Echt of imitatie? Zó herken je bont!
Nieuws
Ben jij op zoek naar een winterjas met nepbont-kraag? Let dan goed op, want het prijskaartje en kledinglabel zeggen niet altijd alles over de herkomst van het materiaal. Gelukkig kun je het gemakkelijk zelf testen. Met deze vier tips herken je echt bont meteen!
Helaas worden er nog veel te veel dieren slachtoffer van de bontindustrie. Ook in Europa zitten vele nertsen, vossen, konijnen, chinchilla’s en wasbeerhonden in kleine draadgazen kooitjes voor hun vacht. Gelukkig kiezen er steeds meer mensen voor nepbont, maar soms heb je zonder het te weten, toch een product in handen waarin echt bont is verwerkt. Bontjassen hoeven helemaal niet duur te zijn, en het is niet verplicht om op het kledinglabel aan te geven of het echt bont betreft. Hoe kun je dan zeker weten dat je met je aankoop niet aan dierenleed bijdraagt?
Organisatie Bont voor Dieren heeft gelukkig een simpele test bedacht. Met deze tips voorkom je dat je per ongeluk echt bont in huis haalt!
Tip 1: De kijktest
Echt bont komt van een dier: het is dierenhuid met echte haren. En dat kun je zien. Als je door de haartjes blaast, zullen de haartjes van echt bont soepeler meebewegen. Ook zie je vaak een pluizige onderlaag, en steken er langere, dikkere haren uit met aan de onderkant aan andere kleur. Bij imitatiebont zie je vaker haren van dezelfde dikte, in één kleur. De onderste laag is van stof, niet leer.
Tip 2: De voeltest
Met een beetje oefenen kun je meteen voelen of het om nep- of echt bont gaat. Wrijf het bont tussen je duim en wijsvinger. Echt bont voel glad en zacht, terwijl imitatiebont stroef en zelfs een beetje plakkerig voelt.
Tip 3: De priktest
Als je met een speld door het bont prikt, zal de speld bij imitatiebont gemakkelijk door de onderlaag glijden. Als je weerstand voelt, is de kans groot dat je met echt bont te maken hebt. (Niet aan te raden in een winkel, maar wel een handige tip voor thuis.)
Tip 4: De vuurtest
Nog steeds niet zeker? Trek dan een paar haartjes uit het bont en houd ze bij een vlam. Imitatiebont smelt en ruikt als verbrand plastic, maar echt bont verschrompelt en verschroeit als je eigen haar – en zo ruikt het ook.
Wil jij ook een einde aan bont?
De bontindustrie is ontzettend wreed. Dat er dieren worden afgemaakt om te eindigen als accessoire, vinden we hartverscheurend. Daarom hebben we ons aangesloten bij het burgerinitiatief Fur Free Europe. Als we samen genoeg handtekeningen verzamelen, neemt de Europese Commissie een verbod op de productie en verkoop in overweging. Een bontvrij Europa: zou dat niet fantastisch zijn?
Update maart 2023
Geweldig nieuws: ruim 1,6 miljoen mensen tekenden het burgerinitiatief voor een verbod op bont! Nu is de Europese Commissie verplicht om het verbod in overweging te nemen. Voor iedereen die getekend heeft: bedankt voor je steun. Op naar een bontvrij Europa...