WHA apen

Verantwoord wilde dieren spotten in de Wildlife Heritage Areas

Nieuws

Wat is er mooier dan dieren spotten in het wild, waar ze thuishoren? Niets, vinden wij. Samen met de World Cetacean Alliance lanceerden we daarom het World Heritage Area-programma. World Heritage Areas (WHA) zijn plekken, verspreid over de hele wereld, waar je op een authentieke en respectvolle manier wilde dieren kan spotten.

In samenwerking met lokale gemeenschappen in de WHA worden de dieren en hun leefgebied beschermd. Ze spelen een centrale rol in het beschermen van wilde dieren en hun leefgebied. WHA helpen de reisbranche daarnaast met het bieden van verantwoorde ervaringen als alternatief voor attracties waar wilde dieren worden uitgebuit. Ook wordt aan toeristen een diervriendelijk inzicht gegeven. 

In ieder continent, met uitzondering van Antarctica, vind je minimaal één Wildlife Heritage Area. In Europa zijn dat de Apennijnen in midden-Italië, de enige plek ter wereld waar de Marsicaanse bruine beer leeft. Ook het Portugese Madeira is zo'n gebied: in de wateren rondom het eiland kun je 26 verschillende soorten walvisachtigen spotten. 

Orka

Wereldwijd walvisspotten 

Verder van huis? In Amerika vind je ook WHAs gericht op walvissen. Dana Point, aan de voet van Los Angeles, staat bekend als de plek met de meeste dolfijnen ter wereld. Ook het Californische Santa Barbara en Golfo Dulce in Costa Rica liggen aan de Stille Oceaan, waar veel walvisachtigen leven. De kusten van Zuid-Afrika en Australië staan beide op de lijst met verschillende locaties. 

Maar in de WHA’s spot je niet alleen maar beren en walvissen. Amazon Night in Peru, op de grens met Colombia, staat bekend om de vele nachtapen. Volgens de inheemse Ticuna-bevolking is het aapje heilig, en dient het ter bescherming van de maan. Een stukje naar het oosten, in Brazilië, vind je het Mamirauá-reservaat. Dit is een ware beestenboel: in deze prachtige jungle wonen jaguars, kaaimannen, zeekoeien en verschillende soorten apen.  

Gorilla Rwanda

Mensapen, olifanten en tijgers 

Naast kleine aapjes vind je in de World Heritage Areas ook imposante mensapen. Eén van de nieuwste ‘leden’ is Volcanoes National Park in Rwanda, gelegen in het Afrikaanse regenwoud. De bekendste inwoner van dit park is de berggorilla. Er leven ook bosolifanten, buffels en verschillende soorten vogels. 

Aan de andere kant van de Indische Oceaan vind je nog een mensaap: in Gunung Leuser National Park in Indones. Dit gebied is het thuis van de Sumatraanse orang-oetan én de Sumatraanse tijger. Hiernaast vind je Maleise beren, neushoornvogels, reptielen en insecten in het park. Ook hier werkt de inheemse bevolking samen met lokale NGO’s om de natuur en haar bewoners te beschermen. 

De nieuwste kandidaat voor het WHA-programma is LIFE, een beschermd regenwoud op de grens van Myanmar met Thailand. Hier woont het Karen-volk in kleine dorpen, vlak bij het leefgebied van Aziatische olifanten. Vanuit hier monitoren ze de dieren en houden ze hen nauwlettend in de gaten. 

Al met al bieden de WHA’s dus genoeg inspiratie voor je volgende vakantie. Blijf je deze zomer thuis, of reis je naar een land zonder WHA? Gelukkig kan diervriendelijk reizen overal. Met onze gratis gids trap je niet meer in toeristische valkuilen. 

Download de gids 

Gids diervriendelijk reizen

Wil jij diervriendelijk reizen? Vraag de gratis gids aan

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over