Wilde dolfijnen

Aanscherping dierenwelzijnsnormen reisbranche: vermaak met dolfijnen 'onacceptabel'

Nieuws

Het nieuwe jaar begint met geweldig nieuws uit de Nederlandse reiswereld! Reisbrancheorganisatie ANVR heeft samen met ons een aangescherpt dierenwelzijnsbeleid gelanceerd. Een belangrijke aanpassing is het advies aan reisorganisaties om geen attracties meer aan te bieden of te promoten waar dolfijnen en walvisachtigen kunstjes doen of aangeraakt kunnen worden. Een enorme stap voorwaarts voor de bescherming van wilde dieren.

Reisorganisaties die zijn aangesloten bij ANVR hebben hiermee duidelijke handvatten over wat wel en niet past bij een diervriendelijke excursie. De vernieuwde richtlijnen bouwen voort op de eerste editie uit 2016, waar bijvoorbeeld al een advies was opgenomen om geen olifantenkampen te bezoeken waar direct contact tussen olifant en bezoeker toegestaan is. Met het aangescherpte advies wordt ook entertainment met dolfijnen en walvisachtigen, zoals shows en zwemmen met deze sociale en intelligente dieren, bestempeld als onacceptabel. Touroperators worden dan ook geadviseerd deze activiteiten niet langer aan te bieden of te promoten. Ook aan shows met andere wilde dieren zal geen bezoek gebracht meer worden. Dergelijke attracties gaan onvermijdelijk gepaard met veel dierenleed.

Deze ANVR-brancherichtlijnen zijn ontzettend belangrijk en kunnen het bewustzijn bij reisorganisaties én bij reizigers verder stimuleren. Steeds meer mensen vinden het al onacceptabel dat deze sociale en intelligente zeezoogdieren in gevangenschap worden gehouden voor vermaak en een groeiend aantal landen heeft een verbod ingesteld op dolfijnenshows en het fokken, transporteren en houden van dolfijnen en walvissen. Sanne Kuijpers, programma manager bij World Animal Protection: ‘We hopen dat alle reisorganisaties de vernieuwde richtlijnen aangrijpen om hun excursies met dieren nog eens onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen.’

Advies

Het afgelopen jaar hebben we ANVR bijgestaan bij het herzien en uitbreiden van zowel de dierenwelzijnsrichtlijnen als de bijbehorende trainingen en do’s and dont’s. Tijdens een webinar werden ruim 40 reisorganisaties hierin wegwijs gemaakt. Met de nieuwe richtlijnen en onze begeleiding kunnen de leden blijven bouwen aan een meer verantwoorde, duurzame, veerkrachtige en ethische toekomst door voorgoed een einde te maken aan wrede attracties met wilde dieren, zoals dolfijnentertainment. Hiermee zet ANVR een belangrijke volgende stap waarmee zij voorop blijft lopen als het gaat om dierenwelzijn.

Een belangrijke stap voor zowel dier als mens. 'Als brancheorganisatie werken wij, samen met onze 290 reisorganisaties, constant aan ‘Better holidays’, aan een wereld die mensen en bestemmingen verbindt en plezierige ervaringen creëert, aan een wereld die mens, cultuur, natuur, dieren en milieu respecteert, beschermt en positief bijdraagt aan de maatschappij. En dit is weer zo’n stap op de goede weg’, aldus Frank Oostdam, directeur ANVR.

Kans voor een verantwoorde toeristische toekomst

Er schuilt niet alleen veel dierenleed achter entertainment met wilde dieren; ook het ontstaan van zoönosen en pandemieën is een rechtstreeks gevolg van onze omgang met wilde dieren. ‘De coronacrisis is een kans voor de reisbranche om op een duurzame en verantwoorde wijze te herstarten, waarbij uitsluitend diervriendelijk toerisme wordt gepromoot. Het toepassen van de richtlijnen en daarmee het verder uitfaseren van wrede dierenattracties is goed voor de dieren, de volksgezondheid én het versterkt de positieve klantervaring en daarmee de toekomstbestendigheid van de reisbranche’, aldus Sanne Kuijpers.

Internationaal voorbeeld

‘De ANVR-richtlijnen zijn niet alleen belangrijk voor het stellen van hogere dierenwelzijnsnormen en het vergroten van het bewustzijn bij Nederlandse touroperators, ze zijn een geweldig voorbeeld voor reisorganisaties over de hele wereld. Deze organisaties zullen kijken naar wat de ANVR doet en hopelijk deze richtlijnen gebruiken bij het vaststellen van hun eigen richtlijnen. We zullen er zijn om ze te helpen als ze dat doen’, zegt Sanne. De richtlijnen zijn een aanscherping op de Global Welfare Guidance for Animals in Tourism van de ABTA, de Engelse reisbrancheorganisatie. We hopen dat de ABTA in navolging van de ANVR in de toekomst het aanbieden van entertainment met dolfijnen en walvisachtigen ook het stempel ‘onacceptabel’ geeft.

Wildlife not Entertainers

Onze Wildlife Not Entertainers-campagne wil een einde maken aan het lijden van wilde dieren in het toerisme. We bouwen voort op een wereldwijde beweging om wilde dieren te beschermen en de vraag naar en het aanbod van entertainment met wilde dieren te stoppen. Zo hebben inmiddels al meer dan 200 reisorganisaties aan ons beloofd geen olifantenritten en -shows meer aan te bieden. Maar nog iedere dag slijten er wereldwijd ruim 550.000 wilde dieren, waaronder 3.000 dolfijnen, hun leven in gevangenschap voor het vermaak van mensen.

Help je ons om hier een einde aan te maken? Lees wat jij kunt doen07/01/2021

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

dolfijn_in_gevangenschap_-_world_animal_protection

Fokverbod voor dolfijnen

Dolfijnen in de zee

Dolfijnen in gevangenschap

Meer over