5 wilde dieren die eindigen als product
Nieuws
Wilde dieren horen in het wild. Maar helaas worden ontzettend veel dieren op ruwe wijze uit hun leefomgeving weggerukt en verhandeld alsof het producten zijn. Als medicijn bijvoorbeeld, huisdier of foto-accessoire. Of als basisproduct voor een paar voetbalschoenen of huisdiervoer.
In dit artikel geven we vijf voorbeelden van wilde dieren– dieren die een vrij leven in de natuur zouden moeten leiden, maar nog veel te vaak eindigen als product zodat mensen er geld aan kunnen verdienen. Een bittere pil, maar er is ook goed nieuws: samen met jou komen we in actie!
1. Beer
Bij beren denk je aan machtige dieren die zalm vangen uit wilde Canadese rivieren, maar voor veel beren is de werkelijkheid anders. In Aziatische landen als Vietnam slijten veel beren hun leven in kleine kooien. Ze leiden een zeer pijnlijk, traumatisch en eenzaam bestaan en kampen vaak met psychische problemen. En waarom? Voor hun gal. Berengal is namelijk een zeer kostbaar goedje omdat het wordt gebruikt voor traditionele medicijnen – iets waarvan de werking overigens nooit is bewezen en er plantaardige alternatieven beschikbaar zijn.
2. Tijger
Selfies met een wilde tijger: het is booming business. Elke dag worden tijgers uit het wild gevangen of in gevangenschap geboren om als knuffeldier of foto-accessoire ingezet te worden. Tijgerwelpjes worden bij hun moeder weggehaald en in kooien opgesloten of aan de ketting gelegd zodat toeristen ermee op de foto kunnen. Na een leven van uitbuiting in het toerisme, worden veel tijgers gedood en, net als de beer, verwerkt tot traditioneel medicijn. De tijger wordt ernstig met uitsterven bedreigd.
3. Koningspython
Je komt ze niet dagelijks tegen, maar de interesse voor de koningspython als exotisch huisdier is helaas toch nog veel te groot. Het is zelfs Afrika’s meest legaal verhandelde wilde dier: sinds 1975 zijn er vanuit West-Afrika meer dan drie miljoen koningspythons geëxporteerd naar Europa, Azië en de VS. De handel is geen pretje: (eieren van) slangen worden uit het wild gehaald en verhandeld op beurzen, markten en online. Veel wilde dieren zoals de koningspython overlijden al voordat ze in een huiskamer belanden, bijvoorbeeld tijdens het transport.
4. Schubdier
Ken je het schubdier, ook wel termieteneter of in het Engels pangolin genoemd? Dit schattige dier is zeer geliefd als product in Azië, waar het bekendstaat als een ware delicatesse. De vraag naar het schubdier is groot, waardoor de soort veelvuldig wordt gestroopt en met uitsterven wordt bedreigd. Ook de schubben van het dier zijn in trek, als decoratie of voor verwerking in traditionele medicijnen.
5. Kangoeroe
Een hoed, een voetbalschoen of een paar handschoenen: het zou zomaar eens kunnen dat ze van kangoeroeleer zijn gemaakt. Over een periode van 30 jaar zijn er meer dan 90 miljoen kangoeroes door mensen afgeschoten voor hun huid óf vlees, want in restaurants en huisdiervoeding zou je de kangoeroe ook tegen kunnen komen. De jacht op kangoeroes is zelfs de allergrootste commerciële slachting van op het land levende wilde zoogdieren!
Nederland is een van ’s werelds grootste importeurs van kangoeroevlees. En de kangoeroejacht is enorm wreed. De dieren worden vaak niet in een keer dodelijk geraakt en sterven een pijnlijke dood. Jonge kangoeroes die soms nog in de buidel van de dode moeder zitten, worden aan hun lot overgelaten of de hersens ingeslagen.
Wij roepen bedrijven op om geen producten meer te verkopen die van kangoeroe zijn gemaakt. Want net als voor de andere dieren geldt ook voor de kangoeroe: het is een wild dier, geen product.
Help jij mee?