Olifanten in het wild

Hoe we het leven van olifanten helpen verbeteren

Nieuws

In Azië leven duizenden olifanten in gevangenschap. Zij lijden dagelijks voor het vermaak van toeristen. Samen met jou beschermen we deze dieren al sinds 2010 tegen het lijden in de toeristenindustrie. Dit doen we op drie manieren:

1.  Bewustzijn creëren

Onderzoek toont aan dat toeristen, die attracties met olifanten en andere wilde dieren bezoeken, dit juist doen omdat ze zo van dieren houden. Tegelijkertijd geven zij aan niet aan attracties te willen deelnemen waar dieren voor lijden. Dit laat zien dat toeristen zich vaak niet bewust zijn van het leed achter deze attracties.

Hoewel het aantal toeristen dat olifantenritten of -shows acceptabel vindt de afgelopen twee jaar met 9% is afgenomen, is er nog veel werk te doen. Opvangplekken waar je de dieren kunt wassen en voeren schieten als paddenstoelen uit de grond. Helaas is dat geen diervriendelijk alternatief voor een olifantenrit. Naar schatting bezoeken jaarlijks 110 miljoen mensen wrede attracties met wilde dieren. Toeristen inlichten over het leed achter deze attracties is dan ook erg belangrijk. Dit doen we door middel van wereldwijde campagnes, met als uiteindelijk doel: het verminderen van de vraag naar olifantenritten en -shows, waardoor het aanbod zal afnemen. Jij kan ook helpen door vrienden en familie te vertellen over diervriendelijke alternatieven voor bijvoorbeeld een olifantenrit. 

2.  Samenwerken met reisindustrie en beleidsmakers

Om olifantenleed te beëindigen, is steun van de reisindustrie een vereiste. Door het aanspreken en informeren van touroperators, (online) reisbureaus en reisverenigingen over het leed achter wrede attracties, betrekken wij de reisindustrie bij deze problematiek. Met reisorganisatie TUI voorop, hebben inmiddels al meer dan 160 reisorganisaties aan ons beloofd om geen olifantenritten en -shows meer aan te bieden.

Naast het samenwerken met de reisindustrie, werken we ook met overheden om wetten te introduceren en te handhaven die olifanten beschermen. Zo zijn wij in gesprek met de Thaise overheid om de status van de olifant te veranderen van ‘vee’ naar ‘wild dier’ en om wilde dieren in gevangenschap toe te voegen aan de Thai Animal Welfare Act, een belangrijke wet waar de bescherming van dieren in is vastgelegd.

Door het samenwerken met de reisindustrie en overheden willen wij het aanbod verminderen van olifantenritten en -shows.

3.  Verbeteren van het welzijn van olifanten in gevangenschap

Naast het verminderen van de vraag naar en het aanbod van olifantenshows, ritten en direct contact als wassen en voeren, is het verbeteren van het welzijn van olifanten die op dit moment in gevangenschap leven het uiteindelijke doel. Samen met TUI Care Foundation pakken we dit op twee manieren aan:

Het stellen van een goed voorbeeld

Een bestaand olifantenpark dat nog niet voldeed aan onze dierenwelzijnscriteria is met onze steun omgevormd tot een duurzaam en olifantvriendelijk park. Deze locatie, ChangChill, dient als voorbeeld voor andere locaties in Zuidoost Azië waar olifanten worden gehouden. Ook maken we met dit project inzichtelijk wat het kost en oplevert om een park met lage(re) welzijnsstandaarden om te vormen naar een plek waar olifanten gewoon weer olifant kunnen zijn.

Het welzijn verbeteren voor olifanten op slechte locaties

Dit doen we door minimale welzijnseisen op te stellen, workshops te geven en expertise en kennis beschikbaar te stellen aan eigenaren van (attracties met) olifanten.

Thomas Ellerbeck, voorzitter van de Raad van de TUI Care Foundation, zegt over het werken aan deze olifantvriendelijke toekomst:

"We hebben een positieve veranderingen gezien in de toeristenindustrie in de bescherming van olifanten, evenals een groeiende interesse voor verder informeren van toeristen.

Toerisme kan een drijvende kracht zijn voor positieve verandering en we zijn trots om samen met World Animal Protection te werken aan een olifantvriendelijke toekomst in Zuid-Azië."  

Voor een duurzame oplossing is het belangrijk om niet alleen te kijken naar het welzijn van olifanten, maar ook naar alternatief inkomen voor de olifantenverzorgers (mahouts).  

Kijk hier wat jij kunt doen voor olifanten 

Vooraanzicht van een olifant in het bos

Adopteer een olifant

Gids diervriendelijk reizen

Wil jij diervriendelijk reizen? Vraag de gratis gids aan

Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Reddingsactie: olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Meer over