Dancing monkeys

Reddingsactie gelukt: 31 dansapen gered

Wilde dieren

Fantastisch nieuws: een groep van eenendertig makaken is gered uit een trainingscentrum in Indonesië. Nu is het laatste Indonesische trainingscentrum voor dansapen gesloten.

De apen zijn al jong uit het wild gehaald en naar het trainingscentrum gebracht, om een leven lang te dansen, fietsen of andere trucjes te doen voor publiek. In het trainingscentrum ging het er hard aan toe. De makaken werden in kleine kisten of aan de ketting gehouden, uitgehongerd en geslagen. Ze leerden rechtop lopen met een ketting om hun nek en hun armen vastgebonden op hun rug, zodat ze gedwongen werden om uren achter elkaar hun benen te strekken.

Maar aan die ellende is nu een einde gekomen. Vandaag bevestigde Jakarta Animal Aid Network dat de dieren na maanden van wrede behandeling zijn gered en naar een rehabilitatiecentrum zijn gebracht in Cikole, West-Java. Daar krijgen ze medische zorg en gaan ze in quarantaine. Het is de bedoeling dat de apen na rehabilitatie worden vrijgelaten in beschermde bossen.

De reddingsoperatie

De reddingsoperatie heeft een aantal weken geduurd – en er kwam behoorlijk wat bij kijken. De trainers van het centrum hadden voor de redding toegezegd om de apen te overhandigen, maar het was niet zeker of ze zich daaraan zouden houden. Er was veel administratief werk nodig, omdat ze allemaal begeleid worden bij het vinden van een alternatieve inkomstenbron. En ook het transport van de apen was een tijdrovende klus: de reis naar het opvangcentrum duurde maar liefst 12 uur.

De apen waren erg angstig bij aankomst in het rehabilitatiecentrum. Ze hebben voeding gekregen en gingen daarna een tijdje in quarantaine. De komende periode wordt hun gezondheid gecheckt, en krijgen ze rust en tijd voor herstel.

Dit is Jono. Hij eet veel en houdt van salak (snake fruit). Nu krijgt hij rust om sterker te worden. (Foto: JAAN)

Laatste trainingscentrum

De redding is een mijlpaal in de strijd tegen Topeng Monyet; het gebruik van dansapen in Indonesië. Het gebruik van dansapen is in sommige regio’s in Indonesië verboden, maar nog niet in gehele land. Het trainingscentrum waaruit de apen zijn gered, was de laatste in het land. Nu heeft het zijn deuren gesloten.

Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde Dieren bij World Animal Protection Nederland: ‘Dit was een belangrijke stap naar het einde van deze wrede danspraktijken. Makaken zijn wilde dieren, met het recht op een leven in het wild. We kijken uit naar de dag dat we een landelijk verbod voor dansapen kunnen vieren, en we zijn blij dat we samen met JAAN deze groep apen een tweede kans kunnen geven.’

De makakensoort waar het om gaat, de Java-aap, is een van de meest verhandelde en uitgebuite primaatsoorten in Zuidoost-Azië, vanwege hun intelligentie en sociale vaardigheden.

Help je mee?

Helaas hebben de apen nog een lange weg te gaan. Help jij mee aan hun herstel?

Help de apen

Meer over