Calf at a dairy farm, Sri Lanka. Credit: Amy Jones / Moving Animals

Rabobank negeert klanten met hart voor dieren

Nieuws

Rabobank heeft sinds kort een nieuwe slogan: Rabobank, onze bank. Rabobank is er trots op: een bank die luistert naar klanten. Maar Rabobank negeert ondertussen haar leden keihard als het gaat om dierenwelzijn.

Onlangs stuurden 1249 Rabobank-klanten een open brief waarin ze de bank opriepen om niet meer in de vee-industrie te investeren. Maar, ondanks de nieuwe slogan, is de bank niet van plan om te luisteren. 

De bank gaf ons geen officiële reactie op de open brief, maar liet wel aan banken.nl het volgende weten: 

In een reactie laat Rabobank weten zich niet te herkennen in de “stevige beweringen, taalgebruik en meerdere subjectieve termen” in de brief. “We nemen hier dan ook nadrukkelijk afstand van.”

Daarnaast stelt de bank dat dierenwelzijn “allereerst de verantwoordelijkheid is van nationale overheden of deelstaten”. “Die overheden maken wetten en zorgen vervolgens voor de handhaving.”

Rabobank benadrukt dat het wetgeving van nationale overheden volgt en deze standaarden gebruikt om te bepalen waar wel of niet in gefinancierd wordt. Via de “engagement aanpak” stelt de bank te proberen om het dierenwelzijn te verbeteren in landen met lagere standaarden dan de policy van Rabobank voorschrijft.

Al erkent de bank dat deze aanpak geen gemakkelijke weg is. “Wij kunnen alleen succesvol zijn als onze klanten en andere belanghebbenden, waaronder overheden die hun eigen toezeggingen nakomen, daadwerkelijk hun steentje bijdragen.”

Kortom: de bank twijfelt er niet aan om verantwoordelijkheid te nemen. Sterker nog: de bank wuift dierenwelzijnsproblemen weg en neemt in een reactie zelfs nadrukkelijk afstand de brief. Woorden van hun eigen leden, die ook nog eens gebaseerd zijn op onderzoek

Zo toonde onderzoeksbureau Profundo aan dat de bank tussen 2016 en 2024 23,5 miljard investeerde in de vee-industrie, waaronder vleesgiganten JBS en Tyson Foods. 

Dus terwijl de staartjes van biggetjes worden afgeknipt en plofkippen wegkwijnen in hun eigen poep, met het geld van Rabobank, zegt Rabobank trots: ‘Welkom bij de bank zonder aandeelhouders, maar mét leden. Die vertellen ons wat er leeft. Zo zijn onze leden onze voelsprieten en praten mee over waar we kennis, tijd en geld in steken. Dat maakt de coöperatieve Rabobank, onze bank’. Maar niet de bank van dierenvrienden. 

We betreuren dat Rabobank niet in actie komt om dierenwelzijn te verbeteren. Maar nóg meer betreuren we het dat de bank niet luistert naar leden die een hart hebben voor dieren. 

Neem zelf contact op met Rabobank om te laten weten wat je hiervan vindt als dierenvriend. En deel onze actie via LinkedIn, waarin je 

Meer over