ramp, storm, koeien, thailand

Noodhulp voor dieren na tropische storm in Thailand

Nieuws

De tropische storm Pabuk heeft begin januari voor grote problemen gezorgd in Thailand. Vier mensen kwamen om het leven; honderdduizenden anderen moesten hun huis verlaten of raakten gewond. Koeien, buffels en andere dieren hadden dringend hulp nodig.

De storm ging gepaard met hevige stortregens en sterke winden, waardoor gebieden overstroomden, bomen omvielen en huizen verwoest werden. Ons noodhulpteam besloot af te reizen naar het getroffen gebied, om de meest noodlijdende dieren te helpen.

Ribben tellen

Aangekomen in de provincie Surathani bleek vooral vee het slachtoffer te zijn geworden van de storm. Koeien, buffels, kippen, geiten en varkens hadden dringend voedsel nodig. Gelukkig waren ze niet gewond geraakt, maar velen van hen waren een aantal dagen na de storm zo dun dat het team hun ribben kon tellen.

ramp_storm_thailand_dieren_2_0




Het team sprak met Wanchai Rukthong, hoofd van een lokale gemeenschap in Subtawee. Wanchai woont met zijn grote familie, 20 koeien en 3 buffels in het gebied dat getroffen werd door de storm. ‘De ramp was gelukkig niet zo erg als in de vorige twee jaar omdat de autoriteiten ons al hadden gewaarschuwd. We evacueerden de dieren naar hoger en verder gelegen gebieden. Daar hebben de dieren minder eten en het gras dat er is, is overspoeld met modder.’



Het noodhulpteam wist tijdens de hulpoperatie 30 ton veevoer in de omgeving te verspreiden, waarmee de diereigenaren een flinke tijd vooruit kunnen en waarmee zo’n 12.000 dieren geholpen zijn.

Voorbereiden op rampen

De zuidelijke provincies van Thailand hebben vaker te maken met overstromingen – bijna elk jaar tussen maart en juli –, maar tropische stormen zijn een zeldzaam fenomeen. De Thaise overheid neemt meer maatregelen om inwoners voor te bereiden op toekomstige rampen en ook de dieren daarin niet te vergeten. World Animal Protection zal de overheid en diereigenaren helpen door in april preventieve trainingen te geven over het beschermen van dieren tijdens rampen.

Het gevolg van verwoestende stormen, zoals deze, is dat er weinig voedsel beschikbaar is. Gebieden raken overstroomd en graslanden worden dan bedekt met modder en brokstukken. Drinkwater raakt vervuild en zit dan vol met bacteriën. Baasjes kunnen in veel gevallen niet bij hun dieren komen, omdat wegen onbegaanbaar raken. Vaak gaan zulke stormen gepaard met overstromingen, waardoor dieren naar onbereikbare plekken worden meegesleurd of verdrinken. Ook is een overstroomd gebied de perfecte broedplaats voor bacteriën en parasieten: een gevaar voor dieren die daardoor pijnlijke infecties kunnen oplopen. 

Ook jij kunt helpen

Als een ramp gebeurt, telt elke seconde. Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren – die vaak niet eerste prioriteit zijn tijdens een ramp. Ondanks dat het onmogelijk is om te voorspellen wanneer een ramp plaatsvindt, staan onze noodhulpteams klaar om naar getroffen gebieden te reizen als het noodlot toeslaat. Met de steun van onze supporters kunnen we wereldwijd duizenden dieren, die getroffen worden door rampen als deze, redden. Help jij ook mee om een noodhulpkoffer te vullen? 

Geef een noodhulpkoffer

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over