foods met kippen werd gegooid en dieren werden geschopt. En bij de veehouderijen van Moy Park – onderdeel van JBS – is geconstateerd dat medewerkers kuikens bewust lieten omkomen van de dorst of hen op een pijnlijke manier doodden, wanneer de dieren door hun leefomstandigheden ernstig waren verzwakt.
5: Ontbossing
Door de financiering van de JBS-keten, financiert Rabobank ook de ontbossing in Brazilië waarbij JBS betrokken is. Een steeds groter deel van het Amazone-regenwoud en de Cerrado-savanne wordt in brand gezet. Om plaats te maken voor vleesproductie en voor soja, waarmee voer wordt gemaakt voor dieren in de wereldwijde industriële veehouderij - bij bedrijven zoals JBS. Door deze branden komen wilde dieren in ernstig gevaar: niet alleen door de vlammen zelf, maar ook door een krimpend leefgebied.
Vecht mee voor dieren
Wij vragen Rabobank om te stoppen met het financieren van dierenleed, en geen geld meer te beleggen in grote vleesbedrijven en megastallen. Laat je stem horen en stuur een kaartje naar Rabobank. Of steun ons met een gift, en help om de leefomstandigheden van dieren in stallen te verbeteren. Samen vechten we voor dieren.
Ik vecht mee