Wat we doen voor vee

Wat doen we voor vee

Nieuws

Wereldwijd bevinden tientallen miljarden dieren zich in de vee-industrie. Samen met jou komen we op voor de belangen en voor het welzijn van deze dieren.

Dieren in de vee-industrie leven vaak in verschrikkelijke omstandigheden. Er zijn bijvoorbeeld veel varkens en koeien die nooit de zon zien, of die met te veel soortgenootjes in een te kleine ruimte moeten leven. Samen met onze supporters willen we hier verandering in brengen. Dit doen we wereldwijd; ver weg, en dichtbij! 

Dichtbij huis 

We werken veel aan dierenwelzijn in het buitenland, maar ook in ons eigen land bereiken we veel voor dieren! Zo organiseerden we in 2015 een koeiendans, om meer bewustzijn te creëren voor koeien, die in tegenstelling tot deze vrolijke dames, geforceerd worden om het hele jaar op stal te staan. 

We voerden in 2016 in Nederland campagne tegen supermarkten om hen ervan te overtuigen meer producten met weidezuivel te verkopen. Uit een telling bleek namelijk dat het aanbod in verantwoorde toetjes nog te beperkt was. Meer lezen over deze campagne kan hier

Sinds 2017 zijn we lid van de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer. Via dit samenwerkingsverband beïnvloeden we banken en verzekeraars om zich in te zetten voor dierenwelzijn en niet te investeren in dierenleed. Ook via de Dierencoalitie voeren we actie voor onder andere een beter dierenwelzijnsbeleid voor dieren in de vee-industrie. 

Eind 2017 begonnen we een petitie tegen de Nederlandse steun aan wereldwijd dierenleed. De overheid steunt namelijk Nederlandse bedrijven die dierenleed bevorderen in het buitenland. Daarom roepen we minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel op deze Nederlandse bedrijven niet langer te helpen. 

 

1016842_0

Elke koe hoort tevreden in de wei te grazen als het weer dat toelaat! 

Samen wereldwijd dierenleed bestrijden

Een paar jaar geleden is er in Europa een verbod gekomen op legbatterijen en moeten zeugen op stro in groepshuisvestingen gehouden worden. Buiten Europa is het echter vaak zo dat legbatterijen, kooisystemen en andere dieronvriendelijke veesystemen nog wel toegestaan zijn en ook gebruikt worden.

Eind 2016 kwamen we samen met onze supporters in actie om een einde te maken aan het geheime leed van kooikippen. Duizenden van jullie tekenden onze petitie om van acht grote fastfoodketens te eisen dat zij het leven van hun kippen zouden verbeteren. Met succes! McDonald’s heeft bevestigd het gebruik van kooien om kippen te fokken niet te accepteren en namen daarmee het voortouw op het gebied van dierenwelzijn in de fastfoodindustrie.

 

1012245

Zeugen op deze boerderij in Brazilië spenderen hun tijd luierend in de modder

Meer lezen over onze successen in de vee-industrie doe je hier!

Wat kun jij doen voor vee?

Niet alleen overheden, boeren en bedrijven kunnen dieren in de vee-industrie een beter leven geven; ook jij kan dit! 

Zo kun je bijvoorbeeld minder of geen vlees en zuivel meer eten. Het inplannen van een vegetarische dag, week of maand kan hierbij helpen. Als je tips nodig hebt voor recepten, kijk dan eens naar vleesvervangers, zoals de producten van de Vegetarische Slager. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een volledige vegetarische of veganistische levensstijl, zoals foodblogger SquatCilla doet.

Koop je wel vlees? Let dan op het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming, hoe meer sterren, hoe beter.

Via de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer kun je kijken welke banken en verzekeraars dierenwelzijn vooropstellen en welke niet. Is jouw bank niet diervriendelijk? Via deze website kun je ze meteen hierop aanspreken of kun je overstappen op een andere bank. 

Ten slotte kun je natuurlijk onze huidige petitie ondertekenen. Elke stem telt mee om een duidelijk signaal af te geven naar de overheid om geen bedrijven meer te steunen die dierenleed in de hand werken. 

Teken de petitie

kippen stal

Help ons strijden voor een dierwaardige veehouderij

Diervriendelijke boodschappen boodschappenkar

Wil jij diervriendelijk eten? Vraag hier gratis een plan voor je boodschappen aan

Biggetje wordt vastgehouden

‘Ik kreeg een biggetje in mijn armen, maar voelde alleen maar verdriet’

Meer over