Dolfijnenshow

Oproep aan TUI – Stop met het uitbuiten van dolfijnen!

Nieuws

Op 13 februari was de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van reisorganisatie TUI Group. Hét moment voor TUI om dierenwelzijn als prominent onderdeel van de duurzaamheidsagenda op te nemen. World Animal Protection vindt het hoog tijd dat TUI stopt met het aanbieden en promoten van dolfijnenleed. Wij doen een dringende oproep!

Opiniestuk door Sanne Kuijpers, Campagnemanager Wilde dieren. 

 

Stel je voor: een groep dolfijnen in het wild. Ze springen op uit de golven, met snelheden van wel 45 km per uur. De dieren zwemmen, spelen en duiken in de eindeloze oceaan met soortgenoten. En beeld je nu een kale tank in. Een dolfijn die lusteloos aan het oppervlak ligt, op zoek naar voedselresten en aandacht. Elke dag moet hij wachten tot de dagelijkse show begint, waar hij trucjes moet doen voor dode vis. Dit alles wordt aangeboden door TUI. 

 

Achterloper op dierenwelzijn 

 

In 2010 stopte TUI Group met het aanbieden van olifantenritten. Dit was een geweldige stap, en TUI was hiermee een voorloper binnen de reisbranche. Toch blijft de organisatie nu enorm achter op het gebied van dierenwelzijn. Het bedrijf verkoopt tickets voor dolfijnenshows en biedt toeristen de mogelijkheid om te zwemmen met walvisachtigen. TUI promoot entertainment met wilde dieren als ‘leuk familie-uitje', terwijl dit enorm dierenleed is. Toeristische attracties zijn daarnaast nauw verweven met de volksgezondheid en het behoud van biodiversiteit. Deze verbanden worden vaak gemist.    

 

Ongelukkig bestaan 

Walvisachtigen lijden enorm. Keer op keer wordt bewezen dat deze dieren niet geschikt zijn voor een leven in gevangenschap, en toch presenteert TUI nog altijd advertenties voor dit dierenleed. Op de beelden lijkt de dolfijn te glimlachen, terwijl ze een heel ongelukkig bestaan leven. Een bassin is 200.000 keer kleiner dan hun natuurlijke leefgebied, en ondanks hun sterke banden worden hechte groepen continu van elkaar gescheiden. Dit zorgt voor depressie, verveling en agressief gedrag. Bovendien is er geen sprake van soortbehoud, en ook educatie is een schijnreden. 

Dolfijnen

Iedereen komt in beweging, waarom TUI niet? 

De afgelopen jaren hebben verschillende landen wetten aangenomen om het houden van walvissen en dolfijnen te verbieden. Reisorganisaties zoals Expedia Group, Virgin Holidays, Tripadvisor en Booking.com zijn gestopt met de verkoop van dolfijnentertainment.  

Samen met andere NGO's roepen we ook TUI Group al jarenlang op om te stoppen met dolfijnenleed. TUI is namelijk één van de grootste reisorganisaties in Europa, en kan hiermee een grote verandering in gang zetten. En niet alleen wij willen dat dit stopt: meer dan 120.000 supporters in heel Europa tekenden de petitie waarin TUI wordt gevraagd te stoppen met de verkoop en promotie van dolfijnenvermaak. Jullie deelden massaal negatieve reviews in Nederland en 320 onafhankelijke reisagenten in Engeland hebben een open brief ondertekend waarin ze TUI vragen te stoppen met het verkopen van dolfijnentertainment. Zelfs medewerkers van TUI hebben hun bezorgdheid geuit.   

Dolfijnenshow

Uit je tegen dierenleed 

Op 13 februari was de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van TUI Group. In 2023 reageerde TUI op klachten over greenwashing door te zeggen: 'We streven ernaar actie te ondernemen waar mogelijk'. Nou, TUI, het ís mogelijk en daarnaast hoog tijd om dolfijnenleed te stoppen. Jullie klanten kijken toe. 

Roep TUI ook op om dierenleed niet langer te promoten. Laat een negatieve review achter via Google Maps of plaats een comment onder een bericht van TUI op social media. Hoe meer mensen dit doen, hoe meer druk op TUI om te stoppen.

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

dolfijn_in_gevangenschap_-_world_animal_protection

Fokverbod voor dolfijnen

Dolfijnen in de zee

Dolfijnen in gevangenschap

Meer over