pangolin, schubdier, stroperij,

Goed nieuws: Schubdieren krijgen hoogste bescherming in China

Nieuws

De Chinese overheid heeft besloten schubdieren een hogere beschermingsstatus te geven. Dat is fantastisch nieuws, want het schubdier is de meest verhandelde diersoort ter wereld waardoor het dier ernstig wordt bedreigd. Met dit besluit krijgt de soort dezelfde beschermingsstatus als de reuzenpanda.

Het vlees van schubdieren wordt gezien als delicatesse, en hun schubben vaak verwerkt in traditionele Aziatische medicijnen. De handel in de dieren is enorm.

De hogere beschermingsstatus die het schubdier in China krijgt is een mooie stap waarbij veel dieren leed wordt bespaard. Er zijn geen betrouwbare schattingen van het aantal schubdieren dat nog in het wild voorkomt, maar geschat wordt dat alleen al tussen 2000 en 2013 meer dan een miljoen schubdieren uit het wild zijn gehaald. Er bestaan acht soorten schubdieren; al deze soorten worden met uitsterven bedreigd.

 

Dierenleed en risico voor gezondheid

Niet alleen zorgt de schubdierenhandel voor veel dierenleed; het vormt ook een groot risico voor mensen. We zien het aan de uitbraak van het coronavirus, dat mogelijk door een vleermuis via een schubdier werd overgedragen op mensen op een markt in China. 

Sanne Kuijpers, onze Campagnemanager Wilde dieren zegt: 'Schubdieren worden voor deze handel uit het wild gehaald of intensief gefokt, vaak onder erbarmelijke omstandigheden waaronder de dieren enorm lijden. Om het schubdier te beschermen is het belangrijk om, naast de noodzaak van bescherming van het leefgebied en het verminderen van de vraag naar producten van dit dier, ook een verbod in te stellen op het verwerken van het schubdier in traditionele ‘medicijnen’. Dat dit nu afgekondigd is, is fantastisch nieuws en de beslissing van de Chinese overheid zal naar verwachting bijdragen aan het behoud van de soort in China en leiden tot striktere handhaving om illegale handel in schubdieren tegen te gaan.'

 

Handel in wilde dieren

Toch is het niet voldoende. Als we dieren willen beschermen en risico's voor onze gezondheid zoveel mogelijk willen voorkomen, moeten we onze omgang met wilde dieren drastisch veranderen. Kuijpers: 'Een permanent verbod op de gehele commerciële handel in wilde dieren de enige oplossing op lange termijn om wilde dieren in het wild te houden, dierenleed te voorkomen en grote gezondheidsepidemieën te voorkomen. We roepen daarom de wereldleiders van de G20 op tot een verbod op de commerciële handel in wilde dieren, wereldwijd.’

We moeten onze krachten bundelen om voor eens en altijd een einde te maken aan dit dierenleed. Elke stem telt; teken jij ook de petitie om onze wereldleiders op te roepen tot een verbod op handel in wilde dieren?

Teken de petitie

 

Hartverscheurende stroperijpraktijken

De handel in schubdieren is van de meest wrede soort. Samen met de Universiteit van Oxford publiceerden we twee jaar geleden een onderzoek en undercoverbeelden van stroperijpraktijken. 

Voor het onderzoek werden 140 lokale stropers bevraagd, die bevestigden destijds dat er vooral werd gestroopt vanwege de schubben. Lokale stropers verdienen aan een schubdier een bedrag dat gelijk staat aan een salaris van vier maanden. De stropers uit deze lokale gemeenschappen zijn zich duidelijk niet bewust van hun rol in de internationale illegale handel. De handelaren die de dierlijke producten over de grens op de zwarte markt verkopen, maken veel winst.

Let op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren. 

 

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Schubdier zit op de hand van een man.

Wilde dieren zijn geen producten. Wil je weten wat we hier nog meer tegen doen?

Kangaroe moeder met jong

Vijf wilde dieren die eindigen als product

Meer over