Als baby gered van een bosbrand: het verhaal van tapir Melancia
Nieuws
Tapir Melancia was pas zeven maanden oud toen haar leefgebied werd getroffen door een allesverwoestende brand. Ze ontsnapte ternauwernood aan de dood, en raakte hierbij haar moeder kwijt. Samen met de Braziliaanse dierenorganisatie Onçafari helpen we haar weer op de been.
Foto's door Onçafari
Melancia werd in augustus 2024 gevonden na een enorme brand in het Braziliaanse natuurgebied Pantanal. Ze was uitgedroogd en gewond: alle vier haar poten zaten vol met tweede- en derdegraads brandwonden. Een aantal kilometer verderop werd ook een volwassen tapir gevonden, hij werd Valente genoemd. Valente had zo veel dorst, dat hij na zijn redding in één keer vijftien liter water dronk.
De poten van Melancia en Valente waren zo verbrand dat hun botten bloot kwamen te liggen. Hierdoor konden de dieren nauwelijks bewegen. De laaglandtapir is het grootste landzoogdier van Zuid-Amerika en weegt tussen de 180 en 300 kilo. Al dit gewicht moesten de twee tapirs dragen op hun verbrande poten.
Terug naar het wild
Met onze financiële steun kon Onçafari Melancia en Valente opvangen en behandelen. De dieren kregen ozontherapie, en moesten een soort sokjes dragen met genezende zalf. Valente is al dichtbij zijn terugkeer naar het wild, maar Melancia was pas een baby toen ze werd gered. Omdat haar moeder nooit gevonden is, moet ze eerst leren om te overleven in het wild.
We zijn achter de schermen nog altijd druk bezig met de rehabilitatie van Melancia. Ze eet groenten en fruitsoorten die in haar natuurlijke leefgebied te vinden zijn, en wordt langzaamaan klaargestoomd voor een leven in het wild, waar ze thuishoort.
Wat is de Pantanal?
De Pantanal is het grootste draslandgebied ter wereld. Dit is het leefgebied van veel verschillende dieren, zoals de blauwe ara, de reuzenotter, de jaguar en de capibara. Het grootste deel hiervan bevindt zich in Brazilië, maar er liggen ook delen in Bolivia en Paraguay. In 2024 is er meer dan 2,4 miljoen hectare Pantanal verwoest in bosbranden – dit is meer dan de helft van de oppervlakte van Nederland.
Deze branden worden grotendeels veroorzaakt door menselijk toedoen. Net als in de Amazone en de Cerrado, worden grote stukken Pantanal vernietigd door de landbouwindustrie. Bomen en wilde dieren moeten plaatsmaken voor veeteelt of sojaplantages.
Zorgt soja voor bosbranden?
Hoewel er dus enorme natuurgebieden worden verbrand voor de soja-industrie, hoef je niet bang te zijn dat jouw vegaburger zorgt voor dierenleed, zoals bij Melancia. Het overgrote deel van deze soja wordt namelijk geproduceerd voor veevoer. Vleesgiganten zoals JBS willen dieren in hun veehouderijen zo snel mogelijk laten groeien, om zo veel mogelijk te produceren tegen een lage prijs. Hiervoor zijn veel eiwitten nodig: soja. Meer dan 75% van de soja die wereldwijd wordt geteeld, is bedoeld voor veevoer.
De soja die door mensen wordt gegeten, wordt meestal geproduceerd in Europa, Canada of de Verenigde Staten. Hier wordt niet voor ontbost. Soja verbouwen voor menselijke consumptie kost veel minder land dan wat er gebruikt wordt voor veevoersoja, en bovendien is er voor een hamburger ongeveer vier keer zoveel soja nodig dan voor een vegaburger. Een vleesvervanger of tofu is dus een stuk duurzamer dan het eten van vlees.
Hoe wij helpen
Daarom blijven we vechten voor Melancia, Valente en alle andere dieren. We werken samen met lokale partners zoals Onçafari om dieren te redden, te behandelen en te rehabiliteren. We blijven hun leefgebied beschermen. En we blijven opkomen tegen de vee-industrie, die zoveel leed veroorzaakt voor dieren wereldwijd. Ook jij kunt dieren helpen, bijvoorbeeld door meer plantaardig te eten, bedrijven aan te schrijven die ontbossingsvlees verkopen en ons werk te steunen met een donatie. Tenslotte spreken we ons uit tegen bedrijven zoals Rabobank, die investeren in boosdoener JBS.
Wil je helpen, maar weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen: met kleine aanpassingen op je boodschappenlijstje maak je al een groot verschil. We helpen je graag met een gepersonaliseerd actieplan voor diervriendelijke boodschappen.