Onderzoek: pensioenfonds ABP investeert miljarden in vee-industrie
Nieuws
Wereldwijd lijden er miljarden dieren in de vee-industrie – en pensioenfonds ABP geeft nog geld toe ook. Uit ons nieuwste onderzoek blijkt dat ABP ten minste acht miljard euro investeert in bedrijven die de wereldwijde vee-industrie in stand houden, zoals de omstreden vleesgiganten JBS en Tyson Foods. Dat veroorzaakt niet alleen grootschalig dierenleed, maar ook natuurvernietiging en klimaatverandering.
Ons onderzoek ABP: Investing in an uninhabitable world richt zich op de grootste bedrijven in de keten van industriële vlees- en zuivelproductie. Naast grote vlees- en zuivelproducenten keken we naar fastfoodketens, retailers en toeleveranciers, zoals veevoerhandelaars, en andere financiers.
Zo investeert ABP meer dan een half miljard euro in McDonald’s, een van de grootste verkopers van plofkip, en een half miljard in supermarktketen Costco, dat recent door aandeelhouders werd aangeklaagd na schokkende undercoverbeelden van dierenmishandeling. Ook investeert ABP in JBS, het grootste vleesbedrijf ter wereld, dat onlangs nog negatief in het nieuws kwam vanwege betrokkenheid bij ontbossing in Brazilië – dat gebeurt voor de productie van soja voor veevoer.
Zo zit het met de investeringen van ABP
Tegengesteld aan overheidsbeleid
ABP is het pensioenfonds voor onderwijs en overheid, maar de investeringen in de vee-industrie staan haaks op het overheidsbeleid. De Nederlandse overheid zet in haar beleid namelijk juist in op beter dierenwelzijn, kringlooplandbouw en vermindering van de vleesconsumptie. Onze directeur, Dirk-Jan Verdonk, vindt dat erg kwalijk: ‘Het is ronduit pijnlijk dat ambtenaren, maar ook onderwijzers en onderzoekers, dagelijks werken voor een betere wereld, terwijl ze verplicht zijn hun pensioengeld af te dragen aan een pensioenfonds dat daarmee precies het tegenovergestelde doet.’
Dierenmishandeling en klimaatverandering
Het is dus hoog tijd dat er verandering komt, en we hopen dat we met ons rapport ABP wakker kunnen schudden. Verdonk: ‘ABP is met deze investeringen grootaandeelhouder van dierenleed. Dieren in de vee-industrie leiden een erbarmelijk leven, om nog maar te zwijgen van de stelselmatige dierenmishandelingsincidenten. Maar ook uit zorg voor klimaat en biodiversiteit zou ABP zijn beleid grondig moeten herzien. Alleen al om in lijn te komen met de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs kan ABP niet blijven investeren in de mondiale vee-industrie.’
We roepen ABP op om in te zetten op een halvering van de wereldwijde vee-industrie per 2040, minimale dierenwelzijnsnormen in te voeren en aan te sturen op kringlooplandbouw. Alleen zo kunnen we de wereld voor dier én mens leefbaar houden en maken.
Lees hier het gehele rapport ABP: Investing in an uninhabitable world, of klik hier om naar de Nederlandse samenvatting te gaan.