's Werelds meest gegeten vlees
Nieuws
Elke seconde worden er meer dan 1500 kippen geslacht. Per jaar zijn dat er zo'n 45 miljard. Dat is zo'n 6 keer de wereldpopulatie aan mensen (lees: het aantal kippen dat wordt geslacht is zes keer het totaal aantal mensen dat op de aarde leeft). Hiermee is kippenvlees ongetwijfeld ’s werelds populairste stukje vlees.
Britten eten gemiddeld 1,8 ton kip in hun leven. Een Amerikaan eet gemiddeld het dubbele, namelijk: 3,6 ton kip. Wat gaat er vooraf aan dit stukje vlees? De levensomstandigheden van miljarden kippen zijn bijzonder slecht. World Animal Protection CEO Steve McIver legt in dit artikel uit waarom je dit vanwege dierenwelzijnsredenen niet wilt, maar ook vanwege gezondheidsredenen voor consumenten.
Het leven van een kip is een zak chips waard
Meer dan 70 procent van vleeskippen over de hele wereld worden grootgebracht in de intensieve vee-industrie. Ze leven hier in een ruimte ter grootte van een A4 – zelfs in een oven hebben ze meer ruimte.
De kippen worden geforceerd snel te groeien in slechte omstandigheden. Dat zorgt voor hart- en vaatziekten. Hun pootjes kunnen de plotselinge toename van het gewicht niet aan, waardoor veel kippen niet of nauwelijks kunnen staan of lopen.
Vaak worden de kippen na zo'n zes weken al geslacht. En dat terwijl ze wel zes jaar oud kunnen worden. Na het slachten worden de kippen verwerkt tot filet, die in de supermarkten aangeboden worden voor de prijs van een zak chips.
Simpele, makkelijk implementeerbare veranderingen zouden de levensomstandigheden van een kip in deze industrie al drastisch kunnen verbeteren. Meer informatie hierover kun je hier lezen!
Impact op gezondheid
Om te voldoen aan de enorme vraag naar kip, gaan steeds meer boeren over op industriele veesystemen, in plaats van een klein en ethish systeem. Niet alleen zijn die grote systemen slecht voor de kipppen, maar ook voor de mensen die hen opeten. Zogenoemde ‘plofkippen’ bevatten bijvoorbeeld evenveel vet als een gefrituurde snack.
Daarnaast krijgen de vleeskippen in deze industrie regelmatig antibiotica toegediend, om ziektes te voorkomen. Ziektes verspreiden zich enorm snel bij de kippen, omdat zij met zovelen in een kleine ruimte leven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat mensen, als gevolg van het eten van deze kip, uiteindelijk resistent zullen worden voor antibiotica. Dit beangstigt dokters over de hele wereld. Resistentie tegen antibiotica betekent namelijk dat mensen minder goed genezen kunnen worden van ziektes.
Helaas zal de vee-industrie biljoenen kippen in verschrikkelijke omstandigheden blijven grootbrengen en slachten, tenzij consumenten er massaal voor gaan kiezen om alleen nog verantwoorde kip te kopen of te stoppen met het eten van vlees. Samen kunnen we het verschil voor deze kippen en miljarden andere dieren maken!
In december brachten wij een rapport uit waarin werd beschreven hoe de Nederlandse overheid bedrijven steunt die dieronvriendelijke veesystemen maken en verkopen in het buitenland. En dat met jouw belastinggeld! Teken onze petitie om ervoor te zorgen dat ons land stopt met hulp bieden aan het uitbreiden van de veestapel over de grens. Dankjewel!