Taiji

Onderzoek: hoe mondiale reisorganisaties bijdragen aan de instandhouding van de Taiji-dolfijnenjacht

Nieuws

Misschien heb je wel eens gehoord van de huiveringwekkende dolfijnenjacht in het Japanse Taiji. Ieder jaar worden hier dolfijnen een baai ingedreven. De mooiste exemplaren worden gevangen en aan dolfinaria verkocht voor enorme bedragen. De overige dieren worden op bloederige wijze afgeslacht voor hun vlees. We krijgen er vaak vragen over, en terecht. Daarom deden we hier onderzoek naar en zochten we uit of er een link is met de reisindustrie.

Uit ons onderzoek 'Waves of Profit', dat we samen met Action for Dolphins hebben uitgevoerd, blijkt dat verschillende mondiale reisorganisaties tickets verkopen voor dolfinaria met Taiji-dolfijnen. Grote internationale namen zoals Trip.com, Klook, Traveloka en GetYourGuide verkopen toegangskaarten voor attracties die dolfijnen houden die in Taiji zijn gevangen. Ook TUI wordt gelinkt aan twee locaties, Groupon aan één locatie. Maar dolfinaria zonder Taiji-dolfijnen zijn niet onschuldig: de populariteit van dit soort plekken wereldwijd draagt bij aan de bloederige slacht van honderden dolfijnen per jaar. 

Naar het onderzoek 


Wat is de Taiji-dolfijnenjacht?
 

Ieder jaar, van september tot maart, wordt er gejaagd op dolfijnen en andere walvisachtigen in het kleine Japanse kustdorp Taiji. De dieren zwemmen door het water tijdens hun migratie, via een route die ze al generaties lang volgen. Als de dieren Taiji passeren worden ze door jagers de baai in gedreven. Dit doen ze met stalen pijpen in het water, waarop ze met hamers slaan om geluidsgolven te creëren. Dit angstaanjagende geluid gaat door merg en been – ook bij dolfijnen. De dieren raken gedesoriënteerd door het lawaai en worden zo in de val gelokt.  

Dolfijnentrainers die bij de jacht aanwezig zijn houden een selectieprocedure: de ‘mooiste’ dieren, vaak vrouwelijke tuimelaars, worden uitgekozen. Deze dieren worden gevangen met netten en overgeplaatst naar kleine tanks, en daarna vervoerd in vrachtwagens, op schepen of in het vliegtuig. En dit is nog maar het begin van een lang en stressvol leven in gevangenschap. De dieren die niet ‘uitverkoren’ zijn om gevangen te worden, worden op brute wijze geslacht voor hun vlees. Dit zorgt voor een enorm bloedbad waarbij de hele baai vaak rood kleurt. 

Gescheiden worden van hun familie is voor alle dolfijnen een enorm traumatische gebeurtenis en zorgt voor intense stress. De jacht op de dieren leidt, ook bij de dolfijnen die het overleven, vaak alsnog tot fatale verwondingen. Studies suggereren dat de sterftecijfers voor deze dieren verzesvoudigen.  

Taiji

De grootste winstgever: levende dolfijnen 

In de jacht van september 2020 tot maart 2021 werden er ruim 1000 dolfijnen gevangen tijdens deze jacht. Hiervan werden 140 dieren verkocht aan dolfinaria, de rest werd ter plekke geslacht voor het vlees. Maar vlees van walvisachtigen wordt in Japan zo weinig gegeten, dat het in officiële statistieken als 0% genoteerd staat. Dolfinaria claimen dan ook dat ze deze levende dolfijnen redden van de slacht, maar dat is absolute onzin. 

In 2017 gaven jagers uit Taiji aan dat ze ongeveer 500 euro krijgen voor een dode dolfijn. De levende dieren worden daarentegen voor zo'n 7400 euro per dier verkocht. Als de dolfijn dan ook nog getraind is, dan kan het dier voor maximaal 140.000 dollar verkocht worden aan een buitenlands dolfinarium. De levende dieren brengen dus veruit het meeste geld op. 

Uit ons onderzoek blijkt dat 107 dolfinaria in 17 landen wereldwijd walvisachtigen houden die zijn gevangen tijdens de Taiji-jacht. Veel van deze landen zijn populaire vakantiebestemmingen zoals Turkije, Mexico, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. Maar dat betekent niet dat andere dolfinaria geen verantwoordelijkheid dragen. Ook dolfinaria die géén dieren uit Taiji in bezit hebben hebben invloed op de populariteit van dolfijnen in gevangenschap. En zo lang de levende dolfijnen nog zo veel geld opleveren, blijft de dolfijnenjacht winstgevend. Daarom is ieder ticket onderdeel van – en draagt bij aan – een wereldwijde industrie die ook gebruikmaakt van de wrede jacht op dolfijnen. 

Taiji

Hoe zit het dan met gefokte dolfijnen? 

Of dolfijnen nou gefokt worden of gevangen uit het wild, het leven in toeristische attracties veroorzaakt dierenleed. Dolfijnen zijn wilde roofdieren, geen circusclowns. Vaak claimen dolfinaria dat ze bijdragen aan soortbehoud, maar dat is onzin. De meest gehouden dolfijnensoort, de tuimelaar, is niet bedreigd en heeft dus helemaal geen maatregelen nodig. Daarnaast is wereldwijd slechts 5 tot 10% van de dolfinaria en dierentuinen daadwerkelijk substantieel betrokken bij programma's ten behoeve van soortbehoud. Dolfijnen zijn enorm intelligente, emotionele dieren die in het wild 100 kilometer per dag kunnen zwemmen. Zelfs in de grootste dolfinaria krijgen ze slechts 0.000001% van hun natuurlijke ruimte. Dit is geen leven voor een wild dier. 

De middelen die worden gebruikt om het water helder te houden voor bezoekers zitten vol met chemicaliën en zijn enorm slecht voor de huid en de ogen van de dieren. In het wild zijn dolfijnen razendsnelle jagers die verschillende soorten vissen en weekdieren vangen, maar in gevangenschap bestaat hun dieet uit dode, bevroren vis.  

 In het wild blijven dolfijnen 3 tot 6 jaar bij hun moeder, waarvan ze al hun sociale vaardigheden en jaagtactieken leren. Ze leven in sociale groepen en hebben alle ruimte om samen te zwemmen, te jagen en te spelen. In de gevangenschap worden de kalfjes op jonge leeftijd weggerukt bij hun moeder, wat enorme mentale schade achterlaat. Om te voorkomen dat inteelt plaatsvindt, worden vrouwelijke dolfijnen kunstmatig geïnsemineerd en daarvoor vaak gedrogeerd met diazepam.  

Taiji

Een fokverbod voor dolfijnen 

Gelukkig vinden steeds minder mensen het acceptabel dat dolfijnen in gevangenschap leven voor ons vermaak. Ook in Nederland. Volgens ons onderzoek vond 61% van de Nederlanders het in 2023 niet meer van deze tijd om dolfijnen in gevangenschap te houden voor entertainment. Ook ziet driekwart van de Nederlanders (74%) geen toekomst in het Dolfinarium in haar huidige vorm. 

Wil jij ook geen dolfijnen meer in gevangenschap zien? Ruim 80.000 mensen gingen je al voor en spraken zich uit voor een fokverbod voor dolfijnen in Nederland. Laat je horen.

Ik wil een fokverbod

dolfijn_in_gevangenschap_-_world_animal_protection

Fokverbod voor dolfijnen

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Dolfijnen in de zee

Dolfijnen in gevangenschap

Meer over