Reddingsactie op touw voor 30 Indonesische dansapen
Nieuws
Stel je voor: je bent nog geen jaar oud en je wordt weggehaald bij je moeder. Terwijl ze voor je probeert te vechten, wordt ze doodgeschoten. Je wordt vastgegrepen en in een zak gegooid. Dit overkwam dertig makaken in Indonesië, die nu hardhandig worden getraind voor straatoptredens. Maar niet lang meer: Dierenorganisatie Jakarta Animal Aid Network (JAAN) slaat de handen ineen met World Animal Protection om de apen te redden.
De dieren worden gehouden in een trainingscentrum voor dansapen in het Indonesische Cirebon. Dit is het laatste dansdorp in het land; met de redding van deze makaken sluit dit centrum. Het gebruik van dansapen voor vermaak staat in Indonesië bekend als Topen Monyet – letterlijk ‘apenmasker’. De makaken die de trainers hiervoor gebruiken, worden als jong gevangen uit het wild. De moeder wordt hierbij gedood, waarna de dieren op wrede wijze getraind worden.
Gruwelijke training
'De apen zijn er slecht aan toe', vertelt Femke den Haas, medeoprichter van JAAN. 'Tijdens de training worden de dieren uitgehongerd, opgehangen, geslagen en krijgen ze een ketting om hun nek. Ze dragen maskers en worden gedwongen om, verkleed als poppen, urenlang te dansen, te fietsen en trucjes te doen.'
Een dansaap is verkleed als pop. (C) Jakarta Animal Aid Network
Met de reddingsmissie, die deze herfst plaatsvindt, worden de apen naar West-Java gebracht. Daar krijgen ze medische zorg en moeten ze in quarantaine. Als ze zijn aangesterkt, wordt er gekeken of de dieren in nog het wild kunnen leven. De apenverzorgers uit het centrum worden ondersteund bij hun zoektocht naar een alternatieve inkomstenbron. 'Makaken zijn wilde dieren. Ze zijn niet geboren om te dansen', zegt Sanne Kuijpers, campagnemanager wilde dieren. 'Wilde dieren hebben het recht om te leven waar ze thuishoren: in het wild.’
Commerciële uitbuiting
Deze makaak, de Java-aap, is één van de meest verhandelde en uitgebuite apen in Indonesië, en er zijn nog veel meer dieren die worden uitgebuit voor menselijk vermaak. Uit ons onderzoek Bred for Profit blijkt dat wereldwijd ongeveer 5,5 miljard dieren worden gehouden in wildlife farms. Deze dieren worden verhandeld voor de entertainmentindustrie, of om te verwerken tot mode-item, traditionele medicijnen of voedsel.
Help jij mee met het redden van de apen?