Kangoeroe met joey

Grote stap voor dierenwelzijn in de textielindustrie

Nieuws

Bont of kangoeroeleer in de winkels? Hopelijk binnenkort niet meer. Mede dankzij onze inspanningen heeft de overheid dierenwelzijn opgenomen in het nieuwe beleid voor een circulaire textielketen. Dat kan flink wat dierenleed besparen.

Het nieuwe beleid is opgesteld omdat Nederland in 2050 volledig circulair wil zijn. Dat houdt in dat we zuinig omgaan met grondstoffen, bijvoorbeeld door ze langer te gebruiken en ze daarna in te zetten voor andere producten. Een van de doelen in het nieuwe beleid voor de textielindustrie is mensen te stimuleren om meer tweedehands kleding te kopen. Een ander voorbeeld: duurzame ontwerpeisen in Europa, zodat bijvoorbeeld kleding langer meegaat en gemaakt wordt van gerecycled materiaal.  

Toen wij het eerste voorstel van dit nieuwe beleid onder ogen kregen, zagen we echter dat er een belangrijk thema miste: dierenwelzijn. En dat terwijl de textielindustrie impact heeft op het welzijn van vele miljoenen dieren wereldwijd! Samen met andere dierenbeschermingssorganisaties hebben we daarom gevraagd om een aanpassing, en dat is gelukt. In het definitieve plan is dierenwelzijn nu onderdeel van het nieuwe textielbeleid.  

Bont, angorawol en kangoeroeleer

Een van de verzoeken die we hadden, was om geen gebruik meer te maken van materialen afkomstig van wilde dieren. Ook vroegen we een einde te maken aan het gebruik van producten die op niet-diervriendelijke wijze zijn verkregen. Denk hierbij aan dons van levend geplukte dieren en angorawol, bont en kangoeroeleer. In Nederland is het gelukkig verboden om dieren te houden voor bont, en ook de productie van angorawol, dons van levend geplukte dieren en kangoeroeleer vindt niet plaats in ons land. Maar Nederland importeert wel dit soort dieronvriendelijke materialen uit het buitenland. Wij zijn bijvoorbeeld een van de grootste importeurs van kangoeroevlees en -huid, onder meer voor schoenen, motorkleding en hoeden. En de kangoeroejacht is enorm wreed: miljoenen dieren sterven een pijnlijke dood en joeys blijven alleen achter.  

In het nieuwe beleid staat dat er gekeken gaat worden of de productie van dieronvriendelijke materialen verboden kan worden. Dat gaan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur onderzoeken. Ook gaan de ministeries in kaart brengen hoeveel dieronvriendelijke materialen er worden gebruikt in kleding, schoenen en accessoires, én wordt er uitgevraagd hoe Nederlanders kijken naar het belang van dierenwelzijn in de textielindustrie.  

Op naar 2050

In de toekomst horen we meer over deze beleidswijziging en wat het precies gaat veranderen. Voor nu vieren we alvast dat dierenwelzijn op de kaart staat en dat de overheid dit als belangrijk streven ziet op weg naar een circulaire textielindustrie in 2050. Een grote stap voor dieren wereldwijd!  

Kangoeroeleer viking

Teken tegen kangoeroe- producten

Schubdier zit op de hand van een man.

Wilde dieren zijn geen producten. Wil je weten wat we hier nog meer tegen doen?

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Meer over