Reuzenmiereneter Joaquim uit branden gered
Nieuws
Dit jaar hebben de bosbranden in de Braziliaanse regio Pantanal 261.000 hectare land verwoest. Dat ligt ver boven het historische gemiddelde van 248.000 hectare. Samen met lokale partners werken we er hard aan om de getroffen dieren te redden en beschermen. Zo ook reuzenmiereneter Joaquim.
Het Institutió Tamanduá, onze partner in Brazilië, vangt verschillende door de branden getroffen reuzenmiereneters op. Een van deze reuzenmiereneters is Joaquim. De welp, die nu vijf maanden oud is en zeven kilo weegt, arriveerde twee maanden gelezen zeer verzwakt op het instituut. Zijn moeder overleefde de vlammenzee niet, maar Joaquim wist gewond te ontsnappen.
Opvang voor reuzenmiereneters
Veel dieren die door het Institutió Tamanduá worden behandeld zijn niet rechtstreeks door de brand getroffen. Zo worden reuzenmiereneters die voor de branden vluchten, regelmatig tijdens hun vlucht door auto’s geraakt. Het instituut, dat onderdeel is van de Pantanal Animal Technical Rescue Group (GRETAP), vangt veel wezen zoals Joaquim op. Ze hebben meestal geen brandwonden, maar zijn indirect slachtoffer omdat ze hun moeders in de vlammen of bij een aanrijding tijdens hun vlucht naar meer stedelijke gebieden verloren.
In het Instituto Tamanduá wordt Joaquim gerehabiliteerd. Hij zal er ongeveer tien maanden blijven. De reuzenmiereneter wordt er gevoed, zodat hij weer een normaal gewicht krijgt, en het instituut ondersteunt hem om zelfstandig te worden en voor zichzelf te zorgen. Daarna zal Joaquim onder toezicht weer in het wild worden vrijgelaten.
Onze noodhulp in Brazilië
Voor het derde jaar op rij verwoesten branden het grootste wetland ter wereld: de Braziliaanse Pantanal en de aangrenzende Cerrado. Dit jaar bereiken de vlammen zelfs de meest afgelegen en best bewaarde delen van de regio. Door de uitgestrektheid van en de moeilijke toegang tot het brandende gebied zijn er geen officiële cijfers beschikbaar over hoeveel dieren tot nu toe zijn getroffen. World Animal Protection is sinds begin september in de regio actief om de wilde dieren te redden en beschermen.
Naast het Institutió Tamanduá werken we in het gebied samen met vele andere lokale partners, zoals de Pantanal Animal Technical Rescua Group, het Veterinary Care Centre en het Instituto Homem Pantaneiro (IHP). We hebben allerlei middelen ter beschikking gesteld waardoor we samen met deze partners dieren aan hun verwondingen kunnen behandelen. We hydrateren en voeden ze, en transporteren ze naar mobiele noodhulpklinieken om hun wonden te genezen. Ook helpen we ze met de rehabilitatie wanneer ze terug mogen keren in het wild.
Meer dan alleen brandgevaar
Maar veterinaire hulp alleen is niet voldoende. Als jaguars, tapirs, stekelvarkens, kaaimannen, anaconda’s en pekari’s niet direct door de vlammen zijn getroffen, worden ze alsnog indirect door de branden bedreigd door het verlies aan leefgebied en de voedsel- en waterschaarste. Onze steun aan het Veterinary Care Centre (onderdeel van het IHP) zorgt ervoor dat het centrum, naast de aanschaf van veterinaire apparatuur, een dierenarts en een technisch assistent kon inhuren die rondom de brandende gebieden ondersteuning bieden aan dieren die hun voedsel- en watervoorziening verloren.
Letícia Larcher, secretaris van het IHP: ‘Het is dringend nodig om in actie te komen om het welzijn van de door de branden getroffen dieren te waarborgen. De steun van World Animal Protection is van fundamenteel belang voor de dieren.’ Robert Vieto, adviseur dierenwelzijn bij World Animal Protection, sluit zich daarbij aan: ‘We schatten dat onze steun tientallen dieren kan behandelen, waaronder kleine zoogdieren, reptielen en amfibieën. Bovendien zal ons werk de ondersteuning van honderden andere dieren mogelijkmaken, door in het getroffengebied het voedseltekort en de waterschaarste aan te pakken.’
Van noodhulp naar oorzaak
Maar we kijken verder dan de noodhulp alleen. We zetten ons in om dit soort branden in de toekomst te voorkomen. Want dat kan. Deze noodsituatie wordt veroorzaakt door de mens: veel van de branden zijn opzettelijk gesticht om land vrij te maken voor de vee-industrie. Zoveel mogelijk gebied moet met de grond gelijk worden gemaakt, zodat er veevoer geteeld kan worden of om runderen op te laten grazen voor de vleesindustrie.
Het liefst zien we daarom dat de vee-industrie niet verder mag uitbreiden. De groei van de industrie veroorzaakt een enorm verlies aan leefgebied en immens lijden voor wilde dieren. Daarom overtuigen en bewegen we bedrijven en financiële instellingen om de uitbreiding van deze wrede industrie te stoppen. En we zetten ons in om bestaande habitats van wilde dieren te beschermen, zodat er geen nieuw land beschikbaar kan worden gemaakt voor de teelt van veevoer. Weten hoe we dat precies doen? Je leest het hieronder:
'De steun van World Animal Protection is van fundamenteel belang voor de dieren'