Feit of fabel: dieren in de Nederlandse vee-industrie
Nieuws
Wereldwijd worden meer dan 70 miljard dieren gehouden voor hun vlees, melk en eieren. In deze industrieën staat productie vaak voorop, dierenwelzijn is geen prioriteit. Vaak wordt gedacht dat dieren in Nederland het goed hebben, maar ook in ons land is het niet allemaal rozengeur en maneschijn voor veedieren. Daarom vertellen we je feiten én fabels over de Nederlandse vee-industrie.
1. In Nederland worden bij biggetjes staartjes afgebrand/geknipt: feit
Varkens in de vee-industrie leven heel dicht op elkaar gepropt. Uit verveling of frustratie kunnen ze in elkaars staarten gaan bijten. Om dit te voorkomen, worden de staarten van biggetjes afgebrand of -geknipt. Een biggetje wordt vastgepakt en met een soort kniptang wordt het staartje eraf gehaald. Eigenlijk is deze ingreep verboden, maar daar wordt niet naar gehandhaafd. De staartjes worden meestal zonder verdoving afgeknipt, wat enorm pijnlijk en stressvol is voor de dieren. Ook kan deze ingreep lijden tot ontstekingen en open wonden.
2. Kalfjes mogen in Nederland lang bij de koe blijven: fabel
In de natuur drinken kalfjes bij hun moeder tot ze ongeveer een jaar oud zijn. De band tussen een moederkoe en haar kalf is heel sterk. Koeien zijn hele sociale dieren, maar in de veehouderij kunnen ze nauwelijks een band vormen. Al binnen enkele uren – soms zelfs direct – na de geboorte wordt het kalf bij de moeder weggehaald, wat bij beide dieren veel stress veroorzaakt. De eerste twee maanden leven de kalfjes moederziel alleen in een klein hok. Hierna worden de stiertjes als vleeskalf vetgemest, en worden vrouwelijke kalfjes gebruikt voor melkvee, of ook voor hun vlees gebruikt. Je kunt natuurlijk kiezen voor plantaardige melkopties. Daarnaast zijn er enkele melkveehouderijen in Nederland waarbij kalfjes één tot drie maanden bij hun moeder mogen blijven. Als je melk wilt consumeren, kun je kiezen voor Kalverliefde.
3. Moedervarkens worden in Nederland in een kooi gestopt als ze gaan bevallen: feit
Als een varken gaat bevallen, wil ze een nest bouwen. Maar in Nederland kan dat meestal niet: moedervarkens worden, voor hun bevalling, vastgezet in kraamkooien. Dit moet voorkomen dat een zeug op haar biggen gaat liggen, maar zorgt in werkelijkheid voor veel fysiek ongemak en stress. Dieren liggen in hun eigen poep en ze lopen wonden op door de harde vloeren en metalen stangen. Uit onderzoek van Varkens in Nood blijkt dat zeugen in Nederland vaak geen nestmateriaal krijgen, hoewel dit wettelijk verplicht is. Er bestaan tevens genoeg diervriendelijke alternatieven, zoals kraamhokken waar de dieren vrij rond kunnen lopen.
4. Mannelijke kuikentjes in Nederland groeien op tot volwassen haan: fabel
Mannelijke kuikens hebben geen commercieel nut in de eierindustrie. Ze leggen geen eieren en groeien minder snel dan vleeskippen. De haantjes zijn een ‘afvalproduct’ en daarom worden ze gedood vlak nadat ze uit het ei zijn gekropen. In Nederland mogen de kuikens worden versnipperd of vergast, als ze hierbij maar direct sterven. Ook mogen ze niet langer dan 72 uur leven. In Nederland worden er per jaar zo’n 40 miljoen haantjes afgemaakt.
5. Alle vleeskippen worden in Nederland gehouden volgens het Beter Leven keurmerk: fabel
Het Beter Leven keurmerk is ontwikkeld door de Dierenbescherming om consumenten die dierlijke producten kopen te helpen diervriendelijker te kiezen. Er is onderscheid tussen één, twee of drie sterren, waarbij drie sterren de meest diervriendelijke optie is. De dieren onder het Beter Leven Keurmerk hebben meer ruimte, groeien trager en worden onder betere omstandigheden getransporteerd. De specifieke categorieën bij kippen zijn binnenruimte, groeisnelheid, afleidingsmateriaal en uitloop.
Als het vlees dat je in de Nederlandse supermarkten kunt kopen, is sinds 2023 een ‘Beter Leven’-kip. Toch hebben niet alle kippen het in Nederland ‘beter’. In Nederland worden nog steeds kippen gehouden die niet het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming krijgen. Het vlees van deze kippen is bedoeld voor export of wordt verkocht bij slagers of in de horeca.
Wil jij iets betekenen voor dieren in de vee-industrie door diervriendelijker te leven? Vraag ons gratis actieplan aan voor diervriendelijke boodschappen.