6 x het lijden van dieren in kooien
Nieuws
In de Europese vee-industrie worden nog massaal dieren in kooien opgesloten. Zes omstandigheden waaronder deze konijnen, varkens, kippen, eenden, ganzen en kwartels lijden.
Dieren worden in de vee-industrie veelal gezien als product. Hoe vaak kan er met dit varken gefokt worden? Hoeveel biggen kan 'het' produceren? Hoeveel kilo vlees levert dit konijn op? Hoeveel eieren legt deze kip? Wat is het rendement? Dat dieren voelende wezens zijn, die lijden onder de sombere omstandigheden waaronder zij zijn opgesloten, raakt daarbij naar de achtergrond. Hun hele leven staat in het teken van wat zij uiteindelijk opleveren – het product. De dieren lijden, dagelijks, door...
1. Geen ruimte
Alle dieren lijden doordat ze heel weinig ruimte hebben – soms zowel in de hoogte als in de breedte. Zo kunnen vrouwelijke fokkonijnen vaak niet volledig rechtop zitten, liggen of zich uitstrekken. Wanneer ze in kooien zitten opgesloten, kunnen moedervarkens zich niet omdraaien, laat staan lopen. Zowel konijnen als legkippen in een zogeheten 'verrijkte' kooi hebben ongeveer een A4 aan ruimte.
2. Eenzaamheid en opgepropt
Veel dieren worden alleen opgesloten. Ze missen normaal sociaal contact, terwijl de dieren van nature in groepen leven. Denk aan fokkonijnen, jonge kalfjes en moedervarkens. Moedervarkens staan vast tussen stalen stangen, waardoor ze ook nog eens amper bij hun biggetjes kunnen om die te verzorgen. Of ze leven juist veel te dicht op elkaar waardoor normaal sociaal contact onmogelijk is: ze kunnen elkaar niet ontwijken. Zo worden legkippen met meerdere soortgenoten in 'verrijkte kooien' gehouden.
3. Verveling, stress en frustratie
De kooien bieden geen enkele afleiding: ze bestaan vaak uit niets meer dan tralies met een draadgazen of betonnen vloer, met een voer- en waterautomaat. Doordat de dieren amper ruimte hebben en soms met soortgenoten opgepropt zitten, kunnen ze geen natuurlijk gedrag vertonen. Ze raken gestresst en gefrustreerd en gaan stereotypisch gedrag vertonen. Legkippen die zichzelf of anderen kaalplukken, moedervarkens die op hun stales tralies gaan bijten...
4. Ziektes
Ziektes kunnen zich binnen deze stallen razendsnel verspreiden doordat kooien in grote schuren in rijen op elkaar staan gestapeld. Ook doordat normale lichaamsbeweging niet mogelijk is, neemt de weerstand tegen ziektes af en ontstaan er gezondheidsproblemen zoals een lage botdichtheid. Veel dieren in de Europese vee-industrie krijgen hoge hoeveelheden antibiotica toegediend, om ziektes te voorkomen. Ondanks dat zijn er grote aantallen dieren die voortijdig overlijden.
5. Angst
Al deze dieren zijn voelende wezens. Ze kunnen emoties ervaren. Zo ervaren dieren in kooien regelmatig angst. Kwartels in kooien kunnen bijvoorbeeld geen beschutting zoeken, waardoor ze bang worden. In een reactie op angst slaan deze dieren met hun kop tegen de bovenkant van de kooi.
6. Geen comfort
De kooien hebben veelal een betonnen of draadgazen vloer. De dieren hebben geen stro of andere vloerbedekking wat een zachte ondergrond biedt. Pijnlijke pootjes en zweren zijn het gevolg. Soms moeten dieren door deze verwondingen vroegtijdig gedood worden.
Stop de kooien
Help mee om het lijden van deze dieren te stoppen! We kunnen ervoor zorgen dat miljoenen dieren een beter leven krijgen, door de Europese Commissie te vragen om een verbod op het gebruik van kooien in de vee-industrie. Daarvoor zijn we samen met 140 organisaties in heel Europa een officieel burgerinitiatief gestart. Teken je ook?