Hoop voor honden
Nieuws
Overal in de hoofdstad van Sierra Leone, Freetown, lopen honden. Constant word je geconfronteerd met de problemen die zij hebben én veroorzaken. Maar er is hoop, zo ontdekt ons hoofd programma’s Dirk-Jan Verdonk. Hij doet verslag.
Sierra Leone is een van de armste landen ter wereld. De jeugdwerkloosheid is zestig procent. Meer dan tachtig procent van de bevolking leeft in armoede. Het land heeft een van de hoogste percentages ongeletterdheid in Afrika. De infrastructuur is slecht, de elektriciteitsvoorziening hapert geregeld, milieuproblemen stapelen zich op, afvalverwerking lijkt niet te bestaan: stranden, bermen en goten zijn bezaaid met rotzooi. Het percentage mensen met HIV ligt er zeven keer hoger dan in Nederland, de levensverwachting dertig jaar (!) lager. De bloedige burgeroorlog die hier van 1991 tot 2002 woedde en de ebolacrisis in 2014 hebben een zware wissel getrokken.
Vier dierenartsen
Te midden van zulke overweldigende problemen, lijkt het onbenullig om bij de overheid aandacht te vragen voor de honden. Maar dat moet wel. In het hele land – van bijna acht miljoen inwoners – zijn maar vier dierenartsen. Willen we het vaccineren, steriliseren en het verlenen van medische zorg aan de honden opschalen, dan hebben we daar steun van de lokale autoriteiten voor nodig. Hetzelfde geldt voor ons educatiewerk. Dus gaan we naar het gemeentehuis van Freetown, voor een ontmoeting met de nieuwe burgemeester. Maar of ze open staat voor onze argumenten en aan honden prioriteit wil geven? Het is zeer de vraag.
Een opmerkelijke burgemeester
Onze zorg blijkt onnodig. Burgemeester Yvonne Aki-Sawyerr is een zeer gedreven zakenvrouw die enkele weken eerder haar ambt heeft aanvaard. Ze begint te vertellen over haar eigen ervaring, als 10-jarig meisje dat door een hond werd gebeten. Ze herinnert zich nog goed de paniek bij haar ouders, omdat die bang waren dat hun kind besmet was geraakt met hondsdolheid. We hoeven haar dus niet te overtuigen van de ernst van het probleem. Ze presenteert ons haar plan voor de transformatie van de stad. Dan wordt het nog mooier.
Freetown telt 1,2 miljoen inwoners en 72 sloppenwijken. De overheid verwacht dat het inwonertal in 2030 naar twee miljoen is opgelopen. De uitdagingen die dit stelt zijn overweldigend, maar Aki-Sawyerr ziet een uitweg: Freetown is perfect voor toerisme. De ligging aan zee is schitterend, het klimaat heerlijk, de natuur prachtig. Toerisme brengt werkgelegenheid en hogere belastinginkomsten en dus meer middelen om te investeren in betere infrastructuur, ruimtelijke ordening, afvalverwerking, onderwijs en gezondheidszorg. Maar om de stad aantrekkelijk te maken voor toeristen moet nog wel het nodige gebeuren, waaronder een diervriendelijke oplossing voor het hondenprobleem. Toeristen die hondenbeten oplopen of, nog erger, hondsdolheid, dat biedt geen goede publiciteit.
Aan de slag
De burgemeester ziet in dat het hondenprobleem op diervriendelijke manier opgelost moet worden. Ze ziet in dat het de sleutel is voor verwezenlijking van haar visie. Een zeer bemoedigende uitkomst. We spreken meteen vervolgstappen af: we kunnen deelnemen aan verschillende werkgroepen die haar plan verder gaan uitwerken en er daarmee ervoor zorgen dat er concrete doelen komen op het vlak van vaccinatie en medische zorg (waaronder sterilisatie) voor honden en educatie. Dat biedt kans: zo kunnen we het goede werk dat al plaatsvindt nog verder uibreiden. Bovendien kan dan de aanpak hier in Freetown als blauwdruk dienen voor andere Afrikaanse steden en het kan ons lobbywerk in Afrika een flinke steun in de rug geven.
Echter, het laat nog wel een levensgrote vraag open: zullen er genoeg middelen komen om dit daadwerkelijk te realiseren? Wij zullen ons hiervoor inzetten, maar ook jij als supporter kunt daaraan een steentje bijdragen. Bijvoorbeeld met een donatie voor een vaccinatie of educatiepakket. En ook, zoals Aki-Saywerr niet nalaat te besluiten, door een vakantie naar Freetown te boeken!
Help mee zoveel mogelijk honden te vaccineren en red daarmee mens en dier van een pijnlijke dood.