Dolfijnen moeten weg uit Belgisch dolfinarium, wanneer volgt Harderwijk?
Nieuws
Dolfijnenshows bekijken is in 2037 in België niet meer mogelijk. De Vlaamse regering heeft besloten dat er vanaf dat jaar geen dolfijnen meer in gevangenschap gehouden mogen worden. Dat betekent dat de zes dolfijnen die nu nog in het Boudewijn Seapark in Brugge leven, een ander thuis moeten krijgen.
Sanne Kuijpers, onze campagnemanager Wilde dieren: 'Dit is historisch en groot nieuws voor dolfijnen. Het is fantastisch dat België zich zo sterk uitspreekt tegen het houden van dolfijnen in gevangenschap. De Vlaamse minister voor Dierenwelzijn, Ben Weyts, zegt dat er weinig argumenten zijn voor het houden van dolfijnen "behalve om kunstjes te doen voor mensen". Nederland kan niet langer wegkijken. Onze oproep is: volg het voorbeeld van België, kom met een fokverbod voor dolfijnen in gevangenschap.'
Ook andere landen besloten al eerder te stoppen met het houden of fokken van dolfijnen in gevangenschap. Zo gingen BrazilIë, Luxemburg, Kroatië, Bolivia, Zwitserland, Noorwegen, Canada, Chili en Costa Rica België voor.
Het Boudewijn Seapark kreeg eerder al maatregelen opgelegd om het dierenwelzijn te verbeteren.
Dolfijnen in Dolfinarium Harderwijk
Nederland blijft nog achter. Het Dolfinarium Harderwijk is een van Europa's grootste dolfinaria, met 26 dolfijnen in gevangenschap. Het Dolfinarium zegt vooral aan educatie en soortbehoud te doen, waarmee het gebruik van dolfijnen wordt goedgepraat. Want een show waarin dolfijnen kunstjes moeten vertonen of het feit dat je als bezoeker een dolfijn mag aanraken, staat ver weg van de realiteit en leert ons vooral dat het prima is om zulke bijzondere dieren voor ons vermaak te gebruiken.
Een leven in gevangenschap staat voor een dolfijn mijlenver af van een leven in het wild. In gevangenschap leven dolfijnen in kleine betonnen bassins, terwijl ze in het wild de wijde zee als leefgebied hebben. Ze spelen in de golven, kunnen jagen en complexe familiebanden vormen. In gevangenschap kunnen dolfijnen depressief raken, verveeld en zelfs agressief gedrag gaan vertonen.
Ook Harderwijk kreeg eerder al maatregelen opgelegd om het dierenwelzijn te verbeteren, waarbij er meer focus gelegd moest worden op educatie. Dit jaar bleek dat niet alle afspraken zijn nageleefd, waarna het Dolfinarium alsnog direct aanpassingen moest doen.
Opvangplek
Een verantwoorde uitfasering is de enige oplossing voor het houden van dolfijnen in gevangenschap. Een fokverbod moet ervoor zorgen dat er geen nieuwe dolfijnen meer in gevangenschap worden geboren. Tegelijkertijd pleiten we ervoor dat de Nederlandse regering en de dolfijnenindustrie zich inzetten om een opvangplek voor dolfijnen te realiseren, in semi-natuurlijke omstandigheden en dat de huidige dolfijnen daar op termijn opgevangen kunnen worden. Zodat ze weer kunnen leven als een echte dolfijn.
Roep jij, samen met ons en andere dierenvrienden, de overheid op tot een fokverbod?
Ja, ik teken voor een fokverbod