tijger_wild

Het is Wereld Tijgerdag: wist jij deze 8 bijzondere feitjes over tijgers al?

Nieuws

Het is vandaag, 29 juli, Internationale Tijgerdag. Nóg meer reden om dit prachtige dier extra in de spotlights te zetten, want hij wordt helaas nog steeds met uitsterven bedreigd. En wat zijn ze bijzonder… Wist jij deze 8 bijzondere feitjes over tijgers al?

1. Niet zomaar ‘de koning’

Hij wordt de koning van de jungle genoemd en dat is niet zomaar. De Bengaalse tijger is daadwerkelijk de grootste katachtige ter wereld. Een mannetje kan maar liefst 3,10 meter lang worden en 258 kilo wegen. Maar ook de vrouwtjes zouden niet misstaan als ‘koninginnen van het dierenrijk’. Ze krijgen makkelijk een lengte van 2,65 meter en een maximaal gewicht van 160 kilo. Koning(in) van de jungle met hoofdletter K, dus!

2. Een tijger gromt zelden

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is een tijger niet heel vocaal. Ze grommen eigenlijk zelden tot nooit. Doen ze dit wel, dan is het om met elkaar te communiceren over een grote afstand. De kans is dus klein dat je een tijger ooit tegen jou zal horen brullen. Zelfs wanneer ze zich bedreigd voelen, produceren tijgers bijzonder weinig geluid. In plaats daarvan produceren ze meer een soort geblaas, wat een beetje te vergelijken is met wat huiskatten doen.

3. Koninklijk gestreept

Tijgers in het wild

Hoewel het streeppatroon van iedere tijgervacht uniek is, ziet de tekening voorop hun kop er vrijwel altijd hetzelfde uit. Het bijzondere is dat de strepen lijken op het Chinese karakter voor 'koning.' In de Chinese cultuur is de tijger een symbool van kracht, moed en vastberadenheid. Een student die zeer goed presteert wordt daarom ook vaak 'jonge tijger' genoemd.

4. En… niet alleen hun vacht is gestreept!

Zoals gezegd is elk streeppatroon uniek; tijgerstrepen zijn eigenlijk een soort vingerafdruk. Nog opvallender is het feit dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, ook de huid zelf gestreept is en niet alleen de vacht. De huid heeft echt een gestreept pigment. Leuk detail!

Tijgers in het wild

5. Waarom sommige tijgers wit zijn…

Witte tijgers zijn schitterend, maar eigenlijk is het verhaal achter de witte tijger helaas niet rooskleurig. Witte tijgers zijn geen aparte ondersoort of geslacht en ze komen vrijwel niet in het wild voor. Dit komt omdat witte tijgers in gevangenschap, hoe mooi ze ook zijn, hun prachtuiterlijk 'te danken' hebben aan lijnteelt: een vorm van inteelt. De witte vacht is in feite een genetisch defect dat in zeldzame gevallen voorkomt bij nageslacht van twee oranje tijgers met een bepaald allel, een specifiek recessief gen.

6. Tijgerurine ruikt naar… popcorn!

Tijgers zijn een van de vele katachtigen die hun territorium afbakenen met urine. In het geval van zo’n grote kat, verwacht je dan een enorm aanwezige en onverdraagzame geur. Maar niets is minder waar! De urine van een tijger zou iets weghebben van vers gepofte popcorn met boter, vinden veel mensen. Bijzonder (én niet meteen de beste manier om mensen op een afstand te houden)!

Tijgers in het wild

7. Weinig welpjes overleven

Tijgerwelpjes worden, zoals veel andere zoogdieren, blind geboren. Omdat ze niets zien, zijn ze volledig afhankelijk van de geur van hun moeder. Zwakke of zieke welpen die hun moeder niet bij kunnen houden overleven het jammer genoeg dan ook vaak niet. Ongeveer de helft van de tijgerwelpjes sterven daarom aan hongersnood of onderkoeling. Alsof dat nog niet vreselijk genoeg is, worden sommige van hen zelfs opgegeten door mannelijke tijgers. Dat doen ze om tijgervrouwtjes beschikbaar te stellen voor dekking. Niet heel charmant als je het ons vraagt!

8. Ze bootsen andere dierengeluiden na

Waar de papegaai om bekend staat, kunnen tijgers er blijkbaar ook wat van. Het zijn namelijk uitstekende imitators! Ze kunnen de lokroep van andere dieren nabootsen en gebruiken de eigenschap maar al te graag tijdens de jacht. Een van de geluiden die tijgers graag nadoen, is die van wilde herten. Hiermee lukt het ze om hun prooien in de val te lokken. Ontzettend slim!

Tijgers zijn prachtige, imposante en slimme dieren. Helaas worden ze nog vaak ingezet als toeristische attractie voor selfies of gestroopt omdat mensen denken dat hun snorharen en botten medicinale krachten hebben. Wij willen dan ook iedereen die in de verleiding komt om aan vermaak met wilde dieren mee te doen, de feiten laten zien. Vermijd deze attracties en de aankoop van producten die gemaakt zijn van tijgers. Wilde dieren bekijken is toch het allermooist op een verantwoorde manier: in het wild, waar ze horen.

Ik help tijgers

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Meer over