Kooikippen

Ons jarenlange gevecht tegen kooien voor dieren in de voedselindustrie

Nieuws

Van pelsdierfokkerij en de winning van berengal tot de productie van eieren, kooien zijn ontworpen met maar één bedoeling: zoveel mogelijk productie, zo snel en goedkoop mogelijk.

Achter het roestvrijstalen gaas zijn de werkelijke gevolgen duidelijk: levende dieren opgesloten in sombere, vaak overvolle ruimtes met geen enkele mogelijkheid om zich natuurlijk te gedragen. En nu is er een andere zorgwekkende trend, het gebruik van deze kooien om kippen te fokken voor hun vlees.

Er worden jaarlijks meer dan 60 miljard kippen gefokt, waarvan 40 miljard op een industriële manier. De meeste van deze intelligente wezens brengen hun korte, miserabele leven door in grote, raamloze schuren met tienduizenden soortgenoten. De omstandigheden in deze bedrijven zijn al erg genoeg, maar de inzet van kooien voor de fok van kippen tilt het leed naar een ander niveau.

Een ander niveau van het lijden

Een doorsnee fokkerij bevat rij na rij met gestapelde kooien. Het ziet eruit als een volledig gevulde, raamloze supermarkt, waar elk product in de schappen een levend, ademend dier is. Tientallen kippen wonen in één kooi, waarvan de volste kooien twee kippen de ruimte bieden van een A4-tje. De kale kooien zijn gemaakt van zwaar roestvrijstalen gaas met een hardplastic gerasterde vloer. Dit betekent dat de kippen weinig te doen hebben en zich nauwelijks natuurlijk kunnen gedragen. De uitwerpselen van de vleeskuikens horen door de roosters te vallen (dit gebeurt niet altijd werkelijk), voordat die met onderliggende transportbanden worden afgevoerd. Diezelfde banden worden vervolgens gebruikt om het pluimvee na slechts zes weken, als ze nog baby's zijn, weg te voeren. Deze korte levensduur is mede mogelijk gemaakt door de extreme genetische selectie, waardoor de kippen te snelle gewichtstoename moeten ondergaan. In die zin zijn de kippen geboren om te lijden, deze gewichtstoename leidt namelijk vaak tot een groot aantal pijnlijke lichamelijke problemen. 

Wetenschap en technologie hebben de landbouw op vele manieren verbeterd, maar deze kooien vertegenwoordigen het toppunt van het maximaliseren van productie en winst ten koste van het welzijn van de dieren.

Een groeiende trend buiten EU

In de Europese Unie moeten boeren vanwege regelgeving strooisel geven aan hun kippen, wat je niet kan doen in een kooi. Daarom vind je in de EU in principe geen kooikippen. Maar de kooi komt steeds vaker voor in andere gebieden, zoals in Rusland, het Midden-Oosten, en een aantal Aziatische landen, waaronder China. De kooien worden ook gebruikt in Afrika, India en Oost-Europese landen.

Deze kipkooien bestaan al een paar decennia, maar pas de laatste paar jaar zijn ze populair geworden. Een snelle zoektocht op internet laat een breed scala van bedrijven zien die de modernste technologie aanbieden voor het fokken van kippen. Ironisch genoeg zijn veel van deze bedrijven gevestigd in Europa, waar het gebruik van de kooien verboden is. Je wordt getrakteerd op glanzende foto's van fonkelende kooien, vaak zonder enige kippen erin, vergezeld van beweringen dat dit de toekomst van de kippenfokkerij is.

Maar is dit echt de geschikte voedselproductie voor de 21ste eeuw?

Het gebruik van de kooien om dieren te houden is een zeer gebrekkige, onsmakelijke voorstelling die iedereen schokt met wie je erover praat. In de afgelopen jaren, heeft een aantal van 's werelds grootste voedingsbedrijven, waaronder McDonald's en Nestlé, toegezegd om af te stappen van het gebruik van kooien voor legkippen. Deze bedrijven begrijpen dat hun klanten op zoek zijn naar voedsel uit diervriendelijkere systemen.

Verandering is mogelijk

We willen dat toonaangevende fastfoodketens de leiding nemen en beloven om vlees van kooikippen van het menu weren. We hebben al vooruitgang geboekt; in zeer recente gesprekken met McDonald's heeft het bedrijf bevestigd dat zij het gebruik van kooien om kippen te fokken niet accepteren. We zijn erg blij dat een ​​wereldwijde fastfoodketen het voortouw neemt ten bate van het welzijn van vleeskuikens en zullen andere ketens aanmoedigen om hetzelfde te doen.

We doen nu een beroep op KFC, Starbucks, Burger King, Pizza Hut, Domino’s en Subway om dezelfde keuze te maken. We hebben jou nodig om druk op deze bedrijven te zetten. Samen kunnen we zorgen voor verandering voor vleeskuikens! Teken hier onze petitie.

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over