6 dingen die je moet weten over de bontindustrie
Nieuws
Je weet het natuurlijk allang: bont is een fashion flater. Toch worden er in Europa nog vele dieren omgebracht zodat wij ze als accessoire kunnen gebruiken. Hoe zit het precies met de bontindustrie? Dit zijn zes dingen die je er zeker over moet weten.
Bontjassen, bontkragen en bonthoeden: ze verdwijnen steeds meer uit ons straatbeeld. Gelukkig maar, want er schuilt enorm veel dierenleed achter. Toch zitten er in Europa nog vele nertsen, vossen, konijnen, chinchilla’s en wasbeerhonden gehuisvest in kleine draadgazen kooitjes. Deze zes dingen moet je zeker over de bontindustrie weten:
-
Niet alleen zeehondjes zijn het slachtoffer van de bontindustrie
In Europa is zeehondenbont gelukkig niet meer toegestaan. Maar wist je dat bont van veel meer diersoorten kan komen? Nertsen, vossen, chinchilla’s en wasbeerhonden zijn de meest voorkomende dieren die voor hun bont worden gehouden. Vooral de nerts is in Europa een populaire bontsoort.
-
Kannibalisme ligt op de loer
In de kleine draadstalen kooien waar bontdieren in leven, kan geen natuurlijk gedrag worden vertoond. Er is geen water om in te zwemmen en geen aarde om in te wroeten. Dit leidt vaak tot kannibalisme en zelfverminking. Zo verdrietig…
-
Sommige dieren worden uit het wild gehaald
Veel bontdieren worden gefokt, zoals nertsen en vossen, maar dat geldt meestal niet voor coyotes. Deze dieren worden voornamelijk in het wild gevangen met behulp van pijnlijke wildklemmen. En dat betekent dat ze een langzame, pijnlijke dood tegemoet gaan.
-
De dieren komen op een vreselijke manier aan hun eind
Nertsen komen meestal om door vergassing met kooldioxide of -monoxide. Vossen en wasbeerhonden worden geëlektrocuteerd via de mond of anus. En chinchilla’s, als ze niet uit het wild zijn gehaald, worden vaak gedood door een injectie met chloraalhydraat of door het breken van de nek.
-
De bontindustrie heeft het zwaar door de coronapandemie
Het coronavirus verspreidde zich ook op bontfokkerijen. Vooral nertsenfokkerijen werden getroffen. Het zorgde er in Nederland voor dat het verbod op het fokken van bontdieren eerder dan gepland werd ingesteld (2021 in plaats van 2024). In de EU werden er in 2019 nog ongeveer 27 miljoen nertsenhuiden geproduceerd, maar dat daalde in 2020 al naar 16 miljoen.
-
Er zijn allang alternatieven voor bont
Veel merken hebben bont uit hun collectie verwijderd en zijn overgestapt op neppe alternatieven. En zeg nu eerlijk: herken jij het verschil tussen echt of nep bont? Het is dan misschien niet duidelijk te zien, maar maakt wél een groot verschil voor het welzijn van dieren. Dus waarom dan nog de echte variant gebruiken?
Samen naar een bontvrij Europa?
In 2022 ging het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe van start. Geweldig nieuws: ruim 1,6 miljoen mensen tekenden het burgerinitiatief voor een verbod op de productie en verkoop van bont! Nu is de Europese Commissie verplicht om het verbod in overweging te nemen. Voor iedereen die getekend heeft: bedankt voor je steun. Op naar een bontvrij Europa...