Hoe gaat het nu met ex-circusolifant Buba?
Nieuws
Sinds 2015 is het in Nederland verboden om wilde dieren in circussen te houden. Omdat de voormalige circusdieren niet meer in staat zijn om in het wild te leven, werd voor de dieren gezocht naar een passende opvangplek. Helaas bleek het tot nu toe voor circus Freiwald lastig een plek te vinden voor Buba. Maar de tijd dringt; na 30 juni moet de olifant toch echt het circus verruilen voor een olifantenopvang.
Olifant Buba werd 45 jaar geleden geboren in Zimbabwe, maar kwam uiteindelijk terecht bij circus Freiwald. Buba’s ouders werden doodgemaakt door stropers en er werd gesuggereerd dat het babyolifantje niet zou overleven zonder ouders of menselijk steun. Daarom kwam Buba op haar tweede levensjaar naar Europa en werd ze opgevangen door circusmensen. Inmiddels reist de Afrikaanse vrouwtjesolifant al 28 jaar mee met circus Freiwald. Buba is een van de vele wilde dieren die werden gebruikt om mensen in circussen te vermaken.
Sinds 2005 zette het – inmiddels opgeheven - collectief Wilde Dieren de Tent Uit zich in voor een verbod op wilde dieren in circussen. Ook wij sloten ons daarbij aan (toen nog als WSPA). In 2015 bereikten we het grootst haalbare succes: het gebruik van wilde dieren in circussen in Nederland werd verboden.
Nog geen pensioen voor Buba
Samen met Wilde Dieren de Tent Uit zochten we naar passende opvangplekken voor de wilde dieren, maar circus Freiwald kreeg ontheffing omdat beweerd de minister oordeelde dat er geen opvangplek beschikbaar zou zijn voor Buba. Daarom verstrekte het ministerie een tijdelijke vergunning aan het circus om Buba tot 30 juni 2020 mee op pad te nemen, maar wel onder een aantal voorwaarden. Buba mocht niet meer optreden en ook niet met mensen van buiten het circus in contact komen. Helaas kwam circus deze voorwaarden niet na. Buba werd ‘uitgelaten’ op een openbare weg. Daarnaast treedt Buba buiten op als levende reclame voor het circus. In 2015 en 2019 ontving het circus hiervoor een waarschuwing.
Olifant Buba wordt gezien als een getraumatiseerde olifant en heeft de afgelopen jaren genoeg geleden. Een circus is geen omgeving voor een wild dier om natuurlijk gedrag te kunnen uitoefenen. Buba zit vaak in een trailer en soms zelfs met een poot aan de ketting. Buba heeft ook nooit de kans gekregen om sociale relaties met soortgenoten op te bouwen. Iets wat erg belangrijk is voor olifanten.
Eind deze maand loopt de vergunning van het circus af. We vinden dat Buba genoeg geleden heeft en pleiten ervoor dat Buba naar een olifantenopvang gaat, zodat ze eindelijk met pensioen kan.
Mogelijke opvangplekken
De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, is verantwoordelijk voor de opvang van olifant Buba. Op 2 juni liet Schouten weten dat momenteel drie mogelijke opvangplekken in kaart worden gebracht. Een van de opvangplekken is onze partner Elephant Haven in Frankrijk. Hier krijgen olifanten de ruimte en rust om weer olifant te zijn. De dieren worden niet geketend of in bedwang gehouden en vrijwilligers en bezoekers kunnen de olifanten observeren, maar hebben geen direct contact met de dieren. Daarnaast worden alleen positieve trainingsmethoden gebruikt en wordt er niet met de olifanten gefokt. De opvang is 1 juli gereed om olifanten op te vangen. Buba zou dus met open armen worden ontvangen bij Elephant Haven.
Minister Schouten hoopt dat Buba deze zomer naar een geschikte opvangplek verplaatst kan worden. Ze verwacht dat er voor 30 juni een geschikte opvangplek bekend kan worden gemaakt. Wordt vervolgd.