De magie van dolfinaria
Nieuws
Dolfijnen laten optreden in shows: wij vinden het een circusact. Een act die niet meer van deze tijd is, want we hebben immers ook verboden dat leeuwen door brandende hoepels springen. Waarom laten we dolfijnen dan nog wel shows opvoeren? Wellicht heeft dat met de magie van dolfinaria te maken...
Dolfinaria lijken tegenwoordig meer op een tovershow dan op een circus. De illusies vliegen je er om de oren. De subtiele misleiding begint al op het moment dat je het park binnenkomt: je aandacht wordt geleid naar de plasticvervuiling op zee, en dat het zo belangrijk is om onze oceanen te beschermen. Dit heeft echter niets te maken met het houden van dolfijnen in kleine bassins ver weg van de zee. Dolfinaria laten je op de één of andere manier geloven dat zij dolfijnen hiertegen beschermen, terwijl hier absoluut geen bewijs voor is. En dat is slechts één van de magic tricks van dolfinaria. We nemen je graag mee in de complete trukendoos.
Truc 1: De woordspeling
Net als goochelaars die psychologische technieken als hypnose en gedachtenlezen gebruiken, gebruiken dolfinaria termen om bezoekers te manipuleren. De bassins waar de dolfijnen in zwemmen worden omgedoopt tot ‘habitats’, waardoor een klein betonnen zwembad bijna natuurlijk klinkt. Termen als training en prestatie worden ‘spel’ en ‘stimulatie’. En erger nog, het onder controle houden van dolfijnen met voedsel, wordt ‘positieve versterking’ genoemd.
Truc 2: De omdraaitechniek
Een andere slimme taalmanipulatie is het inspelen op menselijke angsten en gevoelens. Dolfijnen zijn gemaakt voor een leven in de uitgestrekte oceanen, maar zonder enige ironie wordt ons verteld dat ze in gevangenschap veilig zijn voor roofdieren en honger. In een dolfinarium in Europa wordt zelfs uitgelegd dat de zee een donkere en enge plek is voor dolfijnen. In andere dolfinaria wordt verteld dat oceanen te lawaaierig voor de dieren zijn. Daarnaast zouden dolfijnen in gevangenschap in schoon water leven, maar over de chloor en chemicaliën die hun huid en gezichtsvermogen kunnen beschadigen, hoor je niemand. En een veelgehoorde leugen is dat dolfijnen worden beschermd tegen vervuiling. Hoewel dolfijnen inderdaad te maken hebben met vervuiling, herrie en verstoring in zee, is het leven in zee nog altijd ruim te verkiezen boven een leven in een bassin. De oceaan is geen verloren gebied; het is het thuis van miljarden dieren. Door natuurlijke selectie en evolutie zijn dolfijnen geweldig afgestemd op hun natuurlijke leefomgeving. Alleen in de oceaan hebben dolfijnen de ruimte en vrijheid om te jagen, spelen, duiken en communiceren.
Truc 3: Het gezichtsbedrog
Deze truc gebeurt recht voor je gezicht. Wat je verteld wordt te zien, is in werkelijkheid iets anders. Het witte, met littekens bedekte weefsel aan het uiteinde van de dolfijnensnuit, dat zogenaamd door het ‘ontdekken’ komt, komt eigenlijk door het stoten tegen de zijkanten van het bassin uit verveling of angst. De zware littekens en harksporen, die door het personeel als ‘heel normaal’ worden bestempeld, komen door het vechten. In het wild vechten dolfijnen ook, maar niet op het niveau dat ze doen in gevangenschap. In hun bassins komt dit door stress, verveling en het gedwongen leven in sociale groepen, waardoor agressie en aanvallen moeilijk te vermijden zijn. Dus om dit nu als ‘normaal’ te bestempelen…
Truc 4: De voedingsbalans
Trainers in dolfinaria leggen uit dat dolfijnen een goed uitgebalanceerd dieet krijgen van drie soorten vis voor hydratatie, eiwitten en vet, maar vergeten te vermelden dat de vissen bevroren zijn en daardoor de voedingsstoffen missen die nodig zijn om een gezonde dolfijn in stand te houden. Als je snel bent en op het juist moment op de juiste plek staat, kun je in het park wellicht een dierenarts zien die de dolfijnen vitaminesupplementen toedient. Zo uitgebalanceerd is het dieet dus niet. Maar net als bij iedere andere kaarttruc moet je precies weten waar je moet kijken en snel zijn voordat je ervan weerhouden wordt de waarheid te zien.
Truc 5: De ver-van-je-bed-show
Eén van de grootste illusies is de dolfijnenshow zelf. Het is eigenlijk een goochelshow. Bevroren vis doet dienst als toverstok. De assistenten van de goochelaar zwaaien aan de rand van het zwembad, zitten of staan op de dolfijnen, en acteren om ons aan het lachen te maken. Ballen en hoepels worden gebruikt als rekwisieten. En het publiek wordt aangegeven wanneer te klappen.
Er wordt ons verteld hoe graag de dolfijnen optreden en hoeveel plezier ze hebben, of zelfs dat ze hun natuurlijke gedrag vertonen. Maar uit de kennis en het onderzoek van World Animal Protection blijkt dat geen enkele dolfijn in het wild ooit zijn vinnen heeft gebruikt om hallo of tot ziens te zwaaien, laat staan dat hij zijn lichaam uit het water heeft getild en met zijn staart achteruit heeft gelopen. Ze laten niet toe dat mensen op ze rijden en ze werpen zichzelf niet vrijwillig uit de zee, of houden hun kop en staart hoog in verwrongen en onnatuurlijke posities voor het plezier van mensen.
Truc 6: De grimas
Helaas wordt de allerergste goocheltruc onbewust uitgevoerd door de dolfijnen zelf. De natuurlijke spiervorm van hun mond creëert de perfecte illusie, waardoor we denken dat ze glimlachen. Het is een wrede speling van het lot, en de reden dat veel mensen weigeren te geloven dat dolfijnenentertainment een slechte zaak is: de dolfijnen zien eruit alsof ze het naar hun zin hebben.
Maak een einde aan dolfijnenvermaak
Net zoals goochelaars geen echte Harry Potter-achtige magie gebruiken, zijn dolfijnen niet gelukkig. Elke dag, van geboorte tot dood, is een gedwongen voorstelling. Ze zijn het spreekwoordelijke konijn, maar leven continu in de hoge hoed. Daarom willen we ervoor zorgen dat geen enkele dolfijn zijn leven meer hoeft te slijten in een dolfinarium.
Roep de Tweede Kamer met ons op tot een fokverbod voor dolfijnen. De generatie dolfijnen die nu in dolfinaria leeft, moet de laatste zijn.