Rapport: Europese fastfoodketens lopen achter op kippenwelzijn
Nieuws
Fastfoodketens zoals Burger King, McDonald’s en Subway blijven achter op het gebied van kippenwelzijn. Dit blijkt uit de nieuwste editie van het European Pecking Order-rapport. Dit rapport onderzoekt hoe goed fastfoodketens voldoen aan de European Chicken Commitment (ECC) – een set criteria die het welzijn van vleeskippen aanzienlijk kan verbeteren.
Jaarlijks worden miljarden vleeskippen in Europa gefokt en gehouden in intensieve veehouderijen. Ze leven dicht opeengepakt, zonder voldoende licht en bewegingsruimte. Als gevoelige dieren die pijn ervaren, lijden ze enorm in systemen waarin geld belangrijker lijkt dan dierenwelzijn. Om dit gruwelijke dierenleed te verlichten, vragen we Europese bedrijven samen met andere dierenwelzijnsorganisaties om de ECC-richtlijnen te implementeren. Hoewel deze standaarden geen volledig diervriendelijk leven garanderen, pakken ze de meest ernstige welzijnsproblemen aan en zijn ze voor de bedrijven goed haalbaar.
Traagheid in Europa: ongelijkheid tussen landen
De resultaten van The Pecking Order 2024 laten grote verschillen zien tussen Europese landen in de voortgang van kippenwelzijn. In landen als Frankrijk en Duitsland wordt aanzienlijke vooruitgang geboekt; hier tonen ketens zoals Hans im Glück - een Duits grillrestaurant - concrete stappen én tonen transparantie in hun inzet voor kippenwelzijn. In andere landen, waaronder Italië en Spanje, blijven bedrijven achter. Hier wordt het welzijn van de kippen minder serieus genomen.
Achterblijvers en voorlopers
Dit jaar bleek dat minder dan een kwart van de 75 beoordeelde bedrijven enig bewijs leverde dat ze de ECC-criteria daadwerkelijk hebben geïmplementeerd. De meeste bedrijven presteerden slecht in transparantie: meer dan 85% geeft geen verslag over de uitvoering van kipwelzijnsnormen in hun keten.
Er zijn enkele positieve ontwikkelingen bij Domino’s en Hans im Glück. Domino’s heeft aangekondigd dit jaar de ECC-criteria in Polen in te voeren, en Hans im Glück publiceerde een stappenplan om de ECC-criteria uiterlijk 2026 volledig te behalen. Subway heeft daarentegen de deadline van het implementeren op Europees niveau verwijderd, met uitzondering van Frankrijk. Dit is een grote stap terug.
Oproep voor Europese Wetgeving voor Kippenwelzijn
De ECC-criteria zijn niet wettelijk verplicht, maar zouden desondanks als het absolute minimum moeten worden beschouwd. Toch blijkt dat veel bedrijven de urgentie missen om actie te ondernemen. De bevindingen van het rapport onderstrepen de dringende behoefte aan bindende EU-regels voor kippenwelzijn. Zolang bedrijven vrij zijn om zelf te bepalen hoe en wanneer ze de ECC-criteria toepassen, blijven belangrijke verbeteringen uit en blijft het dierenleed onnodig groot.
Het rapport van The European Pecking Order 2024 is een project van World Animal Protection, de Albert Schweitzer Stiftung (Duitsland), L214 (Frankrijk), Essere Animali (Italië), Humane Society International (Polen en Roemenië) en Obranci Zvirat (Tsjechië), en moedigt bedrijven en beleidsmakers aan om hun verantwoordelijkheid te nemen voor een beter kippenwelzijn in Europa.