Dieren gered na dambreuk Brazilië
Nieuws
Eind januari brak een dam door in Brazilië, met catastrofale gevolgen. Meer dan honderd mensen overleden en velen zijn nog vermist. Ook dieren werden meegesleurd door de modderstroom, raakten verstrikt of gewond en bleven moederziel alleen achter. Ons noodhulpteam ging ter plaatse.
De dam van het mijnbouwbedrijf Vale in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais begaf het op 25 januari, waardoor een stroom aan modder en afval het gebied in de regio overspoelde. Nog altijd zijn reddingswerkers op zoek naar vermisten.
Exacte cijfers over overleden, vermiste en gewonde dieren ontbreken nog. Naar schatting zijn duizenden dieren slachtoffer geworden van de ramp; zowel huisdieren als koeien, kippen en varkens. Ook wilde dieren in bosgebied en rivieren in de omgeving, thuis voor vele zoogdieren, reptielen en vissen, zullen problemen hebben ondervonden aan de modderstroom.
Helena Pavese, directeur van het Braziliaanse kantoor van World Animal Protection: 'We vinden het heel erg om te horen dat veel mensen en dieren het leven hebben verloren door deze ramp. Ons doel ter plaatse is om ervoor te zorgen dat de dieren in het rampgebied zo snel en goed mogelijk worden geholpen. Daarna moeten de autoriteiten in Brazilië plannen gaan maken om voorbereid te zijn op zulke rampen, om zoveel mogelijk slachtoffers en schade te voorkomen bij eventuele toekomstige rampen.'
Reddingsacties
Ons noodhulpteam heeft zich in Brazilië bij een operatie gevoegd van vrijwillige reddingswerker Camila Floers, de politie en het Brazilian Insitute of Environment and Renewable Natural Resources. Tijdens een van de eerste reddingsoperaties werd een hond aangetroffen tussen de modder en de brokstukken. De hond kon worden gered en is naar een tijdelijke opvang gebracht, waar alle geredde dieren worden opgevangen en de hulp krijgen die zij zo hard nodig hebben. Het geredde hondje, Laminha genoemd, maakt het goed.
De komende zes maanden blijven we de opvang ondersteunen, om zo minstens 140 dieren in het gebied te kunnen helpen. Het noodhulpteam zorgt ervoor dat er genoeg financiële middelen zijn om voer, vaccinaties en medische benodigdheden te kunnen kopen. Daarnaast helpen we bij het maken van protocollen voor het herplaatsen van dieren en ondersteunen we de opvang daarin. Lobby-werkzaamheden moeten ervoor zorgen dat de overheid preventieve maatregelen gaat nemen om impact van rampen te verkleinen en ook dierenwelzijn hierin mee te nemen.
Noodhulpkoffers
Als een ramp gebeurt, telt elke seconde. Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren – die vaak niet eerste prioriteit zijn tijdens een ramp. Ondanks dat het onmogelijk is om te voorspellen wanneer een ramp plaatsvindt, staan onze noodhulpteams klaar om naar getroffen gebieden te reizen als het noodlot toeslaat. Met de steun van onze supporters kunnen we wereldwijd duizenden dieren, die getroffen worden door rampen als deze, redden. Help jij ook mee om een noodhulpkoffer te vullen?