seaworld

Vijf redenen om SeaWorld nooit te bezoeken

Nieuws

Denk je aan SeaWorld, dan denk je waarschijnlijk aan orka's en dolfijnenshows. Aan majestueuze roofdieren die kunstjes vertonen op verzoek van hun trainers. Maar wist jij dat SeaWorld een ware hel is voor walvisachtigen? Lees deze vijf redenen om de SeaWorld-parken, ondanks hun mooie praatjes, nooit te bezoeken.

1. SeaWorld misleidt bezoekers

Als je de website van SeaWorld bekijkt, denk je misschien wel dat het een geweldige organisatie is. Ze doen namelijk enorm hun best om diervriendelijk over te komen. Zo zeggen ze als missie te hebben om dieren te redden en weer uit te zetten in het wild. 

Wie de website van SeaWorld bezoekt ziet meteen teksten over reddingsacties en afbeeldingen van dieren die worden geholpen. SeaWorld verricht inderdaad goed werk wat betreft reddingen, maar dit betekent niet dat het een diervriendelijke organisatie is. Er zijn namelijk heel veel optredens met met dolfijnen, orka's en andere zeezoogdieren. En dat is allesbehalve diervriendelijk. Dieren lijden enorm voor shows, interacties met mensen en het fokken. 

Kortom: SeaWorld is dus geen opvangcentrum, maar een winstgevende toeristische attractie die flink geld verdient over de rug van wilde dieren in gevangenschap. 

2. De leefomstandigheden van de dieren zijn schrijnend

SeaWorld blijft volhouden dat de organisatie geeft om dierenwelzijn. Desondanks leven de dieren in kleine chloorbaden die qua grootte nooit kunnen tippen aan de open zee of oceaan. Ze kunnen niet jagen, niet hun eigen soortgenoten uitkiezen om mee te leven, geen diepe duiken maken of leven met het getij. In plaats daarvan moeten de dieren shows opvoeren voor mensen en krijgen ze dode vis gevoerd, wat tegen hun instinct in gaat. 

Door de slechte leefomstandigheden vertonen walvisachtigen in gevangenschap geregeld stereotype of agressief gedrag. Ook hebben veel dieren een verminderde weerstand of last van depressies. Door stress en de beperkte leefomgeving verwonden de dieren elkaar soms. Ook beschadigen de dieren zichzelf, orka's doen dit door bijvoorbeeld op beton of ijzer te kauwen. Hierdoor slijten hun tanden vaak zo erg, dat de zenuw bloot komt te liggen en de tanden verwijderd moeten worden. Daarnaast is er bekend dat sommige walvisachtigen hun kop tegen het bassin slaan, zichzelf laten verdrinken, of juist te lang op het droge blijven. Dit wordt soms gezien als zelfmoord. Naast zichzelf en elkaar, verwonden óf doden ze ook hun trainers en andere mensen.

Daarnaast leven de dieren in een luide omgeving. Ons kantoor in de Verenigde Staten deed in 2019 onderzoek bij verschillende dolfinaria, en wat blijkt? De muziek bij dolfijnenshows is maar liefst 110 dB; wat even luid is als een rockconcert! Ook houdt SeaWorld vuurwerkshows, en zijn er verschillende achtbanen en attracties in het park te vinden. Dit zorgt voor nog meer geluidsoverlast voor de dieren. 

vrouw dolfijn

3. De orka's in Sea World worden niet oud

Het is vrij schokkend, maar 90 procent van de orka’s bij SeaWorld haalt de leeftijd van 25 niet. Veel dieren overlijden zelfs al in hun tienerjaren. Dit terwijl orka's in het wild veel ouder kunnen worden. Zelf heeft SeaWorld jarenlang volgehouden dat de maximumleeftijd voor orka's maar 35 jaar is. Onderzoek naar een orkapopulatie in het noordoosten van de Stille Oceaan toont echter aan dat mannetjes 60 tot 70 jaar kunnen worden, en vrouwtjes zelfs 80 tot 90 jaar! 

Het toont aan dat de leefomstandigheden voor de dieren ver van ideaal zijn. Door te leven in een krappe tank, en het contact met mensen, worden de dieren in gevangenschap vaak blootgesteld aan menselijke infecties, bacteriën en chemicaliën. 

