Campagne tegen megastallen wint Britse PR-Oscar
Nieuws
‘Not in my Cuppa’ (‘Die melk hoef ik niet in mijn kopje thee’) is een campagne van WSPA Engeland die zich richt tegen de komst van megakoeienstallen in Groot-Brittannië.
De campagne heeft een belangrijke prijs gewonnen in de PR-branche, waarbij ze populaire concurrerende campagnes als die voor Facebook en Macmillan Cancer Support voorbleven.
De CIPR-Prijs 2011 van het Chartered Institute of Public Relations, die onlangs in Londen werd uitgereikt, is een beloning voor de individuele en teamprestaties van de beste professionele campagne in het Verenigd Koninkrijk.
Het oordeel van de jury
De campagne, die tot doel heeft de komst en verspreiding van megastallen voor melkvee in Groot-Brittannië te voorkomen, werd unaniem tot winnaar verkozen in de categorie ‘maatschappelijke kwesties’. Daarbij merkte de jury op:
De 'Not in my Cuppa' campagne van WSPA was op creatieve wijze opgezet en oversteeg, uitgaand van een eenduidig en boeiend concept, de manier waarop maatschappelijke campagnes gewoonlijk worden aangepakt. De campagne maakte op effectieve wijze gebruik van steun van buitenaf met als resultaat dat het voorstel voor de bouw van de eerste batterijstal voor koeien in Groot-Brittannië werd teruggetrokken. Met deze campagne heeft WSPA zich geherpositioneerd van een pure fondsenwerver tot een organisatie die het publiek kan mobiliseren. Zonder overdrijving zou men kunnen zeggen dat hun werk de toekomst van de Britse agrarische sector heeft veranderd, en dat de reputatie van WSPA is gevestigd als een bepalende kracht daarvoor.
Dankzij de ´Not in my Cuppa´ campagne, heeft WSPA Engeland de afgelopen anderhalf jaar een aantal doorslaande successen geboekt, en geweldig veel steun ondervonden van parlementsleden van alle partijen.
Hier stopt het niet
Zoals Suzi Morris, directeur van WSPA Engeland, het stelt: “Gezamenlijk is het ons gelukt om de plannen voor twee van dergelijke megastallen te verijdelen – de belangrijkste was de aanvraag van Nocton Dairies voor de bouw van een stal met 3.770 koeien. Dat zou de grootste megastal in het Verenigd Koninkrijk zijn geworden, waardoor wel honderd gewone melkveehouders failliet hadden kunnen gaan. We gaan met onze campagne door tot we de zekerheid hebben dat fabrieksmelk van batterijkoeien nooit zal worden toegestaan in Groot-Brittannië.”
De stand van zaken tot nu toe…
Februari 2010: Nocton Dairies dient plannen in voor een megastal met 8.100 melkkoeien.
Maart 2010: WSPA maakt bezwaar tegen de plannen van Nocton Dairies.
Maart 2010: Voorafgaand aan de verkiezingen lanceert WSPA een campagne, waarna ongeveer vijftig van de verkozen parlementsleden zich uitspreken tegen de intensivering van de Britse melkveehouderij.
Juni 2010: De eerste overwinning van WSPA volgt nadat de plannen voor een tweede megastal voor melkvee in in South Witham worden ingetrokken vanwege de felle protesten. Ook Nocton Dairies trekt zijn plannen tijdelijk in.
Juni 2010: WSPA schrijft zich in als supporter van het burgerinitiatief tegen de megastallen in Nocton Campaign Against Factory Farming Operations (CAFFO)
Juli 2010: WSPA werkt nu samen met andere organisaties, waaronder Campaign to Protect Rural England, Compassion in World Farming, 38 Degrees, Friends of the Earth en de Soil Association
Augustus 2010: WSPA brengt een rapport uit over de holistische argumenten tegen megastallen voor melkvee in Groot-Brittannië (Not on my cornflakes).
September 2010: WSPA lanceert de campagne Not in my Cuppa
September 2010: WSPA en het tijdschrift ‘the Ecologist’ publiceren een undercover rapportage over de industriële melkveehouderij in de VS, die later zal worden bestempeld als “een van de 20 beste artikelen van 2010 in ‘the Ecologist’.
Oktober 2010: De Britse prins Charles neemt in het openbaar stelling tegen megastallen voor melkvee, en een groot aantal bekende Britten, zoals de acteurs van ‘Emmerdale’, Leona Lewis, Alexandra Burke, Twiggy en Miranda Richardson moedigen het publiek aan om ‘not in my cuppa’ te ondertekenen.
Oktober 2010: WSPA en Compassion in World Farming organiseren gezamenlijk een bijeenkomst over de melkveehouderij, die wordt bijgewoond door vijftig parlementsleden. Er wordt een motie tegen de intensivering van de melkveeindustrie ingediend, die wordt ondersteund door parlementsleden van alle partijen.
November 2010: Nocton Dairies dient een nieuwe aanvraag voor een bouwvergunning in, waarbij het aantal koeien dat de megastal zou moeten huisvesten is teruggebracht tot 3.770. WSPA maakt een tweede reis naar de VS, om ter zake deskundige wetenschappers te ontmoeten en de ‘beste’ van de intensieve melkveehouderijen te bezoeken.
December 2010: Het team van Not in my Cuppa vergadert met het departement van Milieu, Voeding en Plattelandsontwikkeling.
Januari 2010: Bij het gemeentebestuur van North Kesteven worden meer dan 14.000 bezwaren ingediend tegen de aanvraag voor een bouwvergunning van Nocton Dairies.
Februari 2011: Not in my Cuppa brengt een satirische ballade uit, met een dialoog tussen een boer en zijn koe, onder de titel ‘Our love is in your cornflakes’. De Britse komiek Stephen Fry twittert dat hij de campagne ondersteunt.
Februari 2011: Nocton Dairies trekt zijn plannen terug, en Farmer’s Weekly wijdt een hoofdartikel aan de campagne van WSPA.
April 2011: Not in my Cuppa wordt op de shortlist voor de ‘liefdadigheidactie van het jaar’ in het Engelse parlement gezet, naast Age UK and Mind.
April 2011: WSPA neemt in het openbaar stelling tegen plannen voor megastallen in Wales en werkt samen met ‘The Ecologist’ voor de blog ‘What’s in your Cuppa’. Bovendien brengt WSPA met de Soil Association een gezamenlijk rapport uit over het effect van de industriële melkveehouderij op kleine boeren.
Juni 2011: Not in my Cuppa wint de CIPR-Prijs 2011 van het Chartered Institute of Public Relations - lees hier onze studie online
Megastallen in Nederland?
Ook in Nederland bestaan plannen om steeds massaler te produceren, ondanks verzet onder de bevolking. In diverse provincies zijn er al burgerinitiatieven tegen de komst van megastallen Voor staatssecretaris van Landbouw, Henk Bleker, was dit aanleiding om een brede maatschappelijke discussie over megastallen te starten. Deze wordt geleid door voormalig minister en commissaris van de koningin in Groningen Hans Alders (PvdA). Op basis van deze discussie wil Bleker in het najaar zijn beleid ten aanzien van megastallen bepalen. Uiteraard brengt ook WSPA haar visie in dit debat naar voren, maar ook u kan tot en met morgen (30 juni) nog uw stem laten horen via www.dialoogmegastallen.nl.
Verwante artikelen:
- Alternatief voor afschieten ganzen
- Tijdelijke exportstop van vee naar Indonesië onvoldoende
- Ook in Nederland geen megastallen!