Hier worden dieren uit het wild gehaald voor entertainment
Nieuws
Veel wilde dieren die gevangen in toeristische dierenattracties zijn daar speciaal voor gefokt. Ondanks hun wilde instincten zullen ze nooit ervaren hoe het is om in het wild te leven, daar waar ze horen. Helaas zijn er ook plekken waar wilde dieren uit het wild worden gehaald voor entertainment voor toeristen. Waar dit gebeurt? Lees mee.
Olifanten in Thailand
Hoewel ze tegenwoordig meestal worden gefokt, leven in Thailand veel olifanten in olifantenkampen die ooit uit het wild zijn gehaald. Zo meldt ons rapport Taken for a Ride dat tussen april 2011 en maart 2013 wel 79 tot 81 olifanten in Myanmar uit het wild zijn gehaald voor de Thaise toeristenindustrie. Olifanten worden in het toerisme gebruikt voor olifantenritten, het wassen en voeren van olifanten en het maken van selfies en olifantenshows, waar ze enorm onder lijden.
Dolfijnen in Taji
Misschien is Taji wel een van de bekendste plekken waar wilde dieren uit het wild worden gehaald voor entertainment. Het gaat om dolfijnen. Elk jaar worden in deze Japanse baai dolfijnen en andere walvisachtigen in een kleine baai gejaagd. De meesten worden gedood voor hun vlees, maar andere dolfijnen worden gevangen om vervolgens te verkopen aan dolfinaria. Het is een onbeschrijflijk verdrietig terugkerende aanval op wilde dieren die zo snel mogelijk ten einde moet komen.
Civetkatten op Bali
Civetkatten worden op Bali gevangengenomen voor civetkoffie. De katachtige is dol op koffiebessen – van uitgepoepte bonen wordt exclusieve koffie gemaakt. Ook worden de dieren gevangengehouden bij plantages, omdat dit leuk zou zijn voor toeristen. Civetkatten worden met wrede methodes in het wild gevangen: met vangkooien, klemmen en jachthonden. Ze raken vaak gewond tijdens die vangst en ervaren extreme stress. De meesten worden direct verkocht aan commerciële civetfarms; anderen worden verkocht via lawaaierige, drukke markten voor wilde dieren.
Otters in Japan
In Azië kun je ottercafés vinden: cafés met otters die daar worden gehouden om toeristen te vermaken. Uit ons onderzoek blijkt dat otterwelpjes uit het wild worden gehaald, weggerukt bij hun ouders. De ouders overleven dit vaak niet, want zij zijn enorm beschermend over hun jongen. Een georganiseerd netwerk van stropers en handelaren vangt de otterwelpen en zet hiermee ook druk op de wilde populaties.
Zeeschildpadden op Bali
De meeste soorten zeeschildpadden worden bedreigd. Hoewel er in Azië opvanglocaties zijn die zich daadwerkelijk inzetten voor het redden, rehabiliteren en weer uitzetten van zeeschildpadden, zijn er ook toeristische locaties die vooral bezig zijn met commercieel gewin. Zo is te lezen in ons Holidays that Harm-rapport. Op deze plekken draait het om winst en is er weinig aandacht voor zowel dierenwelzijn als het behoud van de zeeschildpad als soort.
Veel van de schildpadden op zulke plekken komen uit het wild. Sommigen zijn écht gered, bijvoorbeeld uit visnetten, maar anderen zijn uit het wild gevangen. Deze locaties zetten de schildpadden vaak in voor interactie met toeristen: toeristen die schildpadden mogen vasthouden of met ze op de foto gaan, bijvoorbeeld. Plekken die écht soortbehoud en dierenwelzijn als doel hebben, staan dat niet toe en doen er alles aan om gewonde dieren te laten herstellen en weer vrij te laten. De zeeschildpadden leven hier in krappe bassins, waar ze continu worden opgepakt en vastgehouden door hordes toeristen, wat erg stressvol is voor deze schuwe dieren. Kortom, deze werkwijze is vooral een goede manier is om toeristen te trekken en betekent niets dan ellende voor de schildpadden.
Samen met Floortje Dessing bezochten we Bali eerder dit jaar, om het dierenleed in het toerisme te onderzoeken. Benieuwd naar onze bevindingen?