4. Dolfinaria dragen bij aan brute dolfijnenslacht 

Entertainment met walvissen en dolfijnen is in sommige delen van de wereld heel populair. Een deel van de dieren wordt gefokt, een ander deel wordt uit het wild gehaald. Berucht is de jaarlijkse dolfijnenjacht in de Japanse stad Taiji, wat de documentaire The Cove in beeld heeft gebracht. Elk seizoen worden er meer dan duizend dolfijnen gevangen; een deel voor dolfinaria, en een deel dat ter plekke bruut wordt geslacht om het vlees te verkopen. Gelukkig verbieden veel dolfinaria om dieren uit Japan te importen; op dit moment heeft SeaWorld geen dolfijnen afkomstig uit Taiji. Maar als grote naam heeft SeaWorld wel nog steeds veel invloed op de populariteit van dolfijnen in entertainment, waardoor de jacht winstgevend blijft. 

Daarnaast heeft SeaWorld een groot aandeel gehad in de orkajacht. De eerste orka werd in de jaren 60 per ongeluk gevangen, en verkocht aan een aquarium in Seattle. Dat zorgde ervoor dat SeaWorld ook orka's in hun aquaria wilden; de eerste SeaWorld-orka zag haar moeder voor haar ogen sterven door een harpoengeweer. Hoe populairder orka's in gevangenschap werden, hoe groter de jacht werd. Explosieven, boten en vliegtuigen werden gebruikt bij de traumatische orkavangst. Van alle orka's die bij deze jacht zijn gevangen, leeft er nog maar één. Inmiddels haalt SeaWorld geen orka's meer uit het wild, maar de gevolgen zijn nog steeds te merken bij de Amerikaanse orkapopulaties. 

Er schuilt dus een huiveringwekkend verhaal achter de vangst van verschillende soorten walvisachtigen. En parken die geen dieren uit het wild halen, dragen alsnog bij aan de stijgende populariteit van dolfinaria. Op deze manier wordt de vangst dus alsnog in stand gehouden. 

dolfijn

5. Het fokken van walvisachtigen is inhumaan

De meeste dieren in SeaWorld zijn in gevangenschap geboren, maar dat maakt de situatie niet veel beter. In het wild blijven dolfijnen tot zes jaar bij hun moeder; in SeaWorld is dit niet het geval. Zelf geeft SeaWorld aan dat de kalfjes bij hun moeders worden weggehaald, omdat het niet nodig is om ze te leren jagen en ze geen bescherming nodig hebben tegen roofdieren. Dat neemt niet weg dat het scheiden van de moeder en het kalf de dieren emotionele schade oplevert; dolfijnen zijn zeer intelligente, sociale dieren. Ook worden de dolfijnen gedwongen om al jong zwanger te raken, en dit heeft huiveringwekkende gevolgen. De kalfjes sterven hierdoor vaak vlak voor of na de geboorte. 

Een fokverbod voor walvisachtigen

Om alle bovenstaande redenen pleiten we voor een fokverbod voor alle walvisachtigen in gevangenschap. De huidige generatie moet de laatste zijn in gevangenschap. In veel landen is dit verbod er al, maar helaas nog niet overal. Ook in de Verenigde Staten, waar drie van de vier SeaWorld-parken te vinden zijn, is er ook geen sprake van een verbod. Sterker nog: afgelopen mei opende SeaWorld een nieuw park in Abu Dhabi, waar volgens hun website meer dan 100.000 dieren te vinden zijn. Wel stopt SeaWorld gelukkig met het fokken van orka's, waardoor dit hun laatste generatie orka's in gevangenschap is. Een goed begin dus, maar nog lang niet genoeg! Helaas gebeurt het fokken van walvisachtigen ook in Nederland, bijvoorbeeld in het Dolfinarium in Harderwijk. Daarom roepen wij de Tweede Kamer met een petitie op tot een fokverbod voor dolfijnen. 

Met een fokverbod worden er geen nieuwe dieren meer geboren in gevangenschap. Dat zou fantastisch zijn. De in gevangenschap geboren dolfijnen kunnen vaak niet worden uitgezet in het wild. Gelukkig wordt er gewerkt aan opvangplekken voor deze dieren, waar ze genoeg ruimte kunnen krijgen om te zwemmen en te duiken, zónder trucjes en aanrakingen. Zo werken we samen met onze partner Aegean Marine Life Sanctuary op het Griekse eiland Lipsi aan zo’n opvangplek. Ben jij ook voor een fokverbod? Teken onze petitie!

Ja, ik teken!

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Olifanten staan klaar bij Amer Fort voor olifantenritten

Wilde dieren zijn geen entertainers! Teken jij ook?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over