dansberen, wilde dieren

Laatste dansberen bevrijd in Nepal

Nieuws

Geweldig nieuws voor de beren Rangila en Sridevi uit Nepal. Een reddingsactie maakte een einde aan hun verschrikkelijke dansleven én aan de illegale dansberentraditie in Nepal.

De beren Rangila (19 jaar) en Sridevi (17 jaar) werden, net als veel andere wilde dieren in entertainment, op jonge leeftijd uit het wild gerukt en verkocht als dansberen. Het houden van dansberen is illegaal; de beren worden gedwongen om te dansen voor het vermaak van mensen. Gelukkig is nu in Nepal aan deze illegale praktijken vol dierenleed een einde gekomen.

4._bear_2
De wil van beren Rangila en Sridevi werd gebroken, zodat ze gedwongen konden worden om te dansen.

Medewerkers van het Jane Goodall Institute konden met de lokale politie en onze hulp de reddingsactie uitvoeren. Rangila en Sridevi werden dankzij gps-tracking in het Nepalese Iharbari gevonden. Het redden van de beren was een emotionele gebeurtenis; de dieren bevonden zich in zeer erbarmelijke omstandigheden en vertoonden duidelijk tekenen van psychologisch trauma. Om de dieren de baas te blijven, hadden beide beren een touw door hun neus. Daarvoor wordt met een hete staaf een gat in de neus gemaakt, waarna er een stuk touw door het gat wordt gehaald. Vervolgens zijn de beren op wrede wijze getraind zodat ze onderdanig worden en zo kunnen dansen voor publiek.



Gelukkig zijn Rangila en Sridevi nu op weg naar het ‘Amlekhguni Forest and Wildlife Reserve’, waar ze tijdelijk verblijven om te herstellen. De beren waren, voor zover bekend, de laatste twee illegale dansberen in Nepal. 



9._bear_close_up_4
Beide beren toonden tekenen van ernstig psychologisch trauma, zoals het duimen op hun poot. 

Een einde aan berenleed 

Volgens wildlife expert Neil D’Cruze van World Animal Protection hebben Rangira en Sridevi lang moeten lijden in gevangenschap. “Het is extreem verontrustend om te zien dat dieren uit het wild gerukt worden voor vermaak. Het is de harde realiteit dat er nog veel meer wilde dieren in de wereld lijden voor het vermaak van toeristen. Ik ben blij dat voor deze beren een gelukkig einde in zicht is.”

Ook Manoj Gautam van het Jane Goodall Institute van Nepal is blij dat de laatste twee Nepalese dansberen zijn gered van een leven vol lijden. “Nadat we deze beren een jaar lang hebben getrackt, hebben we dankzij onze toewijding en samenwerking met de lokale politie een einde kunnen maken aan deze illegale traditie in Nepal.”

21._bears_at_national_park


De beren krijgen alle zorg die zij nodig hebben tijdens hun voorlopige verblijf in het Amlekhguni Forest and Wildlife Reserve.

We strijden al twintig jaar tegen het gebruik van beren voor vermaak. Samen met lokale partners hebben het berendansen al gestopt in Griekenland, Turkije en India en werken we onvermoeid aan het beëindigen van berengevechten in Pakistan.

In 2015 startten we onze campagne Wilde dieren – Geen entertainers, waarin we ernaar streven toeristen en de toeristensector bewust te maken van het leed achter attracties met wilde dieren, zoals olifantritten en selfies met tijgers, en roepen we toeristen op om alleen diervriendelijke bezienswaardigheden te bezoeken.

Lees hier wat we samen kunnen doen voor wilde dieren in de toeristensector of specifiek voor beren.

Adopteer een beer

Adopteer een beer

Beer Baloo kijkt door de tralies van zijn kooi

Red eenzame Baloo

Beer Na in een kleine kooi

Reddingsactie: een tweede kans voor beer Na

Meer over