Reddingsactie gelukt: 31 dansapen gered
Wilde dieren
Fantastisch nieuws: een groep van eenendertig makaken is gered uit een trainingscentrum in Indonesië. Nu is het laatste Indonesische trainingscentrum voor dansapen gesloten.
De apen zijn al jong uit het wild gehaald en naar het trainingscentrum gebracht, om een leven lang te dansen, fietsen of andere trucjes te doen voor publiek. In het trainingscentrum ging het er hard aan toe. De makaken werden in kleine kisten of aan de ketting gehouden, uitgehongerd en geslagen. Ze leerden rechtop lopen met een ketting om hun nek en hun armen vastgebonden op hun rug, zodat ze gedwongen werden om uren achter elkaar hun benen te strekken.
Maar aan die ellende is nu een einde gekomen. Vandaag bevestigde Jakarta Animal Aid Network dat de dieren na maanden van wrede behandeling zijn gered en naar een rehabilitatiecentrum zijn gebracht in Cikole, West-Java. Daar krijgen ze medische zorg en gaan ze in quarantaine. Het is de bedoeling dat de apen na rehabilitatie worden vrijgelaten in beschermde bossen.
De reddingsoperatie
De reddingsoperatie heeft een aantal weken geduurd – en er kwam behoorlijk wat bij kijken. De trainers van het centrum hadden voor de redding toegezegd om de apen te overhandigen, maar het was niet zeker of ze zich daaraan zouden houden. Er was veel administratief werk nodig, omdat ze allemaal begeleid worden bij het vinden van een alternatieve inkomstenbron. En ook het transport van de apen was een tijdrovende klus: de reis naar het opvangcentrum duurde maar liefst 12 uur.
De apen waren erg angstig bij aankomst in het rehabilitatiecentrum. Ze hebben voeding gekregen en gingen daarna een tijdje in quarantaine. De komende periode wordt hun gezondheid gecheckt, en krijgen ze rust en tijd voor herstel.
Dit is Jono. Hij eet veel en houdt van salak (snake fruit). Nu krijgt hij rust om sterker te worden. (Foto: JAAN)
Unyil
Eén van de geredde aapjes, is de ongeveer 2-jarige Unyil. Als baby is hij uit het bos meegenomen, waarbij zijn moeder is gedood. Toen hij tien maanden oud was, kwam hij bij een apentrainer terecht en werd hij getraind als dansaap. Hij moest leren om rechtop te staan, kleren te dragen en om geld te bedelen. Aan het eind van de middag werd hij in een donkeren kooi opgesloten, tot de volgende ochtend, waarna hij weer, vastgemaakt aan een ketting, als dansaap moest dienen.
Links: Unyil in het opvangcentrum in quarantaine. Rechts: Unyil voor de reddingsactie als dansaap. (Foto: JAAN)
In het wild zou Unyil nu nog bij zijn moeder zijn en zou hij het bos aan het ontdekken zijn. In plaats daarvan heeft het kleine aapjes al veel meegemaakt. Gelukkig kon hij door JAAN worden gered, maar Unyil heeft nog een lange weg te gaan. Hij is heel bang voor mensen, maar ook verlegen in de buurt van andere aapjes. Het is duidelijk dat het jonge aapje behoefte heeft aan een surrogaatmoeder om hem te troosten en knuffelen, maar helaas moeten alle aapjes eerst in quarantaine. Mogelijk dragen de apen ziektes met zich mee, daarom moeten ze eerst onderzocht worden en wordt hun bloed onderzocht. Unyil heeft ondergewicht en was een beetje uitgedroogd toen hij in het opvangcentrum aankwam. Nu wordt hij gelukkig goed verzorgd, met gezond eten en vitamines, en krijgt hij tijd voor herstel. Gelukkig eet hij goed: hij houdt van Mangosteen en watermeloen.
Panjul (Johnny)
Ook Panjul (eerst Johnny genoemd) werd gered door JAAN. Panjul is ongeveer vier jaar oud en heeft 2,5 jaar als dansaap moeten werken. Hij moest maskers dragen en toeristen entertainen door rond te rennen met een klein karretje. Hij had altijd een ketting om zijn nek en zijn eigenaar trok daar regelmatig hardhandig aan om Panjul truckjes te laten doen.
Panjul werd gebruikt als dansaap. Hij werd opgesloten in een donkere kist, of moest truckjes voor publiek doen terwijl hij aan de ketting zat. Nu geniet hij van een gezond dieet in quarantaine in een opvangcentrum. (Foto: JAAN)
Gelukkig gaat het sinds de redding heel erg goed met Panjul. Hij is kalm en relaxed in quarantaine. Ook is hij erg geïnteresseerd in en vriendelijk naar de andere apen in de kooien naast hem. Hij is slim en zoekt vooral aandacht van de grotere apen. Toen hij binnenkwam had hij een aantal parasieten, waar hij voor wordt behandeld. Ook was hij uitgedroogd en waren zijn hoektanden afgeknipt (dit wordt vaker gedaan bij dansapen door hun trainers, om te voorkomen dat de trainers worden gebeten). Hij krijgt fruit, groente, proteïne en vitamines om hem weer gezond te maken en de gezondheid van zijn gebit wordt regelmatig gecheckt.
Laatste trainingscentrum
De redding is een mijlpaal in de strijd tegen Topeng Monyet; het gebruik van dansapen in Indonesië. Het gebruik van dansapen is in sommige regio’s in Indonesië verboden, maar nog niet in gehele land. Het trainingscentrum waaruit de apen zijn gered, was de laatste in het land. Nu heeft het zijn deuren gesloten.
Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde Dieren bij World Animal Protection Nederland: ‘Dit was een belangrijke stap naar het einde van deze wrede danspraktijken. Makaken zijn wilde dieren, met het recht op een leven in het wild. We kijken uit naar de dag dat we een landelijk verbod voor dansapen kunnen vieren, en we zijn blij dat we samen met JAAN deze groep apen een tweede kans kunnen geven.’
De makakensoort waar het om gaat, de Java-aap, is een van de meest verhandelde en uitgebuite primaatsoorten in Zuidoost-Azië, vanwege hun intelligentie en sociale vaardigheden.
Help je mee?
Helaas hebben de apen nog een lange weg te gaan. Help jij mee aan hun herstel?